Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Fűben és padon pelenkáznak a szegedi szülők

Nincs könnyű helyzetben az a szülő, aki Szegeden nyugodt körülmények között szeretne pelenkát cserélni gyermekén. Az erre a célra kialakított helyekből nincs túl sok, így jobb híján egy padon vagy a fűben kell megoldani a feladatot.
A nyilvános pelenkázók hiánya ugyanolyan probléma, mint a köztéri mellékhelyiségeké, mégis sokkal kevesebben beszélnek róla. Pedig nemcsak a helyi kisbabás szülők számára lenne hatalmas segítség az ilyen helyek létrehozása, minden valószínűség szerint a turisták is örülnének a dolognak. A városban csupán néhány helyen van arra lehetőség, hogy egy erre kialakított helyiségben pelenkát cseréljenek az anyukák.

Olvasóink tapasztalatai szerint az áruházakban, valamint néhány belvárosi gyorsétteremben alakítottak ki a kisbabás szülők számára pelenkázót, tábla azonban nem jelzi, hogy lehetőség lenne nyugodt körülmények között tisztába tenni a kicsit.

Egy Széchenyi téri padon pelenkázza Ádámot Papp Szilvia. Kevés a pelenkázó a városban. Fotó: Frank Yvette
Egy Széchenyi téri padon pelenkázza Ádámot Papp Szilvia. Kevés a pelenkázó a városban. Fotó: Frank Yvette

– Nem vagyok egy szívbajos anyuka, ha a szükség úgy hozza, bárhol tisztába teszem Ádámot. Volt már rá példa, hogy épp egy étteremben kellett megoldani a cserét, de a személyzet azt mondta, nekik nincs erre kialakított helyiségük, így végül az asztalnál történt meg a dolog. Szerencsére senki sem vette észre, ettől függetlenül viszont a pelenkázók hiánya komoly kényelmetlenséget okoz a kisgyermekes szülőknek – mondta el lapunknak a szegedi Papp Szilvia. A gyakorló anyuka korábban a most három és fél éves Nóra lányát pelenkázta, most pedig a két hónapos Ádámon a sor.

– A Retek utcánál lévő Máltai játszóteret nagyon szeretjük, ott a játszóházban egy erre kialakított helyiségben intézhetjük el a dolgot, de sajnos az messze van tőlünk. A többi játszótéren viszont nagyon rossz a helyzet, ott marad a fű vagy a pad, ami valljuk be, nem épp egy bacimentes környezet. Pedig nem kellene sok hozzá, egy pelenkázóállvány, egy kuka, mosdókagyló, szappan és esetleg egy szék, hogy szükség esetén meg is lehessen szoptatni a kicsit – hangsúlyozza Papp Szilvia. A kétgyermekes anyuka tapasztalatai szerint a kialakított pelenkázók mérete és felszereltsége is nagyon eltér egymástól.

– Budapesten volt olyan, ahol még bilit is odakészítettek, ha esetleg a nagyobb gyerkőcnek szüksége lenne rá – mondja Papp Szilvia.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol vannak a hentesek?

Szakemberhiány van a húsiparban, kevesen végeznek, és sokan mennek az itthoni keresetek két és… Tovább olvasom