Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Főzzünk magunknak!

Szeged - Kis adagok, kihűlt ételek, unott konyhás néni: mindenkinek vannak szörnyű emlékei a régi iskolai menzákról.
Ezeket nem akarta a szegedi Táltos Iskola, s elhatározták, nem próbálgatják a különböző „étkezési vállalatokat", hanem beruháznak egy saját konyhába, így az intézményben készül a tanulóknak a tízórai, az ebéd és az uzsonna is. Mindennap nyolcvan adag ételt főznek a dolgozók, akiknek gyakorlatilag egy teljesen új konyhát szerelt fel az intézmény fenntartója. Semmi más nem számított, csak az, hogy egészséges, tápláló, finom házi koszt készüljön a Pósz Jenő utcai iskolában. Csakhogy ezt korántsem volt egyszerű megteremteni: az engedélyezési eljárás sokkal tovább tartott, mint a konyha felszerelése, a szükséges gépek, eszközök beszerzése, a HACCP-kézikönyv megírásáról nem is beszélve.

A csend hangja: kopognak az evőeszközök. Fotó: Táltos Iskola
A csend hangja: kopognak az evőeszközök. Fotó: Táltos Iskola

Az első fogásokat március 10-én főzhették meg. A beruházás nem várt sikert hozott: ebéd közben csend van, minden diák örömmel, jóízűen megeszi a levest és a második fogást is. Nincsen tologatás, kotorászás az ételben, ennek talán az is a magyarázata, hogy a konyhai dolgozók olyan gondossággal és odafigyeléssel készítik az ebédet, mintha saját gyermekeiknek, unokáiknak főznék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 kilót fogyott egy év alatt a baksi Frankné Kati

Sétálni nem bírt, a kövérség miatt beszélgetés közben olykor elaludt a tavaly még 156,6 kilogrammos Frank Istvánné Kati. Tovább olvasom