Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Francia cég nyerte az ELI egyik közbeszerzési eljárását

A francia Fastlite nyerte a szegedi lézerközpont közép-infravörös lézerrendszer kialakítására kiírt közbeszerzési eljárását.
A világon egyedülálló lézerrendszer tervezésében és megépítésében a nyertes cég mérnökei, valamint az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatói és mérnökei szorosan együttműködnek majd a lézerrendszer szállításában, tervezésében, megvalósításában, valamint a próbaüzemnél és a rendszert üzemeltető munkatársak kiképzésében. A szerződés tudományos jelentőségéről Osvay Károly, az ELI-ALPS kutatási technológiai igazgatója kifejtette: a közép-infravörös lézerrendszer abban a 3,1 mikrométer körüli hullámhossz-tartományban működik, amelyben a víz abszorpciója (elnyelőképessége) jelentősen csökken. A másodpercenkénti százezres ismétlésszám segítségével ultragyors spektroszkópos kísérleteket lehet végezni olyan mintákon is, amelyek vizet tartalmaznak. Ilyenek például a sejtek, szövetek. Az ilyen, egyedi hullámhosszon működő lézerrendszer lehetővé teszi számunkra, hogy röntgen-fotonokat hozzunk létre.

Az Európai Unió tudományos nagyberuházásainak egyikeként megvalósuló szegedi lézerközpont a tervek szerint 2016 első felére épül fel. Addigra elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is, és indulhat a kutatómunka. A lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig. A központ megvalósításának első fázisára 36,9 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, amelynek 85 százalékát az EU strukturális alapja biztosítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apróságokat köszöntöttek

Több kisbaba született tavaly Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Tovább olvasom