Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Fülemüleperek sora indulhat az építkezőkkel

Előfordulhat-e a jövőben, hogy a kőműves kicsit félremér, vagy valamit odébb rak, az építmény pedig beárnyékolja a szomszéd ablakát? Ettől tartanak az emberek, miután 2015. december 16-án módosult az építési törvény, és nem kell építési engedély a 300 négyzetméternél kisebb alapterületű házakra.
Egyszerűen

A tervezők eddig engedélyeztetési terveket csináltak 1:100-as méretarányban, vagyis kicsinyítésben, ezt kellett benyújtani a hatóságokhoz. Mostantól a jogszabály kevésbé részletes, 1:200 léptékű terveket követel meg az épület elhelyezéséről, városképi megjelenéséről. De ezek nem váltják ki a részletesebb terveket, amelyeket ugyanúgy el kell készíteni és fel kell tölteni az elektronikus adatbázisba.
– Az új építési törvény miatt majd bekövetkezik az, amit Görögországban látni: mindenütt félbehagyott házak állnak – mondta Szabó Kornélia. – Eddig 4 év alatt be kellett fejezni az építkezést, legfeljebb egy év halasztást engedélyeztek, most 10 év a határidő. 

A Szeged kertvárosában élő asszonynak semmi se tetszik a tavaly decemberben módosított építési törvényből. Azt mondta, olvasta, hogy a jövőben nem kérik ki a szomszédok beleegyezését a 300 négyzetméter hasznos alapterületűnél kisebb házak építési engedélyéhez. a tulajdonos tehát szerinte azt fog építeni, amit akar. Például utcaképbe nem illő, tornyocskás épületet.

A nő azért is aggodalmaskodik, mert a méretre vonatkozó korlát miatt az ő családi házas környéke lesz veszélyben.

Mivel egyelőre rengeteg a félreértés, és sok minden tisztázatlan az új szabályozásról, segítséget kértünk az értelmezésben. Schulcz Péter, a Csongrád Megyei Építész Kamara elnöke azt mondta, tart az egyeztetés a Miniszterelnöki Hivatal építésügyi államtitkárságával. Még nem jelent meg a törvény végrehajtási rendelete sem.

– Az új törvénnyel egyelőre a szakma is csak ismerkedik. Lényege az, hogy nettó 300 négyzetméteres lakóházméretig megszüntetik az építési engedélyezési eljárást – magyarázta Rantal János építész. – Helyette bejelentési kötelezettséget írnak elő, aminek viszont szigorú tartalmi követelményei vannak. Az épületnek illeszkednie kell a szabályozási terv előírásaihoz. Tartalmaznia kell helyszínrajzot, utcaképet, nézetrajzokat, műszaki leírást. A bejelentési kötelezettséggel csak az eddigi hosszadalmas, bürokratikus eljárást iktatják ki, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki olyan házat épít majd, amilyet akar. Az elkészült házért a tervezőnek és a kivitelezőnek kell vállalnia a felelősséget – ők a hatóság helyett felügyelik az építkezést.
 
Ez a ház Rantal János tervei alapján épült: 180 négyzetméteres, bőven a 300-as határon belül van.
Ez a ház Rantal János tervei alapján épült: 180 négyzetméteres, bőven a 300-as határon belül van.


Arra a kérdésre, mi lesz a szomszédokkal, azt válaszolta: a kivitelező elektronikus építési naplót vezet, a kiviteli tervet feltölti egy elektronikus adatbázisba a munkálatok megkezdése előtt 15 nappal, ezt bárki megnézheti. Ha a szomszédok azt veszik észre, hogy nem az előírások szerint épül a ház, ablakot nyitottak az oldalfalra, beárnyékolja a nappalijukat, feljelentést tehetnek. Ekkor a hatóság leállítja az építkezést, felelősségre vonja a tervezőt, és lebontatja a házat – a törvény szerint. Arra már most mérget lehet venni, hogy a feljelentések, szomszédviták és a perek száma biztosan szaporodik a jövőben. 

Mi lesz a félbehagyott házakkal? – kérdeztük Kovács Bélát, a szegedi polgármesteri hivatal építési osztálya irodavezető-helyettesét. Kiderült, a házépítés akkor fejeződik be, ha a tulajdonos erről hatósági igazolványt kap. Ez 3 évig ingyenes, utána a papír évente 200 ezer forinttal többe kerül, 10 év után 1 millió 400 ezerbe. Ha még akkor sem készül el, szabálytalan építkezés miatt lebontják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pluszelőadás: a Mamma Mia!-ból sosem elég

Pluszelőadás: a Mamma Mia!-ból sosem elég
Két év alatt sem apadt az érdeklődés az ABBA-musical iránt. (X) Tovább olvasom