Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Fosztogatják az ételgyűjtő dobozt

Szeged - Ételt adok – Ételt kapok elnevezéssel egy hónapja működik Szegeden az utcai élelmiszergyűjtő doboz a rászorulók javára. Egy család rendszeresen kiüríti az összes benne lévő enni-valót.
 Személyes megkeresések

A lapunknak nyilatkozó szervező elmondta, vannak, akik szégyellnek odamenni a dobozhoz, ezért személyes üzenetet írnak a közösségi oldalon a csoport tagjainak, így kérnek segítséget. Lakhatási problémákkal is felkeresik őket. A szervezők igyekeznek idegen nyelvű szórólapokkal is népszerűsíteni az utcai ételgyűjtő akciót.

Hamar híre ment a Facebookon, hogy a szegedi rókusi templom melletti ételgyűjtő dobozt egy család rendszeresen kiüríti, kifosztja. Megkérdeztük az Ételt adok – Ételt kapok nevű kezdeményezés egyik alapítóját, ő hogyan látja, valóban az igazi rászorulókhoz jut-e el az adomány.

– Sajnos tényleg így van, néha az atya el szokta őket hajkurászni – hallottuk a neve elhallgatását kérő jótevőtől. A családot sokan már név szerint ismerik a környéken.

– Csütörtökön a férjemmel jártam ott. Láttuk, hogy ülnek egy autóban, és várják, hogy kerül-e valami a dobozba. Olyan is volt, hogy a rokkantkocsis nagymama ölébe pakolták az ételt. Előfordul, hogy jól öltözött emberek hátizsákkal érkeznek, és mindent elvisznek – mesélt negatív tapasztalatairól a szegedi nő. Mindezek ellenére úgy véli, van értelme a karitatív kezdeményezésnek. Olyat is látott, hogy szakadó esőben állt az ételgyűjtőnél egy néni, akinek nagyon jól jött az ennivaló.

Van, aki mindent visz. Pedig az lenne a cél, hogy másnak is maradjon étel. Illusztráció: Kuklis István
Van, aki mindent visz. Pedig az lenne a cél, hogy másnak is maradjon étel. Illusztráció: Kuklis István

Tíz kiflivel, egy májkrémmel, egy tálca felvágottal és egy literes almalével felszerelkezve péntek délben mi is felkerestük a dobozt a Szent Gellért utcában. Csak némi szeletelt kenyeret találtunk a zöld fedél alatt. Miután bepakoltuk az ételeket, két idős asszony jelent meg, és megkérdezték, vihetnek-e belőle. Mondtuk: természetesen, hiszen erre találták ki. A szervezők hangsúlyozzák a már több mint 300 tagot számláló Facebook-csoportban: mindenki csak egy adagot vigyen el, hogy maradjon más rászorulóknak is.

Az egyik csoporttag így fogalmazott az internetes bejegyzésében az egy hónapja kint lévő ételgyűjtőről: „Barátságok szövődtek a láda körül, a közös cél egy irányba rendezte a tenni akarók energiáit. Nem tökéletes, amit csinálunk, valószínűleg nem is lesz az soha. Nem fogjuk ezzel megváltani a világot. A rászorulók mindig sokkal többen lesznek, mint a segítők, sajnos. Azonban ha néhány embernek, néhány gyermeknek kicsit több élelem, kicsit több gondoskodás jut – akkor már nem volt hiába a munkánk."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az odafigyelés a szundi titka

A világ fele, Európa közel harmada szenved alvászavaroktól, amely a gyermekeket is érinti, és tanulási, viselkedési, sőt egészségügyi problémákat okozhat. Tovább olvasom