Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Frank György humorista két arca

Huszonöt év alatt több mint ötezer temetésen szónokolt a szegedi Frank György. A halotti búcsúztató kompenzálva a napi depresszív élményeit humoristaként lép pódiumra. A közönség és a szakma kegyeit is kiérdemelte: az ATV-n futó Humorbajnokság harmadik selejtezőjében gyászbeszéd paródiájával ő bizonyult a legjobbnak.
Volt ív- és lánghegesztő, dolgozott újságíróként és bakterként. Elvégezte a zeneiskola ének szakát is. Tagja volt az egykoron a családi irodához tartozó halotti kórusnak, ahol egy évig Hevesi Tamás is baritont énekelt. Búcsúztató szónokként több mint huszonöt éve látogatja a temetéseket. Tíz esztendeje humoristaként szórakoztatja a nagyérdeműt, mint mondja: ezzel kompenzálja a napi depresszív élményeket. Frank György a képernyőn faarccal nevettet: az ATV Humorbajnokságának harmadik fordulójában a zsűri nem talált nála jobbat. – Szerencsére a komédiázásnál a korom nem számít annyira, mintha gyorsúszásra vagy balettra jelentkeztem volna. Egyébként a humorban nem lehet csalni: ha a közönség nem dől a röhögéstől, akkor bukta van – állítja.

Hofit is megnevettette

Frank György egyszer a munkamániás Hofi Gézát is meg tudta nevettetni. Történt, hogy Hofi egyik szegedi fellépése után benyitott a művész öltözőjébe, ahol arról panaszkodott, hogy elvontnak tartják a poénjait. Hofi kapásból válaszolt: „Olyat kell mondani, amit értenek" – szólt az intelem. „Miben hasonlít a portugál kapus és az MSZP?" – vezette fel az egyik szóviccét a humorista tanonc, mire nagynevű kollégája megvonta a vállát. – Mindkettő „Viktorbaja" – érkezett a válasz, amire azért a mester is elnevette magát.

Gyászbeszéd paródiája a morbid angol humornál is morbidabb előadás – a villanyszerelő sírja feletti nekrológ –, a közönség és a zsűri tetszését is elnyerte. „Mindannyiunkat megrázott a hír. Szikrá Zoltán nincs többé. Csak Volt. Óriási csapás érte – a szakmát" – kezdődött a monológja. Az ítészek két kilencessel és két tízessel értékelték a produkcióját, amivel megnyerte a fordulót. Az egyik zsűritag, Tomas Grande a történetté drótozott szóvicceket hallva meg is jegyezte, hogy ő bizony kezet rázna a komikussal. – Nem volt lámpalázam, mert a temetéseken már megtanultam, hogyan kell kiállni az emberek elé, és hogy miként artikuláljak. A közönség kegyetlen, mert udvariasságból nem fog nevetni, legfeljebb csak tapsolni – beszélt az előadó és a publikum viszonyáról.
Frank György korábban több humorfesztiválon is fellépett már. Saját kabaréi mellett Rácz László színművésszel páros jelenetekben is láthattuk a szegedi Pinceszínházban. Írásait Bodrogi Gyula, Szilágyi Tibor és Kaposi Miklós is felhasználta.

Az elmúlt negyed században öt-hatezer temetésen mondott halotti beszédet. Szerinte egy szertartáson is úgy kell viselkedni, mint a színpadon: hat ember előtt is a legjobbat kell kihoznia magából, akár a több száz fős gyászoló tömeg előtt. Szerinte a két műfaj nincs távol egymástól, mert a színészek is játszanak drámai és komikus szerepeket. A humorista már saját temetésére is megírta a gyászbeszédet. – Vidámabb szertartást aligha lehetne elképzelni, mint amikor a búcsúztató búcsúzik – állítja sajátos, fanyar stílusában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyórás lakodalmas gálaműsor a sportcsarnokban

Telt ház lesz ma este az újszegedi sportcsarnokban lakodalmas zenekari fesztiválunkon. A Városi… Tovább olvasom