Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Függőben a kétmilliárdos pályázat a Suli-Hosttal

Függőben a kétmilliárdos pályázat a Suli-Hosttal
Szeged- Egyelőre nem szerződhet az önkormányzat az évi kétmilliárd forint értékű menzapályázat nyertesével. A Közbeszerzési Hatóság ugyanis eljárást indított az ügyben. A kizárt sándorfalvi pályázó a verseny tisztaságát kifogásolja.
Fürdőben és fociban jók

Az S-Gast Kft. 2014-ben alakult 3 millió forinttal. A nyilvános cégjegyzék szerint tulajdonosa a sándorfalvi Csúri Csaba István. Neve a Hungast cégcsoport vezetőségében tűnik fel, beszerzési igazgatóként. Emellett a Vasas utánpótlásklubjának, a Kubala Akadémiának az ügyvezetője. Az akadémia tulajdonosa pedig a Hungast, amelyet – mint az atlatszo.hu kiderítette – az S-Food birtokol.

Az S-Food pedig a szintén sándorfalvi György Tamásé és családjáé. Ez a kör itt bezárul. Emellett korábban György Tamásékhoz tartozott az Aquaplus Kft. is, amely a sajtóban „a jobboldali önkormányzatok első számú fürdőépítőjeként" híresült el. Ez pedig alapítója volt az Aqua Holding Kft.-nek, amelyben tulajdonostárs volt Bánki Erik, a Fidesz volt dél-dunántúli pártigazgatója, országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának elnöke.
A szegedi menzapályázaton az eddigi szolgáltató, a Suli-Host Kft. nyert három hete. Az egyik vetélytársa, a sándorfalvi székhelyű S-Gast Kft. állítólag közérdekű bejelentést tett a Közbeszerzési Hatóságnál az önkormányzat döntése miatt.

Hivatalból járnak el

Mint megírtuk, a városi bölcsődék, óvodák, általános és középiskolák, valamint kollégiumok összesen 14 ezer adagos közétkeztetése a tét. Az ellátására három cég pályázott. Közülük a Junior Vendéglátó Zrt. és az S-Gast ajánlatát az önkormányzat különböző hiányosságokra hivatkozva érvénytelenítette (2016. február 9.: A Suli-Host folytathatja).

Kérdésünkre ugyanakkor a Közbeszerzési Hatóság azt közölte: jogorvoslati kérelem nem érkezett be a pályázat ügyében. Az eljárást a hatóság elnöke hivatalból kezdeményezte. Az indokát firtató kérdésünkre nem feleltek. A hivatalból indított vizsgálatnál nem kell eljárási díjat fizetni. Ha viszont panaszos kérte volna, ebben az ügyben 25 millió forint lenne a tarifa. Ez a menzapályázat során az S-Gasttal összefüggésben másodszor fordult elő: vagyis a hatóság 50 milliót hagyott a panaszos zsebében.

Hungast a megyében

Az S-Gast kifogásolja az önkormányzati pályázat lefolytatását és a versenytisztaságot. – Az S-Gast a Hungast csoport tagja, amelynek árbevétele tavaly közel nettó 6 milliárd volt. Ezen belül az S-Gastnak ugyan nem volt bevétele, viszont a közbeszerzési törvény szerint a pályázó vagy a pénzt biztosító szervezet, azaz a Hungast is teljesítheti a feltételeket – válaszolta megkeresésünkre a Hungast üzletfejlesztési igazgatója, Páger Zsolt.

A cégcsoport másik tagja, az S-Food Kft. dolgozik évek óta a megyénkben. Kisteleken és Sándorfalván bölcsődében, óvodákban, iskolákban, idősotthonokban étkeztet. Sérelmezik azt is, hogy túl hosszan húzódott a pályáztatás kiírástól az eredményhirdetésig. Emiatt nem maradt idő a városi ingatlanokban általuk tervezett közel egymilliárdos fejlesztésekre. Meglepte őket az is, hogy nem volt szempont az értékelésnél, hogy a pályázatukban több kisebb konyhát javasolnak a biztonságos és minőségi ellátás érdekében. Sőt az önkormányzat kifejtette, nem érdekelt saját főzőkonyhák kialakításában. Szerintük ezzel a jelenlegi szolgáltató monopolhelyzetét erősítik, ami rossz gyakorlat.

A város másképp látja

A tender évi közel 2 milliárd forint értékű közétkeztetést érint. Megnéztük a tavaly júniusi pályázati kiírást. Abban feltétel, hogy az ajánlattevő a saját pénzén megfelelő nagyságú főzőkonyhát alakítson ki. Azt is taglalja, melyik intézmény tálalókonyhája alakítható át ilyen célra. Értékelési szempont a változatosság és az ételek költsége. Hangsúlyozzák: ha feltűnően olcsó egy ajánlat, akkor összevetik az általuk tervezett költséggel. Nincs előírva, hogy bevétel nélküli cég nem indulhat. Feltétel viszont a hitelesített finanszírozási terv, amire a szükséges fejlesztéseket és a működtetést alapozza.
Zöldségleves, krumplifőzelék vagdalthús-pogácsával, teljes kiőrlésű kenyér és alma. Ez volt az ebéd szerdán az S-Foodnál. Fotók: Frank Yvette
Zöldségleves, krumplifőzelék vagdalthús-pogácsával, teljes kiőrlésű kenyér és alma. Ez volt az ebéd szerdán az S-Foodnál. Fotók: Frank Yvette

– A beadott három ajánlat néhány millió forinttal tér el egymástól. Az önkormányzat közbeszerzési bírálóbizottsága több közbeszerzési szakértőtől kért írásos szakvéleményt. Álláspontjuk szerint az S-Gast ajánlata kidolgozatlan, pontatlan, Szegeden nem rendelkezik konyhával. Ezek alapján és a Közbeszerzési Döntőbizottság gyakorlata szerint az önkormányzat más döntést nem hozhatott, mint érvénytelenítette az S-Gast pályázatát – fogalmazott Szentgyörgyi Pál. A gazdasági alpolgármester megjegyezte: a mostani pályázaton győztes jelenlegi szolgáltatót 2000-ben az akkori fideszes városvezetés választotta ki.

Javult a helyzet

– Volt elmozdulás. Minőségibb, változatosabb, ízletesebb ételeket kapnak a gyerekek a Suli-Hosttól. Nem tudjuk, mennyit lehet még módosítani a törvény korlátai között – mondta az óvodás és iskolás gyerekeket nevelőFülöp András. Az édesapa és felesége gyűjtött aláírást a változtatások érdekében tavaly novemberben. Javaslataikat az illetékes miniszternek is elküldték, de arra nem kaptak választ. Megnéztük a sándorfalvi iskola menzáját, amit az S-Food lát el. Egy elsős kisfiú édesanyja – aki maga is kóstolta az ételeket – azt mondta, meg vannak elégedve a menüvel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön hány év alatt keres annyit, mint Matolcsy György fog egy hónapban?

Ön hány év alatt keres annyit, mint Matolcsy György fog egy hónapban?
Az Országgyűlés havi bruttó 2,3 millió forintról 5 millióra emelte Matolcsy Györgynek, a Magyar… Tovább olvasom