Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Forráshiányos önkormányzatok a megyében

Csődbe juthat Ásotthalom önkormányzata, miután a kért ötvenötmillió forintból egy fillért sem kapott a forráshiánya enyhítésére. Kövegy szintén nulla forintot kapott, Mindszent is, ám a kisváros polgármestere tárgyalt a Pénzügyminisztériumban, s a jelek szerint a második körben van reményük nyerni. A forráshiányos önkormányzatok pályázatait első körben egy számítógépes program vizsgálja.
Levélfeladás az élelmiszerboltban Kövegyen. Nem futja önálló postára. Fotó: Karnok Csaba
Csongrád megye hatvan településéből harminchét szerepel azon a listán, amely az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatását veszi számba. Ebből kiderül, hogy összesen 726 millió 378 ezer forintot kapnak ezek a helyhatóságok a forráshiányuk pótlására. Van három település, amelynek a neve mellett egy fillér sincs.

– Én most igazából nyaralni vagyok, de még aludni sem tudok, nemhogy pihenni – kommentálta az ásotthalmi önkormányzat úgynevezett önhikis pályázatának kirívó sikertelenségét Petró Ferenc polgármester. A község önkormányzatának 106 milliós forráshiánya volt eredetileg, ezt enyhítendő, fölvettek 70 millió forint hitelt, és 16 millió forintos önhiki-előleget. Ezt azonban augusztusban visszaveszik, egy összegben leemelik a számlájukról – ha lesz rajta annyi pénz. Azt, hogy lesz-e, még nem tudja a polgármester, mint ahogy azt sem, hogyan fogják kifizetni a júliusi béreket, s hogyan fizetik vissza a hitelt.

– Már gondoltam csődeljárásra, és arra is, hogy az általános iskolánkat fölajánljuk működtetésre az államnak. Szerettem volna tárgyalni erről a helyzetről a minisztériumban, de erre egyszerűen nem adtak lehetőséget. Nem tudom, miért – mondta Petró.

Szintén nulla forintot kapott Mindszent önkormányzata. Zsótér István, a város polgármestere arról tájékoztatott, hogy 64 millió forintot kértek. Ő még sincs kétségbeesve, mert a kincstár az első elbírálási körben teljes egészében jogosnak ítélte a 64 milliós igényt, a minisztériumban történt valami adminisztrációs malőr. Ez ügyben már tárgyalt, megállapodtak, hogy a pályáztatás második körében indulnak. Erről szeptemberben születik döntés, még idén megkaphatják a pénzt, nem lehet probléma.

Kövegy eredetileg hétmillió forintot kért, de semennyit sem kapott. Takács Zoltán polgármester azt mondja, most verhetné az asztalt, hogy ez micsoda eljárás, a helyzetet azonban messzebbről kell nézni. Úgy látja, a rendszerváltás most érte el a kistelepüléseket, a megváltozott helyzetben át kell gondolni a falu helyét, szerepét.

Kérdésünkre Gazdag János országgyűlési képviselő (MSZP) elmondta, az önhikis pályázatok elbírálásának módja objektív, a legjelentősebb szerepet ebben nem valamiféle bizottság tölti be, hanem egy szoftver, amely a mércék és a beírt adatok alapján eldönti, mennyi támogatás jár. Hibák előfordulhatnak, a tévedést azonban lehet korrigálni.

Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő (Fidesz-MPSZ) viszont arra hívja föl a figyelmet, a szoftver valóban objektíven működik, a végső szót azonban emberek mondják ki.
– Az önhiki rendszere azért jó a kormánynak, mert ha egy önkormányzat pályázik, hónapokon át bízik a sikerben. Ha most nem nyer, bízik a második körben, majd pedig a Lamperth-forintokban, azaz a miniszter döntése alapján odaítélt gyors segítségben. Ásotthalom sajnos nem lesz egyedül; szeptemberben több önkormányzat is nehéz helyzetbe kerül, miután megint nyolcszázalékos kötelező béremelés lesz, amihez egy fillér pluszpénzt nem ad az állam – mondta Nógrádi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindhalálig dzsessz

Tegnap délelőtt érkezett meg a szegedi Dóm hotelbe George Benson. A turné menedzsere, Billy Heaslip… Tovább olvasom