Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Fórumokra járnak, mégse mazochisták

Szeged - A pártok rövid, egymondatos üzenetei elsősorban az érzelmekre akarnak hatni; és közelről még rondább a politika, mint messziről – mégsem szabad elfordulni tőle, hiszen a mi életünkről van szó. Ezt vallják, akik nem pártszimpátiából, hanem kíváncsiságból járnak választási fórumokra. Nincsenek sokan.
Különös e-mail üzenetet kapott a szerkesztőség. Írója ugyan bemutatkozik – e név alatt lakik Micimackó is a Százholdas pagonyban –, de más azonosítható adatot nem ír. Kéri, a levelét a neve nélkül közöljük. Ő viszont keményen ekézi az egyik pártot és jelöltjét név szerint, akinek elment a fórumára. „Nem mintha szokásom lenne ilyen helyekre járni" – szögezi le –, „csak gazdálkodóként kíváncsi voltam, kik ezek, számíthatok-e a segítségükre, ha bekerülnek a parlamentbe." A levél hitelessége kérdéses. Az viszont igaz, hogy léteznek még olyan emberek, akiket nem a pártszimpátia visz el a fórumokra, hanem a kíváncsiság.

A politikusokból ki lehet ábrándulni, a közéletnek mégsem szabad hátat fordítani, hiszen ez a mi életünk, amit jobb körülmények között kellene élnünk – ezt vallja például a makói Domokos László is. Ő a makói könyvtár korábbi igazgatójaként, az MDF egyik helyi alapító tagjaként ismert. Kizárták, de azóta is foglalkoztatja a közélet.

Domokos László szerint időnként megnyilvánul a politikusok igazságérzete. A szerző felvétele
Domokos László szerint időnként megnyilvánul a politikusok igazságérzete. A szerző felvétele

Én, a kém?

A makói fórumok állandó látogatója Lengyel István általános iskolai matematika–fizika szakos tanár. Az MSZP tagja, de a MIÉP-től a Munkáspártig minden szervezet nyilvános gyűlésére eljárt. Néhány éve megváltoztak a szokásai. – A jobbos rendezvényekről kinéznek, kémnek neveztek, és ez nekem nem hiányzik. Azok a jobboldalhoz kötődő ismerőseim, akikkel máskor jót beszélgettünk – és az utcán összefutva még ma is –, a megyei fönntartású múzeum vagy a kórház rendezvényén már feszélyezve érzik magukat a jelenlétem miatt. Én meg nem akarom őket kellemetlen helyzetbe hozni.

– Amikor Lengyel Zoltán megmentette a parlamenti MDF-frakciót azzal, hogy belépett, nyilvánvalóan látszott, hogy nem az elvekhez való ragaszkodás, hanem a karrier lehetősége döntött, és ez általános jelenség – mondja. – Az ellenpélda szerintem a köztársasági elnök, Sólyom László, aki elvhűen politizál. Előfordul, hogy a politikusok igazságérzete megnyilvánul – például az MSZP-s Karsai József több nyilatkozata, vagy a vagyonadót megszorításokkal elfogadhatónak nevező fideszes Mádi László esetében –, de a párt ilyenkor általában pofont ad. Szintén jellemző, hogy miközben mindenütt az összefogás, a szövetségkötés fontosságáról beszélnek, mégis szűk csoportérdekek határozzák meg a nagy pártok politizálását, nem a tagság többségének akarata. Sok civilszerve zet is ezt a modellt másolja, pedig csak az erősödő civil szféra emelheti ki a politikát ebből a züllöttségből.

Makón a kilencvenes évek közepétől – többek között Domokos László közreműködésével – néhány évig aktívan működött a Makói Polgári Kör, amelynek nincs köze a Fidesz szövetségéhez. Beszélgetéseikre tudósokat, művészeket, ritkán politikusokat hívtak meg. Ma már nem divat az ilyesmi, háttérbe szorul az ország, város ügyeit beszélgetve megismerő, elemző ember típusa. A pártok az egyszerű, könnyen megérthető, érzelmekre ható mondatokkal szólítják meg a választókat, akik érzelmi alapon döntenek. Nem kell „utánaolvasni" semminek.

Domokos szerint ha máshol nem, a családi összejöveteleken előbb-utóbb mégis rájönnek az emberek arra: nem az a megoldás, ha a más pártállású rokonnal nem beszélünk a politikáról. Hanem az, ha megpróbálunk – mindegy, milyen előzmények után – higgadtan beszélgetni. Hátha végre megint előtérbe kerülnek az észérvek.

Olvasóink írták

 • 3. M@M 2010. február 23. 08:19
  „Ha ez a cikk az MDF-ről szól, akkor nagyon rossz reklám! Egyébként meg "halottról" vagy jót vagy semmit!”
 • 2. flexsnake 2010. február 22. 12:10
  „:D”
 • 1. Túróvarázs 2010. február 22. 11:23
  „Kellett egy cikk az MDF-röl is?
  Hajrá. Segítek.
  Itt egy kisfilm az MDF-SZDSZ közös jelöltekről.
  http://www.youtube.com/watch?v=WMiF2ycO8tY
  Jó szórakozást...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HVG-kvíz

Csongrád megye - Ki tud többet a HVG-ből? címmel országos vetélkedő indult középiskolásoknak. Tovább olvasom