Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Furcsa segélyhívások - amikor a mentőt napozóhoz hívják

Csongrád megye – Fuldokló papagájhoz, reklámfigurához és békésen napozó emberhez is hívtak már mentőt az utóbbi időben, de rendszeres az is, hogy a fiatalok bulik után ingyen taxinak használnák a kocsit és személyzetét. Csongrád megye legextrémebb segélyhívásait gyűjtöttük össze.
Egyebek közt letörött körömhöz, tévékapcsoló megjavításához, villanykörte cseréjéhez hívták tavaly a mentőket Nagy-Britanniában. Az Anglia déli részén ténykedő South Central mentőszolgálat annyira megelégelte a cseppet sem életmentő fontosságú telefonhívásokat – amelyekből több mint ezer volt 2011-ben – hogy kampányt indított a lakosság felvilágosítására, mire is való a segélyhívó szám, és hogy tudatosítsa: valódi életveszélyben lévő emberek halhatnak meg, miközben mások teljesen feleslegesen kérik a mentők segítségét.
Nem kell azonban messzire menni, hogy extrém segélykérő telefonhívásokat gyűjtsünk össze. Az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi regionális mentőszervezetéhez is évente több olyan hívás fut be, mely még a legedzettebb mentésirányítókat is meglepi.

Fotó: Frank Yvette
Néha bizony nem könnyű tartani a telefonkagylót... Fotó: Frank Yvette


– A legutóbbi eset alig két hónapja történt: a telefonáló kétségbeesetten hívott bennünket, hogy a papagája fuldoklik – mesélte Mulati Árpád, a megyei irányítócsoport vezetője. – Amikor tájékoztattuk arról, hogy inkább állatorvosra lenne szüksége, felháborodott és feljelentéssel fenyegetett, amiért elutasítottuk a segítséget.

Persze van olyan eset is, amikor nem teljesen egyértelmű az első pillanatban, hogy nincs dolguk a mentőknek. Amikor nyáron Szentesről, a Kurca partjától nem messzire lévő lakóházból érkezett a bejelentés: lehet, hogy megöltek valakit, mert egy ember órák óta fekszik furcsa pózban a nádasban, a rendőrökkel együtt érkeztek sietve a helyszínre. A nagy felhajtást látván az úr felült és csak annyit kérdezett csodálkozva: itt nem lehet napozni?

Ennél az esetnél is volt azonban extrémebb, amikor szinte filmbe illő mentőakciót szerveztek – a semmiért.

Galla Miklós - Mentők


– Meggyőző hívás érkezett éjszaka a központba arról, hogy az illetőt bántalmazták, kulcsát elvették, egy ágy mellett fekszik és fáj mindene – emlékezett vissza Mulati Árpád. – A rendőrséggel együtt vonultunk a megadott lakcímre, és mivel nem nyitott senki ajtót, betörtük. Ez éjjel 2 órakor volt, a szomszédok pedig csodálkozva jöttek elő a nagy robajra. Tőlük tudtuk meg, hogy nem véletlenül nem találtunk senkit a lakásban: a tulajdonos a pszichiátrián feküdt és onnan telefonálgatott.

Persze akadt olyan eset is a megyében, amikor a jószándékú hívások is téves riasztásnak bizonyultak. Ugyancsak rendőrséggel együtt vonultak ki a mentők egy bejelentés után a Rókusi körútra, ahol állítólag valaki le akart ugrani az egyik házról. A négyemeletesre kifüggesztett reklámfigura miatt a következő két napban még nagyjából 25 riasztás érkezett.

Ezekhez a hívásokhoz képest akár jelentéktelennek is tűnhetnek azok, melyek a nyári szünet kezdetével pár héten keresztül rendszeressé válnak: nyilvános fülkékből hívogatják a mentőket a gyerekek. Ezek csak bosszantóak, hiszen a központban valamennyi ilyen számot ismerik, és egy helyszínre érkező rendőri egység ígéretekor mindig megszakad a vonal. Szintén nem indul el egyetlen egység akkor sem, amikor ünnepek környékén fiatalok telefonálnak azzal a kéréssel, hogy mivel elment az utolsó busz, vigyék őket haza.

– A technika fejlődésével az indokolatlan és rosszindulatú hívások száma egyébként srasztikusan lecsökkent – árulta el a megyei irányítócsoport vezetője. – Ma már minden számot, így a titkosítottakat is látjuk, így például ha valaki ettől eltérő elérhetőséget ad meg, már gyanússá válik. Dolgozóink pedig már rutinosak: pár kérdés elég ahhoz, hogy a legtöbb esetben kiszűrhetővé váljanak a fals hívások.

Persze – amint a fenti példákból is kiderül – még így sem szűrhető ki minden álhívás. Ez minden alkalommal plusz költséget jelent a mentőknek, melyet ráadásul rá sem terhelhetnek a telefonálóra. Senkitől nem várható el ugyanis, hogy tudja, valóban szükség van-e segítségre. Ha viszont ezt feltételezi, joga van telefonálni.

Olvasóink írták

 • 13. Gery83 2012. április 17. 11:00
  „Egy rövidke sztori...
  Este 10 óra. Gyermek lábsérült... A címből már tudjuk, hogy az egyik helyi, legkevésbé sem jól szituált "lakótelepre" megyünk.
  Ahogy mindig, most is mindent megteszünk, kék lámpa, sziréna, nagy igyekezet. Hoznak is egy 3 éves fiú gyermeket akit nem mellesleg 40-en kísérnek az autóhoz. "He leesett a biciklirül aztá nagyon rí " Állítólag a bokája fáj. Kerestük is bőszen a sérülést de az ég világon semmit nem találtunk se a bokáján, se sehol máshol. Mivel az akkori egységünk nem hagyhatta háznál, mondtuk, hogy visszük a kórházba, röntgen, orvos stb. Jött a válasz, hogy azt aztán ugyan nem, mi nem visszük sehova, akkor inkább mindegy az egész, menjünk innen. Hosszas huzavona, ordítozás fenyegetés után eljutottunk a helyi orvosi ügyeletre. Természetesen a gyereknek semmi baja, mehet haza. Ám a mentő 1,5 órán keresztül foglalt volt. Hála Isten, nem történt semmi komoly eset, míg az említett társaság játszadozott velünk.
  ...és ez csak egy a sok-sok ilyen esetből...
  Janibácsinak és mindegyikőtöknek köszönöm valamennyi munkatársunk nevében a megértést és együttérzést.
  Nem mellesleg munkánk iránti tiszteletét... Sokat jelent!”
 • 12. nagypappa 2012. április 15. 03:28
  „Az egyik ismerősöm rendőrségen ügyeletes. Amit velük (is) művelnek viccbe illő. Pedig inkább tragédia. Sok ember mennyi ostobasággal terheli le az ügyeletesek munkáját. Nyilván addig nem tud másik, tényleg azonnali intézkedést igénylő bejelentést fogadni.
  A mentősökről... meg csak jót. Annyi fizetésért, annyit gürcölni. Ember feletti.
  Egyik alkalommal mobílról hívtam -mások számára - mentőt. Kérdezték a telefonszámot erre megadtam a vezetékeset. Valószínűleg a névazonosság alapján nem tekintették a hívást kamunak, azonnal jöttek.
  Azt vallom, az a jó ha a tűzoltó és a mentős úgy veszi fel a fizetését, hogy nem kellett megdolgoznia érte.”
 • 11. howatowabb 2012. április 14. 21:19
  „10. Ja! Értem. Majd úgy teszek. De a mentőknél, és tűzoltóknál azonnal EMBER veszi fel a telefont.

  Elképzelem a szituációt: hazaérek, és nyitva lakásajtóm, de zajt hallok bentről.Lejjebb sétálok pár emeletet, hívom a yardot, de mondja- mondja- mondja, majd angolul is! Aztán, kijön a cuccommal a nem odaillő, és eltol, én meg hoppon maradok, ha nem megverve, leszúrva a lépcsőn. Vagy bentről hallom, hogy motoz az ajtómon, segítség kéne DE AZONNAL(!), eset ugyanez. ...
  EZ GÁZ!”
 • 10. Berlusconi 2012. április 14. 13:25
  „howatowabb!
  Ez miattad/érted van Kedves Állampolgár.
  Védd a segged mozgalom.”
 • 9. howatowabb 2012. április 14. 10:22
  „Közvetlenül nem ide tartozik, de számomra elgondolkodtató, hogy segélyhíváskor ( rendőrségnél tapasztaltam), nagyon fontosnak tartják, hogy közöljék velem, hogy a hangom rögzítik, majd angolul is végighallgatom ugyanezt. Eközben értékes percek telnek el. Belegondolok, ha bajban vagyok, megtámadnak... Ki tudom várni?”
 • 8. Emberségetavilágnak 2012. április 14. 07:06
  „4. Berlusconi 2012.04.13. 17:43
  Ám mi fizetünk a taxiért. Fizetünk járulékokat is.
  Ők?”
 • 7. Thomas_Anders 2012. április 14. 01:25
  „A mentősök gyorsak pontosak és precízek... de a rendőrök... volt amikor fel se vették a telefont.. 3x hívtam mire felvette az ügyeletes tiszt... no meg mire kijöttek.. de volt amikor ki se jöttek =/ ennyit a rendőrségről :(”
 • 6. atomboy 2012. április 13. 21:01
  „Ugy remlik, a rokusi reklamfigura a Verto utcai OTP-s tizemeletesnel volt. Vagy az masik sztori?”
 • 5. Queenmargareth 2012. április 13. 19:37
  „miért nem lépnek az OMSZ-ek fel ellenük?:)
  sok ember ellen felléptek már...
  99% biztos halál becsületes, nyugodt, békés, de van itt is min 1%”
 • 4. Berlusconi 2012. április 13. 17:43
  „lajosbácsi!
  Szóról szóra igazad van! Ez a népcsoport valóban úgy (ki)használja a mentőt (is), mint én a taxit.
  Abban viszont nem értek egyet, hogy a rendőr -értsd a járőrt - és a mentős - ápoló, tiszt - fizetése között akkora lenne a különbség. Sajnos közel ugyanolyan keveset keres a járőr, mentős és a vonulós tűzoltó. Társadalmi megbecsülésük egyenlő a nullával, az élősködő, parazita ........., na azok pedig kedvükre szórakoztathatják őket.”
 • 3. 6664 2012. április 13. 13:37
  „2. lajosbácsi 2012.04.13. 12:12 "Like" az utolsó mondatok. Hajrá OMSZ!”
 • 2. lajosbácsi 2012. április 13. 12:12
  „akkor beszélgessünk már egy kicsit "kolompárék-ról" is. akiknek legjobb szórakozása az orvosi ügyeletet hívogatni, különböző indokokkal. például: az analfabéta család kicsi fia, aki 28éves, lázas. de már egy hete! lázat nem tudnak mérni, mert nincs mivel, de szükségtelen is lenne, mert nem tudják leolvasni a számokat! ezért hajnal kettőkor kihívják az ügyeletet, ha visszafeküdne aludni, reggel elmehetne a háziorvosához, de nem, ő a mi adófizetett pénzünkön kihívja az orvosügyeletet. vagy mert fáj a foga, de már napok óta. arra nincs ész, hogy elmenjen a fogorvoshoz, dehogyis! ki kell hívni az ügyeletet, mert neki ehhez JOGA van! persze a TB ezt a "jogot" sohasem látta, már ami a befizetett Tb-t illeti. És, ha az autó nem és oda időben, akkor összehívja a trupát, és megfenyegeti a mentőápolót! ha pedig a mentésirányító nem találja legitimnek a bejelentést, és azt tanácsolja, hogy menjen csak el pár óra múlva, rendelési időben a háziorvoshoz, vagy a fogorvoshoz, akkor megy az "ombuccmanhoz" és feljelenti azt az embert, aki neki nem küldte szirénázva a mentőt az ő egy hete fájó fogához! gusztustalan amit megengednek maguknak egyes népcsoportok! És ezt igenis le kellene szabályozni, hogy az ilyen "esetekhez" ne kelljen mentőnek vagy ügyeletes autónak feleslegesen rohangálni, közben pedig valóban súlyos esetek ellátásától veszik el a szakembereket.
  És az, hogy a cikkben leírtakat mennyi pénzért csinálja az esethez hívott rendőr és az esethez hívott mentős---- az ember azt hinné ugyanannyiért, pedig dehogy!
  Mikor emelitek már fel a hangotokat, és álltok ki magatokért omszosok? nem ezt a bánásmódot érdemlitek!”
 • 1. pahanova 2012. április 13. 11:46
  „Nekem csakis pozitív tapasztalataim voltak mindig a szegedi segélyhívásokkal. Háromszor volt szükségem mentőre, kétszer rendőrségre, és mindegyik esetben gyorsan, precízen, megbízhatóan és emberségesen jártak el. Köszönet érte nekik, életet mentettek! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértőket fogott a vadiúj hőkamera

Tegnap adták át, hét határsértőt és egy embercsempészt fogtak el Tiszasziget térségében. Tovább olvasom