Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Frittmann János: A rosé a meszes homokon a legízletesebb

Szeged - A napokban Szegeden járt Frittmann János, Az év borásza-díj 2007-es kitüntetettje, aki az elismerés 16 éves története során elsőként érdemelte ki a címet alföldi termelőként. Előítéletekről, kihívásokról, sikerekről vallott az esten.
A napokban Szegeden járt Frittmann János, Az év borásza-díj 2007-es kitüntetettje, aki az elismerés 16 éves története során elsőként érdemelte ki a címet alföldi termelőként. A Fehértói halászcsárdában megrendezett gasztronómiai esten a soltvadkerti borász az előítéletekről, a kihívásokról és a sikerekről vallott.

A soltvadkerti Frittmann Jánosnak sokáig meg kellett küzdenie azzal az előítélettel, hogy a „cukorháromszögként" emlegetett Kecel–Soltvadkert–Kiskőrös régióban csak „pancsolt" borok készülnek.

– A borhamisítási ügyek rengeteget ártottak az alföldi termelőknek. Hiába volt korábban igen jó híre a régió borainak, mindent az alapokról kellett újra felépítenünk. Éppen az ezredfordulón, a szegedi borfesztiválon robbant be a ’99-es évjáratú rosénk, ami több versenyen is díjnyertes lett. Manapság az a legnagyobb kihívás számunkra, hogy elismertessük a borszerető emberekkel és a szakmával a saját vidékünket, a Duna Borrégiót. Korábban voltak bérelt tőkéink más borvidékeken is, mégsem tudtunk olyan bort készíteni, mint a mi saját meszes homokunkon. Ma már nem csak a környék termelői állítják, hogy a rosé itt a legízletesebb – mondta büszkén az év borásza.

Frittmann János Szegeden is azt hirdette, az alföldön igenis lehet kiváló bort készíteni. Fotó: Frank Yvette

Frittmann Jánost korábban ötször jelölték az elismerésre, így nem érte váratlanul, hogy a testvérével ők kapták a díjat.

– Évek óta jelentős sikereket érnek el a boraink az országos és a nemzetközi versenyeken, de arról sem feledkeztünk meg, hogy négy kiváló borász mellé jelölt bennünket a szakma. Az első két jelölésnél még nem volt komolyabb esélyünk, de később már favoritként emlegettek bennünket – árulta el a soltvadkerti borász.

Családi vállalkozás

A Frittmann névvel fémjelzett kunsági borok családi vállalkozásban készülnek. A Frittmann testvérek mellett ugyanis szinte az egész família – István és János, a két testvér, a feleségek, a borásznak tanuló két legifjabb fiú, a nagyszülők, valamint a dizájnfelelős sógornő – szőlőtermesztéssel, borászattal és borkereskedéssel foglalkozik.

Az év borásza cím rengeteg protokolláris kötelezettséggel jár, de a szüret továbbra is szent dolog marad Frittmann János számára. Szőlőszedés idején az öltöny és a kifényezett cipő helyett kezeslábast és gumicsizmát húz majd a gazda.

És hogy mi motiválja még a 49 éves termelőt, arról maga a több mint 100 hektáron gazdálkodó borász vallott: – Szeretnénk minél nagyobb energiát fektetni a régió borturizmusába. Hazánk klímája miatt minden borvidékünkön kiváló borokat lehet készíteni, ráadásul a Duna Borrégió Csongráddal, Hajóssal és a Kunsági borvidékkel kitűnően alkalmas az európai trendnek megfelelő gyümölcsös borok készítéséhez. Ezt a lehetőséget kell megragadnunk a jövőben – hangsúlyozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kübeken neten intézhető a háziorvosi előjegyzés

Kübekháza - Interneten keresztül lehet bejelentkezni rendelésre márciustól a kübekházi háziorvosnál.… Tovább olvasom