Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Füge – ma már nem a levelét használjuk

Lekvár, mártás, sütemény, bor – a fügét rengeteg módon fel lehet használni. Mivel hazánkban aranyárban mérik a friss gyümölcsöt, igazán azok járnak jól, akik bíbelődnek telente ezzel az egyébként igénytelen növénnyel és maguknak termesztik az édességnek is beillő csemegét.
A fügét mi, magyarok hosszú ideig csak szárított formában ismertük. Manapság azonban egyre gyakoribb gyümölcs a piacon – igaz, aranyárban mérik. Darabjáért akár száz forintot is elkérnek – Petőfitelepen a sajátját áruló kistermelőnél három kerül ennyibe –, miközben a déli országokban jelentéktelen növénynek számít, ami úton-útfélen terem. Nem igényel növényvédelmet, nincs különleges talajigénye sem, így valóban sok helyen szinte tudomást sem vesznek róla.

Hazánkban azonban már kissé nehézkesebb meghonosítani, a téli fagyokat ugyanis nem nagyon bírja. A fiatal bokrokat bizony takargatni kell a nagy hidegben, viszont meghálálja a növény a gondoskodást, hiszen évente kétszer terem.

Petőfitelepen idén szépen terem a füge
Petőfitelepen idén nagyon szépen terem a füge

Na de mit is lehet kezdeni ezzel az édes növénnyel, ha mondjuk vagyunk olyan szerencsések, hogy saját bokorról szüretelhetünk? Természetesen nyersen megenni a legjobb, azonban ha valaki nem akar fügeundort kapni, érdemes egyéb lehetőségeket is figyelembe venni. Ez a gyümölcs ugyanis nem tárolható sokáig, leszedés után hamar erjedésnek indul.

A fügelekvár már hazánkban is egyre népszerűbb. Akár még cukor sem kell hozzá, annyira édes önmagában is. Fahéj és gyömbér illik hozzá fűszerként. Érdemes süteményt is készíteni belőle: egy sima kevert tésztát is fel tud dobni, ha felezett fügével rakjuk ki.

Cukorbomba
Cukorbomba

Aki kicsit fantáziadúsabb falhasználásra vágyik, az készíthet belőle mártást húsokhoz. Farkasné Király Annamária egy idős bácsitól tanulta azt a receptet, mellyel sül vagy főtt húsokat szokott feldobni. A fügét sóval, borssal, cukorral fokhagymával és egy pici citromlével főzi fel. A másik változatba a cukrozott füge mellé balzsamecet, csili és gyömbér kerül.

Ahogyan minden gyümölcsből, a fügéből is főznek természetesen pálinkát.

Negyedelve is guszta - amiből lekvárt lehet készíteni, abból pálinkát is
Negyedelve - amiből lekvárt lehet készíteni, abból pálinkát is

Ennél talán érdekesebb azonban a fügebor, melyet Salánki Tibor idén próbál ki először. Az első adag már tisztul, az ötliteres üvegben, melybe egy kiló negyedelt füge került, leöntve 3 liter vízből és egy kiló cukorból főzött és 40 fokra visszahűtött sziruppal. Borélesztő és borkősav került még az üvegbe, melyet légmentesen kell lezárni, máskülönben bor helyett gyümölcsecet lesz a végeredmény. Nagyjából két hét alatt erjed ki a bor, melyet már csak le kell szűrni

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nagyállomás mellett lesz az új buszpályaudvar

Eldőlt: a Nagyállomás mellett építik fel az új buszpályaudvart, ezzel Szegednek is lesz intermodális csomópontja. Tovább olvasom