Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Fritz, a legsoványabb

Szeged - Hasonlították Latabár Kálmánhoz, írták már róla, hogy „hunyorítva kiköpött Johnny Depp", mozgáskultúrája miatt elnevezték higanyembernek. Keresztes Tamás, a Katona József Színház tagja a Valahol Európában Ficsúrja után most táncos komikusként, a Leányvásár Fritzeként tért vissza a Dóm térre.
– A Dóm téri Valahol Európában 2011-ben nagy élmény volt nekem, mert sok gyerek játszott benne, és úgy tűnt, életre szóló élményt jelentett számukra ez a produkció. Látom a Facebookon: létrehoztak egy csoportot, azóta is összejárnak, elmennek közösen kirándulni, igazi csapattá kovácsolódtak. Azért is emlékezetes volt Ficsúr szerepe, mert akkor játszottam először a szegedi szabadtéri hatalmas, négyezres nézőtere előtt – mondja Keresztes Tamás, akit anyaszínházában, a budapesti Katonában egész más szerepkörben láthatnak a nézők, például Woyzeckként aratott hatalmas sikert.

Keresztes Tamás Fritz szerepében a Leányvásárban. Fotó: Segesvári Csaba
Keresztes Tamás Fritz szerepében a Leányvásárban.
Fotó: Segesvári Csaba

Andor és a színészfamília

Keresztes Tamás felesége, Jordán Adél is megnézte a Dóm téri próbákat kisfiukkal, Andorral. – Mivel mindketten színészek vagyunk, és a nagymama, Lázár Kati is gyakran játszik, az élet sokszor hozza úgy, hogy magunkkal kell vinnünk Andort is a színházba. A kedd esti Leányvásár-próbát is érdeklődéssel figyelte. Egy 2 és fél éves kisfiútól szép teljesítmény, hogy két órán át képes volt egy dologra koncentrálni. Azért jöttek el Szegedre, mert már két hete itt vagyok, és születése óta még nem voltam tőlük távol ilyen hosszú ideig – árulta el Tamás.

– Játszottam már több zenés darabban, de operettben még sohasem. A Leányvásár Fritze az első táncos-komikus szerepem, színpadi partneremmel, Kiss Diánával felléptünk már együtt a TÁP Színház Szerencsés flótásában is, de abban nem voltak közös jeleneteink. Mielőtt elkezdtük a Leányvásárt próbálni, a YouTube-on nézegettem Latabár Kálmán régi felvételeit, mert az operettről egyből ő jutott eszembe. Szerettem volna ihletet meríteni, beleszagolni kicsit ebbe a világba. Megtisztelő, ha hozzá hasonlítanak, mert tehetséges, nagy művész volt. Fontos része lesz az alakításomnak a mozgás. A kövérek szigetére érkezik a soványak népe, közülük is én vagyok a legsoványabb. Nemcsak a táncokban, minden prózai jelenetben is meghatározó a kicsit rajzfilmes karakterű, elemelt mozgás. Nagy ihletőm volt Chaplin szellemisége, humora is. Nem tanultam zenélni, de autodidaktaként elég sok hangszert meg tudok szólaltatni. A zongora a kedvencem, több is nekem már a zenélés, mint hobbi. Gyerekkoromban inkább muzsikus szerettem volna lenni, de úgy alakult, hogy a színészi pályára kerültem, mert korán bekerültem egy színjátszó társulatba – meséli Tamás, akinek most színművészetis osztályfőnöke, Hegedűs D. Géza is játszótársa a Jacobi-operettben. A TÁP Színházban, a Kovácsoltvas pelenka című darabban dolgoztak már együtt. Sokat köszönhet neki, mesterének tekinti. Jó osztályt hozott össze, rengeteget tanultak tőle és azoktól is, akiket ő hívott hozzájuk tanítani: Ascher Tamás, Bálint András, Benedek Miklós, Karsai György, Mundruczó Kornél, Zsámbéki Gábor, Bodó Viktor, Méhes László, Lukács Andor, Zsótér Sándor.

– A Leányvásár szerintem attól különösen izgalmas előadás, hogy egy olyan rendező állítja színpadra, akinek nem az operett a profilja. Ettől a színházi hatásmechanizmusok másfajta színházcsinálásból táplálkoznak, ami nem szokványos egy operett-előadásban. Egy kortárs, rendkívül szellemes író, Vinnai András dolgozta át ezt a több mint százéves darabot, ettől naprakész szellemű. Varró Dániel frissítette fel a dalszövegeket, ez is könnyed frissességet hozott – véli Keresztes Tamás, aki Bagossy László rendezésében Kárpáti Péter napjaink magyar emigránsairól szóló új darabjával kezdi majd a következő évadot a Katonában, utána pedig újra Gothár Péterrel dolgozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsás rétes is lesz a 10. Sokadalomban

Májas rizottóval, hurkával, pacallal, sőt rózsával ízesített rétest is kóstolhatnak a vendégek a X. Homokháti Sokadalmon, ami egy filmpremierrel kezdődik pénteken. Tovább olvasom