Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Frank Sándor kedvencei

Hogy mi egy fitt, örökmozgó mesterszakács kedvenc étele, avagy ételei, hogyan szereti elkészíteni, Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács receptjeiből kiderül, amit lapunk legújabb szakácskönyvében szemlézhet az egészséges ételek iránt érdeklődő olvasó.
Frank Sándort nem kell bemutatni. Tudjuk róla, hogy a magyar konyha és a szegedi halászlé elkötelezettje, nevéhez köthető többek között a nagy sikerű Nemzetközi Tiszai Halfesztivál és számos gasztronómiai rendezvény. Mindig nagyban gondolkodik, és szinte megállás nélkül dolgozik.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Azt viszont kevesebben tudják róla, hogy kiváló a humora, az étkezési szokásait firtató kérdésre azt mondja: egy nap egyszer eszünk, reggeltől estig! És mivel nála hosszú évek óta kora reggeltől késő estig tart a „munkaidő", nem oktalan a kérdés, mégis hogyan bírja a strapát a 65 éves Venesz-díjas mesterszakács. Minőségi, egészséges ételeket fogyaszt. Döbbenetes a hír, szereti a halat, leginkább a fogast, mert nem zsíros, ízletes, köretként zöldségeket fogyaszt, 4-5 éve rákapott a brokkolira, az íze, illata lenyűgözi. Kedvenc gyümölcse a szőlő, a mag nélküli, muskotályos illatú. Igazi ínyenc, borongós, hideg időben pedig szívesen fogyasztja a mustáros bélszínlángost őszibarackos befőttel, mint mondja, a mustár aranybarnára legyen rápirítva a bélszínre, úgy az igazi. Nem sportol, de aki ilyen nyüzsgő életet él, az felér a napi edzéssel, vallja. Kedvenc itala a rozé, kedvenc fűszere pedig a zöld bors, ami fekete és fehér társaihoz képest kevésbé csípős, kicsit gyümölcsösebb, „zöldebb" íze van. Többek között nagyon jól megy salátákhoz, párolt zöldségekhez és különböző mártásokhoz. Használta is a fokhagymalángos borítással megpakolt, kelbe göngyölt hajdínás amurhoz, amit cserépedényben tálalt lapunk legújabb szakácskönyvében, A konyha mestereinek titkaiban.

Kelbe göngyölt hajdinás amur cserépedényben, fokhagymalángos borítással. Fotók: Frank Yvette
Kelbe göngyölt hajdinás amur cserépedényben, fokhagymalángos borítással.
Fotók: Frank Yvette

– Főzés közben mindig meg kell kóstolni az ételt! – int a jóra, és ebben a szellemben készítette el a kötetünkben szereplő 8 halas és 8 reformjellegű finomságát. A karácsonyi halkocsonya például olyan gyönyörű, hogy szinte festményre kívánkozik. A tárkonyos halikraleves fogashús gombóccal pedig bármelyik karácsonyi vagy ünnepi menüben a háziasszony dicsére válik, aki ha elkészíti, elmondhatja, hogy Frank Sándor szellemében, receptje alapján készítette a fogasos fogást. Mit ragozzuk, a kötet készítése, az ételek fotózása közben a kollégákkal megállapítottuk, hogy a megye legismertebb, mai szóval élve gasztroarca nem blöfföl, nem lazáskodja el a feladatot. És a nóta ugyanaz, kora reggeltől késő estig talpon volt, irányította a munkát, sürgött-forgott a konyhában, izgult, hogy jók, finomak és szépek, ínycsiklandók legyenek azok az ételek, amelyeket e kötetből a személyéhez kötődően ismerhet meg az olvasó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elefántnak morzsányi humorérzéke sincs

A cirkusszal vándorló idomárok élete nem könnyű, hiszen reggeltől estig, nap mint nap az állatokkal… Tovább olvasom