Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Frissítik Szeged zöld tüdejét

Elkezdődött a fák, cserjék őszi telepítése, pótlása a városi parkokban, az utak mentén Szegeden. Nyolc-kilenc millió forint jut erre az önkormányzat zöldalapjából. További hárommillióból pedig erdősítenek.
Elkezdődött az őszi cserjésítés-fásítás Fotó: Karnok Csaba
A szegedi önkormányzat mindent megtesz a város zöld tüdejének fönntartásáért. – Kétszáz facsemetét, és három-négyezer cserjét ültet a szegedi parkokba, s az utak menti területekre a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. A munkák a napokban kezdődtek, és az első fagyok idejéig befejeződnek – tudtuk meg Kovács János közterület-fenntartási igazgatóhelyettestől. Többször iskolázott, tizennégy-tizenhat centis törzskörméretű, nagy földlabdás fákról van szó. S milyenekről? Így például a harmadik körút mellé ostorfa kerül, szintén ide, és a felsővárosi területekre kőris, illetve japánakác.

A Temesvári körútra galagonyát, oszlopos tölgyet ültetnek a kht. munkatársai, a Fő fasorra pedig platánt. A Tarján VIII-as ütem területét nemsokára újonnan ültetett kőrisek, hársak, különféle cserjék dúsítják. A belvárosi részeken több helyen történik fásítás, folytatódik a „foghíjak" beültetése, minden helyszínen olyan csemetékkel, melyek ott korábban találhatók voltak, így nem bontódik meg az összkép. Japánakácok, kőrisek, hársak, ostorfák említhetők mindenekelőtt. A Dugonics téren hársakkal pótolják a veszélyessé váltakat – az újonnan ültetettek törzskörmérője a húsz centit is eléri. A cserjék közül meghatározó a mályvacserje, a kékszakáll, a Weigelia, a Spirea, és a már említett galagonya. Miért épp az említett fajokra esett a választás?

Mert ezek tűrik leginkább az ideálisnak nem mondható városi viszonyokat. „Várostűrésben" a Celtis a legkimagaslóbb – ilyen fák szegélyezik részben például a nagyon forgalmas Tisza Lajos körutat is –, de a többi sem marad el tőle nagyon. Ezek a fák elviselik a benzingőzös-füstös körülményeket, a körbeaszfaltozottságot, a hővisszaverődést az aszfaltról, a környező épületekről, s a csapadékhiányt is. Persze gondozást igényelnek, amit a kht. meg is valósít.

És ez még nem minden. Az említett összegen fölül, mintegy hárommillió forintból folytatódik az újszegedi Kállay liget, és a Sziksósfürdő erdősítése: tölgy, szil, kőris kerül ezekre a területekre. Jövő tavaszra bővítetten zöldül ki a város lombtüdeje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év után jöttek össze

Az elmúlt ötven évben először rendezett osztálytalálkozót a szegedi Rókusi Általános Iskola 1955-ben… Tovább olvasom