Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Friderikusznál szerepelt az ablakon kiugrott férfi

Szeged - Friderikusz Sándor, Az én mozim című műsorában szerepelt 14 évesen az a fiatalember, aki múlt szerdán – letartóztatásának kihirdetése után – a Szegedi Városi Bíróság földszinti ablakán át menekült el.
„A történet egy különös kisfiúról szól, akinek a piac a szenvedélye. Kemény kis ember: tudja, mit akar, és sokat is dolgozik érte. Azt még nem tudja, hogy tudásra, a ma még lebecsült iskolára is szüksége lesz, és még nem biztos, hogy döntéseiben mindig a jót fogja választani. Még lehet belőle nagystílű drogdíler, de sikeres nemzetközi vállalkozó is" – ajánlotta a nézők figyelmébe Friderikusz Sándor Az én mozim című műsorának 1991. október 30-i adását Csányi Vilmos etológus. A kemény kis ember nem volt más, mint az akkor 14 éves sándorfalvi V. István, aki múlt szerdán – már mint W. Márk – letartóztatásának kihirdetése után kiugrott a Szegedi Városi Bíróság Vörösmarty utca felőli oldalának földszinti ablakán és azóta sem tudják, hol van. A ma 32 éves férfit első fokon hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés és jövedéki orgazdaság miatt 5 év börtönre és 5 millió forint pénzbüntetésre ítélték.

A 18 évvel ezelőtti műsorban a sándorfalvi általános iskola tanárai is megszólaltak. Egyikük ezt mondta: „Amennyiben nem lesz rendőrségi ügye, elképzelhető, hogy jól fog élni, és szeretni fogja az embereket. Lesznek barátai, de lehet, hogy csak a pénzéért. Nem hiszem, hogy sokra fogja vinni".

Egy másik tanár, Nógrádi Erika, a Pallavicini Sándor iskola tagintézmény-vezetője magyart tanított V. Istvánnak. – Leginkább aludt az óráimon, mert korán kellett kelnie a sefteléshez. Máskor pedig 50 ezer forintot tett ki elém a tanári asztalra, és azt mondta, hogy kilóra megvesz. Nagyjából a mostanihoz hasonló jövőt jósoltunk neki – mesélte tegnap az intézményvezető.

Beszéltünk a fiatalember egykori biológia- és fizikatanárával is. Azt mondták, hogy István nem lett volna rossz koponya, de lusta volt, jegyei pedig a sorozatos üzletelés miatt nyolcadik osztályra nagyon leromlottak, irodalomból meg is bukott.

Az én mozim 1991. októberi adásából kiderül, hogy V. István üzleti karrierjét 10 éves korában két nyúllal kezdte el. A nyulakat megfialtatta, majd kétezer forintért eladta darabjukat. A pénzből újabb nyulakat vett, amelyek még több nyereséget hoztak. Utána malacokat tenyésztett, majd az akkori Jugoszláviába kezdett átjárni. „Tizenhárom vagy tizennégy éves koromban kezdtem el a jugózást, pontos időpontot nem tudok mondani. Itthon vettem kolbászt vagy vajkrémet, vagy amit bírtam, amit kint esznek. Eleinte úgy volt, hogy kivittük az ennivalót, vettünk márkát, szépen hazajöttünk, kész. Aztán már inkább hoztunk be mindig konyakot. Mert az még egyszer ugyanolyan haszon. Az ennivalón is volt haszon, meg még a konyakon is volt haszon" – mondta a műsorban. István a jövőjét firtató kérdésre így válaszolt: „Továbbtanulni nem akarok, szerintem fölösleges. Én sem tudom, mi lesz belőlem."

Friderikusz Sándor a műsort következő gondolataival zárta: „Vessenek meg érte, de én valahogy egészen máshogy gondolkodom Pistiről, mint a megszólaltatott tanárnője. Én bizony tennék erre a fiúra. Nem is keveset."

W. Márk (V. István) ellen jelenleg országos, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Olvasóink írták

 • 16. godzillafz 2009. december 21. 01:36
  „Nos én személyesen ismerem Veréb Pistit (Winner Márkot)Megoszlanak a vélemények róla amit meg is értek mert aki nem ismeri az csak arról tud véleményt alkotni amit a médiából vagy mástól hallott hogy nagyképű meg hogy szórja a pénzt.Én viszont biztosan állíthatom hogy sokan írígységből ítélik el.A mit elért azért maga dólgozott meg és az eszét használta ami valjuk be nem hétköznapi emberre vall.Vólt amikór egy hétig nem aludt mert Romániából megérte a kristálycukrot behozni és tudta hogy hajtani kell mert van rá lehetőség és pár hét mulva amikor megszigorították a cukór behozásának mennyiségét akkor azt mondta hogy "Ugye megmondtam hogy megéri éjszakázni!"Jószívű és sokat segített olyan embereken akik bajban vóltak.Persze többször érintette az illegális küszöböt de egy embert sem húzott le pénzzel és nem tett tönkre senkit.Olyan emberek miatt került mindig bajban akiken segített.Ezek az emberek a pénzéért barátkoztak vele.GODZILLA”
 • 15. flexsnake 2009. május 01. 23:13
  „Nyulazott a gyerek. Nyulakat nevelt és leadta őket súlyra. Egyre több nyulat. Akkor még tetszett is hogy így belejött a srác. Ügyes volt. Míg más tévézett addig ő a nyulakat intézte :D Hát nagyon elszaladt vele talán a ló.
  Viszont arra a tájszólásra még mindig emlékszem :D”
 • 14. Norman_Bates 2009. május 01. 12:15
  „Ez nem az a csávó aki akkor bőrkabátokkal meg arannyal bizniszelt? aztán friderikusz valami suliba beprotezsálta, később meg vagánykodott, hogy már rég kirúgták onnan is?
  már akkor sejtettem, hogy sokra fogja vinni”
 • 13. Giga 2009. május 01. 09:24
  „3. hozzászólás persona 2009.04.30. 18:38

  "Én is láttam annak idején az interjút, de rosszul emlékszel, tényleg az "Én mozim"-ban volt. Emlékszem mikor mesélte, hogy 7.-es korában vette meg az első autóját.."

  A show-ban (is) volt...”
 • 12. hazaipalya 2009. május 01. 06:18
  „ki az a fridefikusz?”
 • 11. mag 2009. május 01. 05:37
  „MÉRT CSINÁLT TITKOT A DÉLMEGYAR EGY HÉTIG EBBÖL IS. MERT NEM FIZETEK MINT AZ ARABOK A RIPORTÉRT . ARA AZT MONDTA ÁRTTATLAN AZTÁN LE LÖTÉK. NA EZ MAGYARORSZÁG .A FÖ SZERK . 200 EZRET KAPOT.”
 • 10. N.P. 2009. május 01. 05:19
  „tulipant 2009.05.01. 02:08

  Én is így voltam vele. De nálam igazán az verte ki a biztosítékot, amikor egy szegedi eszement honpolgár egyenesen pénzügyminiszternek ajánlott a srácot.”
 • 9. tulipant 2009. május 01. 02:08
  „En is emlekszem a musorra es arra is hogy hogy meg voltam rajta borulva. Foleg azon hogy miert mutogatjak ot a teveben kuriozumkent sot majdhogynem kovetendo peldakent? Az osszes ismerosom el volt szallva a kissractol - felnottek! - hogy milyen tehetseges es okos, en meg egy rendkivul rafinalt mindenhajjal mekent kis suhancnak lattam, akitol aztan minden kitelik, noha akkor meg en is nagyon fiatal voltam es nem volt tul nagy emberismeretem.”
 • 8. lúzer 2009. április 30. 22:34
  „Ennyit Friderikuszról és az ő remek világnézetéről, emberismeretéről...”
 • 7. micsibucsi 2009. április 30. 20:26
  „Hol tartana ma ez a fiú, ha Besenyő Pista bácsi lett volna az edzője???”
 • 6. TELSTAR 2009. április 30. 20:09
  „"Pisti is golyóval a fejben végzi 1x."

  mármint Kovács Pisti ??
  :-))”
 • 5. flexsnake 2009. április 30. 19:29
  „A nyúlcipős gyerek, olyan tájszólása volt hogy feliratozni kellett volna :D”
 • 4. nemecsekerno_007 2009. április 30. 19:16
  „Akiknek jobban sikerült a mutatvány anno a 90-es években, azok most már érinthetetlenek, politikusokat adnak-vesznek, EU-s pénzeket nyúlnak. Ez a csóka egy kishal, bár ügyes. Remélem nem csinálunk belőle egy Robin Hood-ot.

  :)”
 • 3. persona 2009. április 30. 18:38
  „Én is láttam annak idején az interjút, de rosszul emlékszel, tényleg az "Én mozim"-ban volt. Emlékszem mikor mesélte, hogy 7.-es korában vette meg az első autóját..”
 • 2. Mil 2009. április 30. 18:34
  „Emléxem arra a műsorra. CSakhogy az a Friderikusz-showban volt, nem az Én mozimban. Én legalábbis a showban láttam(már csak azért is, mert a mozit nem néztem). Akkor azt is mondta a gyerek, hogy droggal nem akar foglalkozni, mert ha lebukik, "a műanyag lakat is rárohad" (szó szerint így mondta).
  Valószínű nem egy hülye gyerek, nem elveszett ember, ámbár ahhoz már nem volt elég esze és szorgalma, hogy tevékenységét legális mederbe terelje, így meg üldözött vad lesz, börtöntöltelék. Szórta is a pénzt.”
 • 1. IVY 2009. április 30. 16:36
  „Pisti is golyóval a fejben végzi 1x.
  Valahol-valamikor.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 helyett 2 év a béke szigetén

Európában a magyar anyukák maradhatnak otthon a leghosszabb ideig gyermekükkel. Ez hamarosan változik: az államkassza nem bírja tovább fenntartani a helyzetet. Tovább olvasom