Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Fűnyíróelv a cukorbetegeknél

Csongrád megye - A cukorbetegek diétája sokaknak megfizethetetlen, nem korrekt megbüntetni őket, ha rosszak az eredményeik – vallják az érintettek. Júliustól nem kaphat korszerű inzulinos kezelést, akinél egy év alatt kétszer magas cukorértéket mérnek.
Hétről nyolcra emelték a küszöbértéket – ennyit ért el a diabétesz szövetség az új rendelkezés kapcsán: a korszerű kezelés megvonásával büntetik nyártól azokat, akik egy év alatt kétszer rossz értéket produkálnak a cukorteszten. Megírtuk: júliustól ellenőrzik a szénhidrátfogyasztást, aki elbukik a teszten, egy év után szerezheti vissza a támogatást.

A tervezettnél tehát végül eggyel magasabbra emelték az értékhatárt – ettől azonban még sok cukorbeteget hoz kellemetlen helyzetbe a szigorítás. Az érintettek szerint ugyanis nem ritka, hogy valakinek önhibáján kívül magas a cukra: vagy anyagi helyzete nem engedi meg a diétát, vagy hiába tesz meg bármit, nem ér el eredményt.

– Sportolóként diagnosztizálták nálam a diabéteszt, vagyis hiába az életmód, és az, hogy az ember nincs elhízva, van, amikor nem tehet a betegségéről – mesélte fórumukon egy érintett.

Hasonló tapasztalatai Berki Violának, a Tisza-parti Cukorbetegek Közhasznú Egyesülete elnökének is vannak. Mesélte: nem ritka, hogy valaki képtelen lefogyni, bármit is tesz érte. De az is tény, hogy sokaknál a lustaság az egyetlen probléma. Vagy az életkor.

– Egyesületünk tagjainak 80 százaléka nyugdíjas. Őket szinte képtelenség rávenni a változtatásokra. Hiába mondjuk nekik, hogy a fizikai aktivitás leviszi a cukrot, megnézik az uszodai belépők árát, és úgy döntenek, inkább nem mennek. Szomorú, de még az ilyen döntéseknél is a pénz beszél – fogalmazott Berki Viola. Főállásban élelmezésvezető, tisztában van azzal, mennyire nehéz összeállítani a cukorbetegek diétáját – pláne, ha ehhez más betegség is társul, ami elég gyakori. – Sok gyümölcs, sok joghurt, kevés korpás kenyér – az egészséges étel bizony drága, amit egy kisnyugdíjas nem tud megfizetni.

Ez az érintettek legfőbb érve a döntés ellen. Internetes fórumunkon többen felhívták a figyelmet: nincsen minőségi, egészséges élelmiszer elérhető áron. Míg egy normál, vizes zsemle például 9 forint, a korpás 60. A diabetikus élelmiszerek kétszer–háromszor annyiba kerülnek, mint a hagyományosak. A dietetikusok által javasolt zöldség- és gyümölcsfogyasztás a legtöbbeknek megfizethetetlen. – Egy saláta után két órával ismét éhes vagyok – két–három óránként ilyesmit enni egy vagyon. Egy 600 forintos marhapörkölt kenyérrel egész napra kitart – érvelt egy fórumozónk.

Holzinger Gábor szakvezető főorvos szerint akit a korszerűbb analóg inzulinról a jövőben leállítanak, azt a rugalmasabb életmód lehetőségétől fosztják meg. – Ennek a hatása jobban hasonlít az egészséges ember inzulintermeléséhez, így a beteg az étkezéshez inzulinozik, nem pedig az inzulinozáshoz étkezik. Ez egyáltalán nem mindegy – fogalmazott a szakember. Hozzátette: a cukorbetegeknek jelenleg csupán 30 százaléka ismeri az új kezelési rendszert, ők viszont, ha már megszokták, biztosan veszítenek azzal, ha ismét humán inzulint kell adniuk maguknak.

A főorvos nem ért egyet azzal, hogy fűnyíróelvszerűen vennék el mindenkitől a korszerű kezelés lehetőségét. Kiemelte: nem mindenkinek azonos a célértéke, vagyis más számot fogadnak el egy fiataltól, mint egy időstől. – Előbbinek még évtizedeket kell egészségesen élnie, vagyis szigorúan kell venni a mért számokat, míg egy nyugdíjasnál lehetünk megengedőbbek, és még a 8-as cukorértéket is elfogadhatónak tarthatjuk.

A szaktárca nem ilyen megengedő: 8-as értéknél oda a bizalom. Persze a betegnek még ekkor is van lehetősége analóg inzulint kapni – ha kifizeti. Az 50 százalékos támogatásmegvonással azonban kúránként közel 20 ezer forintos kiadással kell számolnia, amely állapottól függően lehet, hogy csak egy–két hétre elegendő.

Olvasóink írták

 • 13. Belváros 2012. május 05. 12:03
  „2014 BEN KELL ELDÖNTENI FÜLKÉSEK ÉS FORRADALÉMÁROK!!!!!!”
 • 12. Ilusfia 2012. május 05. 10:07
  „Miért drágább a korpás liszt, vagy az abból készült termék? Az úgynevezett teljes kiörlésű liszt, tulajdonképpen a malomipar selejtje. Nem kell a gabonát örlés előtt koptatni, nem kell szétválasztani a gabona örlése során keletkezett anyagot”
 • 11. info 2012. május 04. 21:56
  „3. Kisg 2012.05.04. 09:19 -Több éven keresztül elteszem minden hónapban a kiadásokról a blokkokat számlákat, hó végén összegzem. Igaz nem-sokra megyek vele DE! van összehasonlítási alapom,mit engedhetek meg magamnak vagy mit nem a következő hónapban. Tudom ezt sokan megszólják, értelmetlen dolognak tartják mert "amit meg kell venni megveszem". Ma ott tartok, hogy a gyógyszereken és a rezsin kívül szinte semmire sem költök. Nem veszek új ruhákat,mert a régieket használom, és úgy teszek mint költőnk József Attila mikor a kirakat előtt sétálok. Főzni csak több napra egyszerű étkeket, mert így kiadós, húst csak néha, gyümölcsöt egyre ritkábban mert növekvő ára miatt nem megengedhető. Ráadásul egy krónikus beteg meg sem engedhet magának több mindent, mert rengeteg étrend-kiegészítőkre van-lenne szüksége. Úgy hogy el lehetne ezen vitatkozni.Nyilván nem azért írja le az ember, hogy sajnáljuk egymást de a beteget miért kell még betegebbé tenni? Miért kell rettegésben tartani, pszichikai nyomás alatt tartani?”
 • 10. Agáta 2012. május 04. 20:26
  „Mozogni nemcsak uszodában lehet, otthon is. Egy takarítás felér egy edzéssel! A boltból haza cipelni a dolgokat dettó! figyelni kell az akciókat, a sparban és a Lidl-ben is sokszor olcsóbb a Graham ill. a magvas zsemle. Ilyenkor be kell vásárolni és betenni a hűtőbe. Evés előtt ketté vágni, a sütőben felmelegíteni, olyan, mintha friss lenne. A múltkor a Sparban vettem graham szeletelt kenyeret kedvezményesen 220 Ft 705 dkg! 2 szeletet megpirítok és ez a vacsora! Nem vagyok cukorbeteg, más betegség miatt diétázom. Nem akarásnak nyögés a vége!”
 • 9. klj-54 2012. május 04. 19:35
  „Az én mérőmet a belgyógyászom kivizsgáltatta mert 1,7 -41.0 (!) közötti értékeket mutatott.
  A bevizsgált műszer is hasonlókat mutat.
  Pedig ismert az az étrend amit fogyaszthatok, és mivel táncolni fogok az unokám lagziján be is tartom.”
 • 8. tucat 2012. május 04. 14:15
  „7. Kisg 2012.05.04. 13:44
  Az önkéntesség elve alapvető fontosságú egy sor kérdésben, az ilyen természetűeket pedig még "újmagyar keresztény erkölcsi" megközelítésben sem lehetne máshogyan intézni. Éppen ez az, amit ezek az intézkedések figyelmen kívül hagynak.
  Másrészt, ha tőlem kérne valaki segítséget a végérvényes távozáshoz, én még akkor is a végsőkig vitatkoznék vele, ha egyébként semmi jogi akadálya sem lenne a segítségnyújtásnak. Néhány kivételtől eltekintve nem is tudnám elfogadni az érintett döntését, más kérdés, hogy képes lennék-e meggyőzni őt arról, hogy érdemes, netán kell is maradnia.
  Ha pedig kiszámíthatóbb és élhetőbb lenne az élet mifelénk, akkor abban is erősen kételkednék, hogy sokan mennének önként és dalolva..., és egyre fiatalabban, netán már tizenévesen is... Sajnos nem kizárt, hogy igaza van: ma hosszú lenne az önkéntesek rakparti sora. Inkább azon agyaljunk és munkálkodjunk, hogy maradjon üres az a rakpart, és bitorolják inkább a belvárosi parkolási díjfizetés elől rejtőző gépjárművek. Vagy a gyorsulásban versengő, vijjogó motorok, mert még az is derűsebb, mint ez a vízió, tekintve, hogy benzingőzzel keveredő életszaga van. Egyetért? :)”
 • 7. Kisg 2012. május 04. 13:44
  „Én évek óta mondom, vizionálom, hogy a korrekt az lenne, ha az ember önkéntes alapon dönthetne. Nyilatkozna, bemenne egy intézménybe, ahol humánusan örökre elaltatnák.
  Tucat, nem hiszem, hogy túl pesszimista lennék, de van olyan érzésem, hogy ha ez a Dunába lövés működne, sokan mennének önként... Bízva abban, hogy szakértő csinálja, nem pedig kétesélyes, mint az öngyilkossági kísérlet... A szöveged remek, ezt eltettem emlékbe :-) Én is úgy vagyok vele, hogy inkább halnék, mint hogy mások terhére legyek, de valahol gyáva vagyok...”
 • 6. tucat 2012. május 04. 12:39
  „5. macs 2012.05.04. 11:53
  Miért is? Hát, talán a császári ambíciók és a hatalmi hullámok, köréjük rajzolódó és mindent (mindenkit) lefedő, koncentrikus köreinek az interferenciái miatt, kedves Macs.
  Uram, ne sújts le rám se gőgös, se semmilyen harrachoddal, ha tévedek: tökéletlen, önző, gyarló és félelmektől remegő ember vagyok, aki, ha tagadja is, vágyik tán a lelke mélyén az öröklétre, mióta hallott róla, de nem szereti az elővezeklés esztelen áldozatait! Szóval, irgalmazz, ha rosszul szólok! Akkor is, amikor rólam gondoskodó pásztoraidat méltatlan szóval illetem! Ámen! ;) :D”
 • 5. macs 2012. május 04. 11:53
  „Nem tudom miért, de az jutott eszembe, hogy miért vagyunk úgy kiakadva, ha aktív eutanáziáról hallunk, olvasunk? Az utóbbi időben egyre inkább az az érzésem, hogy nagyon képmutatók vagyunk. Egyik oldalról a csodálat hangján szólunk Anna asszonyról, aki egész életében a családjáért dolgozott, másik oldalról a lehető legdurvább hangon nyilatkozunk a nyugdíjasokról.
  A valamilyen fogyatékkal vagy betegséggel élőkről sem igazán pozitív hangon beszélünk, miközben mindenkivel történhet valami, mindenki lehet rokkant, beteg, és szüksége lehet mások segítségére.
  Én elhiszem, hogy spórolni kell, de könyörgöm, legalább logikusan tegyük. Ne stadionokra költsünk számolatlanul, miközben betegektől veszünk el pénzt.
  Megértem, hogy aki beteg, az tegyen meg mindent a gyógyulásáért, állapotának szinten tartásáért, de nem vagyunk egyformák, tehát nem lehet mindenkit egy kalap alá venni.”
 • 4. tucat 2012. május 04. 09:46
  „3. Kisg 2012.05.04. 09:19
  Igaza lehet. Mindenben. A józan ész piaci állapotában is.
  De mit szólna egy ilyen párbeszédhez, amely nyilvánvalóan csak egy betegesen túlműködő fantáziájú ember agyában (mint az enyém is egyre gyakrabban :)) születhet meg, és jobb is lenne, ha ott maradna, nehogy fontolóra vegyék a döntéshozók:
  - Nem lehetne ezt úgy megoldani, hogy az öregek meg a krónikus betegek egy szép, verőfényes tavaszi napon felsorakoznak a Duna és a Tisza partján, kibújnak a klumpáikból, megkapják az egyszerű embernek adható legmagasabb állami kitüntetést, amellyel a társadalom a háláját fejezi ki nekik azért, amit tenni készülnek a következő percben, majd elhangzik a tűzparancs...
  - Meg lehetne így is oldani, de drága a lőszer. Jó lesz ez így is.

  Ne haragudjon! Tényleg csak a fülledt reggeli levegő lehet az oka...! ;) :D
  Legyen szép, derűs a napja!”
 • 3. Kisg 2012. május 04. 09:19
  „Info: embereket "büntetni" azért, mert munkaképtelenek? 55 ezer Ft-ot adni egy igazoltam súlyosan munkaképtelen, fogyatékos embernek havonta gyógyszerre, rezsire és ételre?????? Nem lehetne ezt úgy megoldani, hogy kijönne egy okos ember, összeszámolná számlák alapján, hogy mennyire van szüksége az embernek, hogy napi szinten létezni tudjon, és annyit adni? Nem többet, csak annyit? Magyarországon két éve hiánycikk a józan ész...”
 • 2. tucat 2012. május 04. 09:18
  „76 éves rokonom nem iszik, húsz éve nem dohányzik, évtizedekig sportolt, ma már csak kertészkedik és a ház körül aktív, a testsúlya és a legtöbb paramétere az életkorához képest nemhogy megfelelő, hanem egyenesen ideális. Vékonypénzű emberke, tehát sok olyat nem engedhet meg magának, amit elvárnának tőle, de igyekszik rendben tartani magát, amennyire lehetséges. A vérnyomása is rendben van nagyjából, de a vércukra ijesztően tág határok között változik a leggondosabb kaja-mozgás-inzulin egyensúlyi helyzet kontrollja mellett is. Gyakran mér reggelente 14,0 mmol/liter feletti értékeket is, de előfordul jóval a 3,0 alatti érték is, akár reggel, akár napközben, amelyet meg is érez, és bizony látszik is rajta. Mindezt teljesen normálisnak tűnő, több mint két évtizede szakorvos által ellenőrzött és beállított életvezetés mellett produkálja.
  Egy valamit azonban megfigyelt magán, én pedig igazolom a megállapítása hitelességét: a megbízható készülékkel és évtizedes gyakorlattal mért vércukorszintje egy-egy belpolitikai hír (mint pl. ez is) elolvasását követően leng ki extrém, gyakran veszélyes határokon túlra. Ha tehát nem idegesítenék ilyesmivel, az állapota már attól is javulhatna. Persze, ott van még a hírdiéta lehetősége: ha nem néz tévét, nem hallgat rádiót, nem olvas újságot... Kezd is hajlani rá, bár nehezen megy neki. Majd belejön, mint a vércukorszint mérésébe és az inzulinozásba.”
 • 1. info 2012. május 04. 08:18
  „legyen inzulin függő az összes aki ezt kitalálta.......embereket büntetni azért mert nem tud a szervezete meggyógyulni???!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt az enyhülés

Ballagásra kellemes idő vár mindenkit. Picit véget ér a májusi nyár és a melegrekord. Tovább olvasom