Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Főszezonban nincs élet a kiskörúton kívül

Szeged - Mindennek vannak nyertesei és vesztesei. A szegediek, a turisták, a terekre kitelepülő vendéglátósok nyernek a fesztiválszezonnal, a kiskörúton kívüli kisvendéglők, kocsmák elveszítik vonzerejüket. Tulajdonosaik pedig a hasznukat is.
Szegeden egymást érik a fesztiválok májustól szeptemberig, és minden évben tovább tartanak. Az első borfesztivált 1994-ben például még csak egy bő hétvégére méretezték, az idei pedig már csaknem 10 napra a bor fővárosává tette Szegedet. A nép a jó időben zsúfolásig megtöltötte a Széchenyi teret, megnyíltak a pénztárcák az olcsónak nem mondható kínálat előtt.

– Megmagyarázhatatlan, miért iszik valaki 400 forintért sört a sörfesztiválon, amikor a megszokott vendéglőjében 250-ért is megkaphatja – próbálja átlátni a jelenséget Kántor Ferenc, akinek a Csongrádi sugárúton van kocsmája. De nem is próbál nagyon magyarázatot keresni, hiszen – mint ahogy hozzá is teszi rögtön – a vállalkozónak is oda kell menni, ahová a vendég jár. Volt év, amikor ő is „kitelepült" egy fesztiválra – vagy bejön, vagy nem jön be alapon. Nagyon sok barátja pedig mind a mai napig ezt teszi, mert nem merik megkockáztatni, hogy nyaranta a vendéglőikből néznek kifelé, és figyelik, mikor milyen népünnepélyt nyitnak meg. Kántor Ferenc azonban a nyáron beérte ennyivel. A végeredmény? – Vége a szezonnak, visszatértek a vendégek, a hasznot a téli hónapoktól remélem – mondja.

Konganak az ürességtől nyáron a kiskörúton kívüli kocsmák. Valaki a téltől várja a hasznot. Fotó: Segesvári Csaba
Konganak az ürességtől nyáron a kiskörúton kívüli kocsmák. Valaki a téltől várja a hasznot.
Fotó: Segesvári Csaba

Beszéltem tönkrement vállalkozókkal is. Fodor Krisztina a közelben, a Csongrádi sugárút és a nagykörút sarkán vitt egy szórakozóhelyet, amiből idén áprilisban szállt ki, mivel veszteséges volt. Másfél évig üzemeltette, neki egyértelműen a nyári nagyrendezvények „tettek be". Látta, hogy az utódja is már csak a diszkós napokon, szerdán, pénteken és szombaton tart nyitva, mert akik a belvárosba mennek szórakozni, útközben oda is benéznek.

A kiskörúttól csak egy sarokra található az a vendéglő, amelyiknek híresen jó a konyhája – ebédidőben mindig tömve is van. De a menükből nem lehet megélni – és a tulajdonos bedobta a törülközőt. F. B., akivel csak telefonon beszéltem, kijelentette: nem lehet csak a szabadtéri rendezvényeket felelőssé tenni: tudomásul kell venni, hogy az embereknek nincs pénzük. Aki régen 5 sört is megivott, ma egy mellett üldögél.

Fesztiválok sora

Az idei szezon legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvényei már májusban elkezdődtek a 3 napos majálissal, majd folytatódtak a 12–25. közötti Szeged napi rendezvényekkel, amelyek a 23–24-i Hídi vásárban csúcsosodtak ki. Eközben 16-ától 24-éig tartott a borfesztivál. Június 10. és 14. között sörfesztivál volt, júliusban elindul a szabadtéri szezon, augusztus 6–9-ig hungarikum-, 19–13-ig grill-, szeptember 3–5-én halfesztivál vonzotta a népet a belvárosba.

Olvasóink írták

 • 11. Yossarian 2009. október 13. 21:26
  „tényleg azt gondolják egyesek, hogy a kültelki szakadt kocsmákban tablettás bort, meg műpáleszt ivó népek tömegesen hagyják ott a krimókat, hogy a belvárosi fesztiválokon háromszor-négyszer annyiért piáljanak???”
 • 10. Sunny 2009. október 13. 19:49
  „És természetesen a fesztiválok sorából kimaradt a SZIN.... miért is vagyok meglepve...
  vicces...

  annyit azért elmesélnék, hogy az oly nagyra becsült halfesztivál szombat esti bemondónője milyen kedves szavakat intézett a közönséghez...
  "Tisztelt Közönség! Ha a holnapi nap folyamán hangos dobolásra ébrednek, akkor kérem ne hívják a rendőrséget, ne tegyenek feljelentést, az nem a SZIN miatt van, hanem hagyományörző....". A többi szöveg lényegtelen is...

  Én akkor ott úgy felhúztam magam... már nem azért, de kiváncsi lennék, hogy ő mivel közlekedik, hol éli mindennapjait. Kiváncsi lennék, hogy a fejlesztésekre miből lenne pénz, ha a SZIN nem lenne.... tudom hogy nem csak az az 1 fesztivál van, de azért adóbevételben az is hoz elég rendesen a konyhára... nem csak maga a fesztivál, hanem a kapcsolódó szolgáltatások révén...

  A mai napig egy hatalmas ballépésnek tartom a SZIN szombat esti bezáratását....”
 • 9. barkzso 2009. október 13. 18:55
  „Megértem ezt is: csonakos elvtárssal értek egyet!
  Vajon miért nincsenek összebújós élőzenés helyek?
  Valószínűleg mert a horror bérleti díjak miatt csak lik-luk helyekre telik és mikor a 15 asztalból 3-4 helyét elfoglalná a táncparkett és ugyanennyit a zenész(ek) akkor már meg is van a válasz, a jogdíjak és egyéb adók már említésre se kerüljenek... Mindig vissza lehet görgetni az alap problémára: kapzsiság és sarcoltatás.
  Legjobb lenne bezárni mindent az egész városban a szezonon kívül - nem?”
 • 8. csonakos 2009. október 13. 10:52
  „Kocsma az van bőven, azonban hiányoznak a zenés, összebújós helyek, ahol táncolni is lehet! Régen, szinte válogatni lehetett hova menjen a leánykával, barátaival az érdeklődő. Alsóváros, fölsőváros, Potyka, Kiskakas és még lehetne sorolni a zenés helyeket. Ez ma hiánycikk! Pedig ebben a rohanó világban erre is szükség lene. Az idősödő korosztálynak semmi sincs. Vagy csak én vagyok tudatlan?”
 • 7. pille 2009. október 12. 16:02
  „Kenyér és cirkusz... Így volt ez régen is, s ma sem változott semmi.”
 • 6. gedeon 2009. október 12. 15:35
  „Minden sarkon kocsma van, undorító! Utálom a részeg embereket. Mindenki sír, hogy nincs pénz, meg, hogy válság van, de azért egyeseknek telik kocsmázásra. Inkább isznak, mint esznek.
  Iszik a sok idióta, azt hiszik attól jobb lesz! Nyomják a játékgépekbe a pénzt, reménykednek, hogy nyernek.
  Én régen vidéken laktam, egy kisvárosban, az utcánkban is van 2 (azaz kettő) kocsma! Amikor hazamegyek látogatóba, ott megyek el ugye mellettük, állandóan "dugig" vannak!”
 • 5. cyt 2009. október 12. 13:33
  „1) Eloszor is TUL SOK KOCSMA van (neha eszpresszonak hivjak!).
  2) Masodszer meg csokken az eletszinvonal, hat megis mire lehet szamitani akkor?
  3) Harmadszor meg - ahogyan "komlodi" is megmondta az 1-ben - cirkuszi jatekok mar lennenek, de kenyeret meg nem tud biztositani senki sem az embereknek.”
 • 4. +36 2009. október 12. 12:45
  „SOK A BÉRLETI DÍJ ÉS ELVISELHETETLEN A BEFIZETNI VALÓ!”
 • 3. +36 2009. október 12. 12:44
  „nem vedelni kell...hanem szórakozni!

  A SZÓRAKOZÁS VISZONT TOTÁLISAN "HIÁNYCIKK"! CSAK ZABÁLHATSZ, IHATSZ.
  1 - 2 KIVÉTEL VAN MINDÖSSZE!
  ILYEN PL A VITÉZ UTCA 3 ALATT A MATAHARI HELYÉN MŰKÖDŐ TÁRSASJÁTÉKTEREM!!! k...A JÓ!”
 • 2. koxos 2009. október 12. 10:41
  „én csak azt nem mértem miért kell itatni a népet?
  leszarom melyik kocsma megy tönkre így is egy alkoholista népség vagyunk!”
 • 1. komlodi 2009. október 12. 08:12
  „Panem et circenses...
  :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy órát kell várakozni Röszkénél

Röszke - Egy órás várakozás alakult ki a röszkei határátkelőhely belépő oldalán a megnövekedett… Tovább olvasom