Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Fosztogatják a szegedi temetőket

Szeged - Lelopták a több mint 2 millió forint értékű bronz domborművet a szerb temető világháborús kegyeleti helyéről, a tettest még keresik. A napokban elfogtak egy temetőfosztogatót, de a fémtárgyak nem kerültek elő.
Megszentségtelenítették Szegeden a Fonógyári úti szerb temető első világháborús kegyeleti helyét. Lefeszítették és elvitték a fél ezer ott nyugvó szerb, román, orosz, magyar ortodox vallású katona tiszteletére állított 4,5 méter magas hősi emlékmű 300 kilós bronzreliefjét. – Múlt pénteken, este telefonált a temetőgondnok, hogy nagy baj van, ellopták a domborművet, amelyet az 1920-as években az akkori esperes parókus, Gyurgyevics István emeltetett a magyar állam kezdeményezésére a szerb ortodox temetőben. Női alak látható rajta, aki egy elesett katonát karol föl – tájékoztatott Kaplan Pavle szegedi szerb ortodox esperesi helynök, parókus. Azonnal feljelentést tettek a több mint 2 millió forint értékű műtárgy ellopása miatt. A meghallgatásokon elhangzott, hogy a szerb húsvét temetői megemlékezésén április 11-én még épségben megvolt az emlékmű. A rendőrség azonnal helyszínelt, és azóta is vizsgálódik.

Az önkormányzati Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. tartja rendben a szerb, a Belvárosi, a református és Dugonics temetőt. Ezeket a sírkerteket is rendszeresen fosztogatják, de az egyházi fenntartású Alsóvárosi temetőt sem kímélték a rongálók. Ilyen nagy értékű műtárgyat még nem loptak el. Legutóbb a Belvárosi első világháborús emlékművéről tépték le a bronzbetűket, később a bronzszalagot törték le, de vitték a fémből készült kereszteket, díszeket, virágtartókat, vázákat is. Nemcsak a síroknak estek neki a garázdák, feltörték a parkolókban hagyott autókat is. Az Alsóvárosi temetőnél a múlt héten elfogtak a rendőrök egy 54 éves szegedi férfit, aki onnan és a Belvárosi temetőből összesen 144 ezer forint értékű bronzvázát, kegytárgyat vitt el, és az autókból 35 ezer forint értékű iratot, egyebet emelt el.

– A fémtárgyak még soha nem kerültek elő – tudtuk meg Molnár Tamástól, a Testamentum Kft. ügyvezetőjétől. Vagy mert illegális felvásárlóhoz kerültek, vagy mert legálishoz vitték, de feldarabolva, beolvasztva. A megoldás, hogy ritkítják az aljnövényzetet, átláthatóbbá teszik a sírkerteket. Megerősítik a járőrszolgálatot, ahogy a Belvárosi temetőben az igazgató elrendelte; polgárőrök segítik a munkájukat.

Nyomravezetői díj

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tegnap 200 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek, ha az elkövető személyével kapcsolatban pontos adatokkal rendelkezik, és közvetlenül segíti a rendőrség munkáját. A 107-es, 112-es segélyhívószámon vagy a Telefontanú 80/555-111-es telefonszámán lehet bejelentést tenni.

Olvasóink írták

 • 14. nyálasbeszéd 2010. május 07. 10:42
  „Na így kell ezt:

  RENDŐRKÉZEN II.

  Március 15-e és április 14-e között ismeretlen tettesek a Zenta és Szabadka közötti vasúti vágány Bogaras közelében lévő szakaszánál garázdálkodtak, az éjszaka leple alatt lopták a sínek felszerelését, vaslemezeket, csavarokat, és minden mást, ami vasból van és elmozdítható. Csak csavarból mintegy 600 darabot vittek el, ezzel persze a lopáson kívül veszélyeztették a vasúton utazók biztonságát is. Összesen mintegy százezer dináros kárt sikerült okozniuk. A nyomozás eredményre vezetett, a rendőrség bűnvádi eljárás megindítását kezdeményezte a 15 éves J. M., a 17 éves K. Zs., a 16 éves K. Cs. ellen, de társuk volt még a 12 éves J. Gy. is (valamennyien bogarasiak). Az ellopott fémet ócskavasként értékesítették, csak a szerszámokat találták meg náluk, amelyekkel elkövették a lopást.”
 • 13. moderator 2010. május 07. 09:04
  „http://propeller.hu/itthon/1148758-elloptak-szabolcs-vezer-kardjat”
 • 12. keiner 2010. május 07. 09:04
  „...
  Hogyan lehet elvinni egy 4,5 méter magas és 300 kilós bronzreliefet anélkül, hogy gépeket használnak? Még akkor is, hogy ha szétvesznek, erre is kell idö és nem tünnik senkinek fel?”
 • 11. tótottó 2010. május 07. 00:59
  „van közöttük pld egy sztk keretes szemüvegű fickó. Gy..a.Na az olyan büdös nyáron, hogy a rendőrök rendszdresen elzavarják a másik oldalra :)))mert iszonyú szagot áraszt”
 • 10. tótottó 2010. május 07. 00:55
  „5. hozzászólás varosi
  tökéletesen igazad van. <moderálva> ezek a magukat városőrnek mondó egyenruharajongók. Egyáltalán ! Mi a fenének vannak?”
 • 9. tótottó 2010. május 07. 00:52
  „az ortodox temetőnek rendes kerítése sincs aki nem akar az nem megy be:(”
 • 8. Srác20 2010. május 07. 00:19
  „Csak annyit kérnék ha megtalálják az elkövetőket ne börtönbe csukják őket hanem tőből amputálják mindkét kezüket.”
 • 7. maradando 2010. május 06. 20:43
  „Elérkezett az idő,hogy bronzba öntsék az elkövetőket. Mementóként az új elkövetők számára . :-(”
 • 6. Agáta 2010. május 06. 18:28
  „Évekkel ezelőtt írtam a Déli Lapba (www.delilap.hu) egy publicisztikát. Úgy látszik, illetékes elvtársak nem olvasták - igaz, ez nem komcsi lap. Ezt is meg lehet oldani, egyszerűen megszüntetni a színesfém kereskedelmet. Állítólag 10 ezer ilyen vállalkozás van. Csakhogy jó részük a lopott fémekkel kereskedik. Kaptak már elég lehetőséget, időt arra, hogy lopott árut ne vegyenek át. Hoztak mindenféle törvényt, szankciót, de haszna nem volt. Szerintem a környezetgazdálkodás joga legyen, hogy a szétdobált fémeket össze szedje, fizetni ne fizessen senkinek sem érte. Ha valakinek (pl. cégeknek) van kidobni valója, az a Környezetgazdálkodás egy kijelölt telepére szállítsa, de pénzt ne kapjon érte! Ennyi a megoldás!
  Egy csapásra megszűnne az országosan évente sokmilliárdos kárt okozó lopás.”
 • 5. varosi 2010. május 06. 18:08
  „Az is nevetséges, hogy a semmiresemjó városőrség egy tagja ott pózol a temető bejáratánál, de azon kívül, hogy jól érzi magát, a jelenlétnek semmi haszna, értelme. Majd a vadászerika puszi keretében átveszi bottka elvtársól a városőrség fenntartásához való városi hozzájárulást.”
 • 4. varadipal 2010. május 06. 17:08
  „A Magyar Gárda önkéntes felajánlásként megszervezi a temetők bronz és egyéb fém emlékműveinek folyamatos őrzését.Olyan hatékonyan, mint az árvízi védekezés volt.”
 • 3. dodó 2010. május 06. 16:46
  „A belvárosi temető első vh-ús emlékművét a központi kereszt kivételével teljesen elbontották a színes fémtolvaj védett fogyasztók. Ez akkor elkerülte a DM figyelmét, nem tudósított a nem egy-két milliós kárról, a kegyeletsértésről, a felderítésról, netán az elfogásról. Nem tudjuk, valamikor helyreállít(hat)ják-e az emlékművet, pótolható-e a többezer bronzból öntött név, és egyáltalán mikor lépnek már a tökükre ezeknek a parazita, általunk eltartott, csak kárt okozó bűnözőknek?
  Könnyebb, vagy jobban fizető megható cikkeket írni a "kirekesztettségről"?”
 • 2. KolompárRómeó 2010. május 06. 09:57
  „Meg nem értett kultúra. nem pedig fosztogatás. Valahogy el kell kezdeni az integrálódást. Ennyivel kevesebb segílyt követelnek, ennyivel kevesebbet rabolnak tőlünk, adófizetőktől.”
 • 1. apátfalvifaszagyerek 2010. május 06. 08:58
  „Felháborító eset! Remélhetőleg ide azért nem pofátlankodnak be a mélymagyarok, a "kit érdekel, ha nem magyar" dumájukkal, mint az általuk megrongált holokauszt emlékműről szóló cikk esetében...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyáron mérik a vizet

A Szegedi Vízmű Zrt. a víz- és csatornadíj áraival a középmezőnyben foglal helyet: egy köbméterért 583,40 forintot kell fizetni. Tovább olvasom