Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Fröccs, kugli - avagy lementem az olvasókörbe inni

Ópusztaszer - A székely a vicc szerint kocsma helyett könyvtárba jár. Miden viccnek van valami alapja, kiderült: az olvasókörben a kugli mellé fröccs dukál. Fröccsnapon és kugli versenyen jártunk.
Biztosan mindenki ismeri a székely viccet: egy rádiós riportot készít az öreggel, majd mikor megtudja, hogy a székely 4-5 pálinkával kezdi a napot, kocsmázni jár, megkéri: az ivás helyett mondja már, hogy könyvet olvas, kocsma helyett pedig könyvtárba jár. Így a történet szerint a székely reggel felkel, elolvas 4-5 könyvet, ebéd után elmegy a könyvtárba, zárásig a barátaival vagy 12 könyvet elolvas.

Valami hasonlót éreztünk, amikor a szombati Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, az olvasókörnél tartott Fröccsnapon és országos "Kugli-világ" bajnokságon részt vettünk. – Nevezzél be! – biztatta a csendőr a kugli körül sertepertélő kislányt. Mint megtudtuk, a kugli az olvasókörhöz tartozott, eleink már a 19. században játszották a teke ősének is tekinthető játékot. A sörözés és a fröccsözés a kuglival összeforrt – a szombati Fröccsnap kiváló apropónak bizonyult, hogy az olvasókörbe kilátogatók egy-kettőt gurítsanak, és nem csak a pályán: torkukon is lecsúszott egy-két kisfröccs. – Biliárd, kugli, kártya, sakk ezzel szórakoztatták magukat az olvasókörbe járó magyarok – mesélte Csitos László rendezvényszervező.

Fröccsnap és kugli versenyen Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A kuglipálya mellé telepített fröccssátorban szinte másodpercenként szisszent a szódásszifon. – Elsősorban fehér és rosé fajtákat javaslok fröccsnek, beszélgetéshez, szomjoltónak még nagy melegben is kiváló a szódával könnyített bort – magyarázta Gulyás Ferenc, a csongrádi borvidék borásza. – Egy kisfröccsöt kérek! – szólt a sátorhoz érkező szegvári férfi: kövidinkából kevertek neki kisfröccsöt. A vélemények megoszlottak, a kisfröccs egy ujjnyi vagy éppen egy deci bor és szóda házassága, de abban egyet értettek, hogy az egy-egy arány mindképpen kívánatos. A falra kifüggesztett fröccslexikonból megtudtuk, a Csongrád megyei bivajcsók 4 deci borból és 1 deci szódából, a színészfröccs két deci langyos szódából, a sóher fröccs pedig 9 rész vízből, egy rész borból készül. Ópusztaszeren kisfröccsből fogyott a legtöbb.

A csongrádi borász arra is kitért, hogy ebéd után nincs jobb, mint a fröccs, azonban a palackozott szénszavasított borra még várni kell. – Vannak tervek a palackozott fröccsre, de még senki sem vállalkozott a gyártásra – tudtuk meg Gulyás Ferenctől, aki búcsúzóul elárulta, a jó fröccshöz jó bor kell: idén "mosolyog" a szőlő, kiváló termést várnak a csongrádi borvidéken.

A fröccsel a kezünkben kuglizni indultunk. A játékszabályok ismertetése után elkezdődött a verseny, a döngölt földpályán csak keveseknek sikerült egyenesen gurítani. A selejtezőkben kiesettek egy, a továbbjutók két fröccsöt kaptak. A kugliban, a tekéhez hasonlóan 9 fabábúból kellett a fagolyóval minél többet kiütni. Szerény, nulla fás eredményünket a Németh család messze túlszárnyalta. Németh Lajosnak és fiának Németh Gábornak az egyenetlen talaj sem okozott problémát: folyamatosan 4-5 fát ütöttek. Az országos "Kugli-világ" bajnokságon Németh Gábor diadalmaskodott, rengeteg fröccsel gazdagítva családját.

Olvasóink írták

 • 10. savos 2011. augusztus 16. 20:04
  „Kitűnő cikk! Hozzá foghatót aligha olvastunk ebben az évezredben. Minden szava a helyén van, minden szóköz szomjazza a következő szót. Le merte írni az igazat, de nem tudott mit tenni sem a főszerkesztő, sem a moderátor: ennek az írásnak meg kellett jelennie! Csak egy mondatot hadd idézzek, bár méltatlan vagyok rá: ,,Elsősorban fehér és rosé fajtákat javaslok fröccsnek, beszélgetéshez, szomjoltónak még nagy melegben is kiváló a szódával könnyített bort". Még hogy a tárgyrag nem odavaló? Ugyan, legyen ez csak a kisiskolások gondja nyelvtan órán. Ilyen szellemi magasságból az érett férfiember csak mosolyog rajta, mint az első randevúján. Igaz, hogy a bábut rövid u-val írjuk. Igen, kockás abroszon, kockás papírra. De most nem egy báburól van szó. Kilencről! Micsoda visszafogottságra utal, hogy csak egy ú-val írta.
  Ha felocsúdtunk az olvasás okozta eufóriából, nézzük meg a galériát. Nem mondom azt, hogy a fotósorozat készítésének ezt a módszerét tanítani kellene. Mert tanítani ugyan lehetne, de megtanulni azt már nem. Erre csak születni lehet. A sorozat egyes képeit ördögi logika szerint kapcsolja egymáshoz alkotója. Nem fejezné ki semmi sem jobban a kisfröccsök folytonosságát, mint a képek közötti néhány pixelnyi eltérés. Már az első képnél is az a szemlélő benyomása, hogy itt a tökéletesség csúcsa. A következőkre kattintva világosul csak meg az elmém: ez az ember képes önmagát is felülmúlni! Másodpercenként háromszor, egyetlen gombnyomással! Moholy-Nagy László, vagy Székely Aladár hiába támadnának fel! Szégyenkezve kullognának el olyan vidékre, ahol még hírét sem hallották a Délmagyarnak.”
 • 9. jq 2011. augusztus 16. 11:12
  „Szívesen, máskor is!”
 • 8. savos 2011. augusztus 15. 17:40
  „:)”
 • 7. Mignon 2011. augusztus 15. 15:02
  „Rendszerezzük es foglaljuk össze az eddig tanultakat:

  1., 1 dl bor + 1 dl szoda = kisfröccs.
  2., 1 dl bor + 2 dl szoda = hosszulepes.
  3., 1 dl bor + 4 dl szoda = kemenyseprö.
  4., 2 dl bor + 1 dl szoda = nagyfröccs.
  5., 2 dl bor + 3 dl szoda = vicehazmester.
  6., 3 dl bor + 2 dl szoda = hazmester.
  7., 4 dl bor + 1 dl szoda = bivajfröccs.

  Csak a rend kedveert.”
 • 6. favágó 2011. augusztus 15. 09:47
  „A viceházmester pedig a 2 dl bor 3 dl szóda. A 4 dl szóda 1 dl bor pediglen a kéményseprő!”
 • 5. Jozsoci 2011. augusztus 15. 05:26
  „4.: Bocs. A házmester 3 dl bor és 2 dl szóda. Egy öreg pultos.”
 • 4. SWIFTMAN 2011. augusztus 14. 16:34
  „2.: 3dl bor plusz 1 dl szóda: házmester:)”
 • 3. Mignon 2011. augusztus 14. 13:01
  „Nekem az a legaranyosabb szekely vicc tetszik, hogy

  elmegy a szekely az allatkertbe, es megall a Zsiraf elött...
  Leveszi kalapjat, megvakarja a fejet, es mondja:

  -"Marpedig, ilyen allat nincs...!"

  :)))”
 • 2. Mignon 2011. augusztus 14. 12:41
  „Nem vagyok "boros", ha neha iszom, akkor inkabb sört.
  De, jo a cikk!

  A "bivajcsok"ot en "bivajfröccs"-nek ismerem, valoban 4 dl bor + 1dl szodaviz.
  (A cikkben emlitett "szinesz"-es "soher" fröccsöt, meg soha nem hallottam.)

  Ahogy en tudom:

  Nagyfröccs = 2 dl bor + 1 dl szoda,
  Kisfröccs = 1 dl bor + 1 dl szoda, es
  Hosszulepes = 1 dl bor + 2 dl szodaviz.”
 • 1. SzaboImre 2011. augusztus 14. 12:35
  „... a viccnek lemaradt a vége. A társaság azt követően, hogy bezár a könyvtár, elmegy a faluban ahhoz a cimborához, akinek saját nyomdája van, így még hajnalig olvasgatnak :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a várakozás Röszkén

Szombat délután fél 3-kor a ki- és belépő oldalon egyaránt megszűnt a várakozás a röszkei határátkelőhelyen. Tovább olvasom