Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Furcsa kommunikáció

Tájékozódik a rektor és nem nyilatkozik a szegedi egyetem budapesti levelezős tagozatának alapítója az oktatási ombudsman szerint jogsértő módon beszedett fejlesztési hozzájárulásról. Az SZTE Budapesti Média Intézetében végzett, általunk kérdezett kommunikátorok elégedettek a képzéssel, precedens értékű döntés után mégis visszakérnék a diplomáért fizetett 800-900 ezer forintot.
Nem találtunk tegnap egyetemi illetékest, aki nyilatkozott volna a témában. Fotó: Frank Yvette
Kézhez vette Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman levelét a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora az államilag finanszírozott, levelező képzésben részt vevő kommunikáció szakos hallgatóktól beszedett egyéb szolgáltatásokért fizetendő díjról. Dr. Szabó Gábor rektor tegnap késő délután kiadott közleményében csak annyit árult el, hogy konzultál az egyetem illetékes vezetőivel, tájékozódik az oktatási jogok miniszteri biztosának felvetéseiről, a döntésről a közeljövőben tájékoztatja a sajtót.

Szabó Gábor még tájékozódik
Egyébként a hallgatók részére járó juttatásokról és az általuk fizetett térítésekről egyetemi szabályzat rendelkezik – emlékeztetett Homor Géza oktatási igazgató.

Jogsértőnek minősíti az oktatási ombudsman, hogy fejlesztési hozzájárulást, félévente 80-90 ezer forintot kellett fizetniük az SZTE kihelyezett tagozatán, a Budapest Média Intézetben (BMI) tanuló, tandíjmentes képzésre járó levező tagozatos hallgatóknak – írtuk lapunk pénteki számában. Az így begyűjtött pénz egy magáncég, a – lapértesülések szerint 85 százalékban Havas Henrik tulajdonát képező – Média Menedzser Kft. számláján landolt. Havas Henrik kérdéseinket elhárította, mondván, a nevével fémjelzett intézmény hallgatói az SZTE-vel állnak szerződéses viszonyban, s megegyeztek: az egyetem vezetői nyilatkoznak.

Havas Henrik nem nyilatkozik. Fotó: Schmidt Andrea
Az eddig beszedett és az ombudsman szerint visszafizetendő fejlesztési hozzájárulás nagyságrendjéről annyit tudunk, hogy egy hallgatónak tíz féléven át kellett fizetnie az eleinte 80, most 90 ezer forintot, s e rendszer 1998 óta érvényes a több mint 200 fős évfolyamokra.

„Ami jár, az jár!" – fogalmazott Kottász Gergely, a Magyar Rádió sportriportere arra a kérdésünkre válaszolva, hogy visszaigényelné-e az SZTE BMI-nek fizetett, nagyjából nyolcszázezer forintot. Szerinte a hozzájárulás fizetését eltörlő döntés elsősorban a tanulmányaikat most kezdők számára előnyös. A 2003-ban diplomázott rádiós elmondta: a BMI stúdióiban a legkorszerűbb eszközökkel dolgoztak, felkészülten kerültek a média különböző területeire. Szegedi évfolyamtársa, a ma már a médiától távol dolgozó Nyári Emese nem indítana pert, mert elégedett volt a képzés színvonalával. Ugyanakkor precedens értékű bírósági döntés esetén visszakérné az általa befizetett összeget, amit ő tandíjnak tekint.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hallás és a beszéd tanulható

Szegeden 1901-ben alapítottak iskolát halláskárosultaknak. Az elmúlt száz esztendőben sokat… Tovább olvasom