Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Frank: A helyzet nehéz, de normális

Akkor tessék félni, ha majd én is azt mondom, hogy baj van – mondta a megyei közgyűlés elnöke, annak kapcsán, hogy az ellenzék a legutóbbi ülésen az önkormányzat helyzetét boncolgatta. Frank József kijelentette: szó sincs tömeges létszámleépítésről, csődhelyzetről.
Igaz-e, hogy bajban van a megyei önkormányzat? – kérdeztük Frank Józsefet. Az elnök azt mondta, szó sincs csődhelyzetről, és szomorú, hogy a legutóbbi közgyűlésen az ellenzék a tömeges elbocsátás lehetőségéről beszélt, könnyű szívvel, de alaptalanul, s figyelmen kívül hagyva, hogy a vitát több mint négyezer ember figyeli: a megye intézményeinek dolgozói.

Az előterjesztés, amely az intézmények működését világította át, nem azonnali intézkedésekről, hanem távlati tervekről szólt. Igaz, most kiderült, jövőre várhatóan egymilliárd forint hitelre lesz szükség. Ez azonban még nem biztos, hiszen nem ismertek a költségvetés pontos számai. A nehéz helyzet egyik oka az, hogy a városok átadták középiskoláikat. Jövőre 3,2 milliárdba kerülnek ezek az intézmények, ezt a szükségletet várhatóan 2,2 milliárd erejéig elégítik ki a normatívák, azaz pont egymilliárdot kell hozzátennie saját bevételeiből a megyének. Ez az összeg az elmúlt években folyamatosan nőtt, mert csökkent a gyereklétszám.

Sajnálatos, mondta az elnök, hogy a közgyűlésen azt olvasta ki az egyik előterjesztésből az ellenzék, hogy a megyei önkormányzat vezetése el akarja küldeni a szociális intézményeiből az ellátottak egy részét. Az ombudsman állapította meg az otthonokban, hogy 160-nal csökkenteni kellene az ellátottak számát, hogy az uniós normáknak megfelelő élettér jusson mindenkinek. Most 1920 ellátottról gondoskodik a megye. A zsúfoltságon azonban nem úgy változtatnak, hogy elküldenek bárkit, hanem úgy, hogy kevesebbet vesznek föl, felújítják az intézményeket, s újat is építenek, ilyen a csongrádi fogyatékos otthon. Az elnök hozzátette: „akkor tessék félni, ha már én is azt mondom, hogy baj van."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged látványa az égből és az űrből

A Szeged belvárosáról, 700 kilométeres magasságból készült űrfelvételt is láthatják az érdeklődők az… Tovább olvasom