Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Főszerepekért mérkőztek

Szeged - Tizenhat ország negyven énekese küzdött szombaton és vasárnap Szegeden azért, hogy a zsűri beválogassa a továbbjutó tizenhárom közé – őket láthatja majd a közönség az Armel Operaverseny a Mezzo és a Duna Televízióval novemberi döntőjében, az öt versenyprodukció főszerepeiben a nagyszínházban.
A rendezők és a befogadó színházak vezetői előtt a Korzó Zeneházban tartották a hétvégén az Armel operaverseny középdöntőseinek meghallgatását. A tizenhat országból érkezett negyven énekes között akadtak olyanok is, akiket korábban már láthatott a közönség, a többség azonban először vett részt a harmadik alkalommal meghirdetett viadalon.

Létszám és felkészültség tekintetében is kiugrónak bizonyult az Oroszországból érkezett tízfős csapat, az Egyesült Államokból és hazánkból is hét-hét versenyző énekelt egy-egy áriát Pál Tamás karmester bravúros zongorakíséretével. Az „áriamatiné" után az énekesek számára workshopot vezetett az öt versenyprodukció rendezője: Alföldi Róbert (Knut Vaage: Veslefrikk – Bergen), Ludek Golat (Tutino: A szolga – Pilsen), Szász János (Verdi: Traviata – Krakkó), Vidnyánszky Attila (Thomas Pasatieri: A sirály) és Silviu Purcarete (Prokofjev: A tüzes angyal).

Szegeden, a  REÖK-ben tegnap este tartották az eredményhirdetést: A döntősök, akiket a versenyprodukciók főszerepeiben novemberben láthat a közönség. Fotó: Frank Yvette
Szegeden, a REÖK-ben tegnap este tartották az eredményhirdetést: A döntősök, akiket a versenyprodukciók főszerepeiben novemberben láthat a közönség. Fotó: Frank Yvette

– A jelen mindig erősebb, mint a múlt, talán ezért tűnik erősebbnek a mostani mezőny, mint a tavalyi. Kicsit harcolok még a zeneszerzővel, de úgy tűnik, a mi produkciónk minden főszerepére sikerül jó énekeseket találni. Az első két évben a New York-iak előadását rendeztem, most a norvég partnerszínház előre lestoppolt – fogalmazott Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója.

Armel Operaverseny: Cseh Antal

– Knut Vaage darabja egy gyerekopera, de ők egészen mást gondolnak a gyerekszínházról, mint mi; sokkal felnőttebbnek tekintik a gyerekeket. Kalandos, ősi norvég mondát dolgoztak fel mai módon. Olyan előadást szeretnék csinálni, mint amikor egy színművészetis osztály eldobja az agyát – árulta el tegnap Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója, aki úgy véli, az operaverseny mára hungarikummá vált, az országnak jobban mellé kellene állnia.

– Azért tartom különösen fontosnak ezt a versenyt, mert itt teljes produkciók készülnek profi társulatokkal. Életem legnagyobb megmérettetése volt, hogy tavaly bejutottam a döntőbe, és a produk-
ciónk kapcsán ki tudtam tekinteni, beleláthattam, külföldön hogyan működnek a dolgok – mondta Balczó Péter, aki idén Alfredo szerepét célozta meg a Traviatában.

Armel Operaverseny: Haja Zsolt

– Első alkalommal már megpróbáltam, idén rábeszéltek, hogy induljak újra. Szeretném látni, hogy mennyit fejlődtem. Miskolcon, Debrecenben és az operaházban is énekelek, sok a munkám, de ez a verseny jó lehetőség – vélekedett a Szegedről indult basszbaritonista, Cseh Antal.

Három magyar énekes a döntőben

Tizenhárom énekes: három orosz, három amerikai, három magyar, két olasz, egy francia és egy román került be a nemzetközi operaverseny döntőjébe. Solymos László alpolgármester a tegnapi eredményhirdetésen hangsúlyozta: Szeged a kezdetek óta lelkes támogatója az operafesztiválnak. Szerinte idén is siker lesz a novemberi döntő, ahol 5 versenyprodukciót láthat a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban. A magyar versenyzők közül Balczó Péter, Cseh Antal és Haja Zsolt jutott tovább a második fordulóból – valamennyien korábban a szegedi Simándy József Énekverseny díjazottjai voltak. Idén először pénzdíjas a verseny: a legjobb női és férfi előadó 10-10 ezer eurót kap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótéren zsebelték ki a fáradt férfit

Péntek éjszaka a szegedi férfi Szeged egyik játszóteréhez érve úgy gondolta, kipiheni fáradalmait. Alvás közben meglopták. Tovább olvasom