Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Fürdő- és üzleti vendégek töltik meg a legnépszerűbb városokat

Szegedre tavaly több vendég jött, mint két éve, de ez nem volt elég a javításhoz: város őrzi 14. helyét. A szakember szerint több rendezvény és jó étterem kellene.
Évről évre alig változik a legnépszerűbb hazai városok toplistájának összetétele. A 20-as rangsort a Magyar Turizmus Zrt. adja ki minden februárban a Központi Statisztikai Hivatal kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó előzetes összesítése alapján. A 2012-es számokból kiderül, hogy megint a fürdő- és konferenciavárosok viszik a pálmát. Az élbolyban egyetlen meglepetést látni: Győr a legnagyobb, 25 százalékos növekedéssel felugrott a 10. helyre, és helyet cserélt Egerrel. Az eddig 12. helyen álló Debrecen átadta a helyét Gyulának.

Turista Szegeden: pár napos kedvezményes csomagot szeretne.
Turista Szegeden: pár napos kedvezményes csomagot szeretne.


Kupont szeretne. Másfél órája volt tegnap Szegeden a budapesti Vámosi Évának. Előre felkészült az internet segítségével, ideérve kézzel írott puskával és térképpel vágott neki a városnézésnek. A nyugdíjas ékszerész a Klauzál téren, a Kárász utcán át ért a Dóm térre, onnan a szerb templomhoz és a zsinagógához ment tovább. Ahhoz, hogy tovább maradjon, javasolta, a városnak internetes kuponakcióban kellene hirdetni pár napos kedvezményes csomagot. A makói Kómár Mária is egy-egy napot tölt a városban, azt kihasználja füvészkert-, vadaspark- vagy REÖK-látogatásra. A fiatal gyógyszerész egyetemistáknak való programcsokrot keresne.
Csongrád megyéből most is egyedül Szeged szerepel a 20-as tabellán. Az összetett lista 14. helyén toporog 250 ezer 921 vendégéjszakával, ami az előző évhez képest 6 százalékos növekedést jelent. A megyeszékhely szerepelt már ennél előrébb is: 2009-ben a 12. volt, onnan a következő évben lecsúszott a 15. helyre, és 2011-ben sikerült javítani egy helyezést. Ezt a 14. pozíciót őrizte meg a város tavaly. Javultak az eredmények, ez biztató. 2012-ben 8 százalékkal több, 88 ezer 807 külföldi vendégéjszakát számoltak, ez a külföldi vendégek kategóriájában a 14. helyhez volt elég. A belföldi vendégéjszakák száma 4,8 százalékkal emelkedett, azaz 162 ezer 114 volt, ezzel a belföldi kategóriában – Debrecent és Kecskemétet megelőzve – a 12. helyre léptünk előre.

Nem lepte meg az eredmény Ács Szilviát. A Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiegészítésül hozzáteszi: 1,9-ről 2,1-re emelkedett a vendégéjszakák átlaga. Ez fontos, mert egyre több bevételt jelent, miközben a vendégek száma csökken. Ugyanakkor a SZÉP-kártya annyi turistát hozott, mint az üdülési csekk a legjobb évében. Az iroda a szerb és román vendégeknek továbbra is bevásárló- és fürdőlehetőséget ajánl, az osztrákokat rendezvényekkel, például a szabadtéri játékokkal igyekszik idecsábítani. A német és a belföldi piacon a városlátogatást fürdővel, ferences látogatóközponttal, vadasparkkal, agórával reklámozzák. A továbblépést uniós és állami támogatások jelenthetik, de a pályázatokhoz is pénz kell.

Kevesebb a konferenciaturista

2012 volt az egyetem kongresszusi központjának legrosszabb éve, mindössze 160 rendezvényt tartottak – tájékoztatott Erdélyi Evelyn intézményigazgató. Egyre csökken a foglalások száma. 2005 és 2007 között még évente 220-250 program töltötte meg a házat, 2008 és 2011 között már csak 180. 
 
– Több rendezvényre van szükség, és jó éttermekre, hogy legyen mit csinálni esőben, hidegben is. Szálláshelyből már van bőven, az árversenyben a meglévő kis tortát osztjuk egymás között egyre kisebb szeletekre – mondja a Novotel Szeged igazgatója. Vezekényi Péter úgy látja, az ő vendégkörük igen vegyes, az üzleti vendégek mellett konferencialátogatókat és turistákat fogadnak. Ettől függetlenül egy hetük lesz megnyugtató az idén, a júliusi sárkányhajó-világbajnokság ideje, amikorra telt házasak a város szálláshelyei. A szakember szerint a sportéleten nagyot lendítene egy fedett uszoda, hogy nagy versenyeket is lehessen rendezni, ha már van egy kiváló vízilabdacsapatunk. Jó példákat is említ: a vadasparkot, a városnéző kisvonatot és a sétahajózást, de hiányol olyan ötletes attrakciót, mint akár egy tiszai vagy a Délép-telepen berendezett kalandpark.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. kormoska 2013. február 22. 20:29
  „25.macs
  Igen,észrevettem és még oda sorolható a Lombard székház is!
  Mindhárom ugyanolyan egysíkúan ronda.
  A felmérésben Szeged idegenforgalmáról volt szó és a magyar városokat listázták,mi köze ide Görögországnak,Spanyoloknak,Olaszoknak?
  Egyébként Tunéziában és Marokkóban is melegebb van mint nálunk......
  A lényeg az,hogy Magyarországon Szeged(és talán Pécs)környékén van a legmelegebb nyáron,sokszor túlontúl meleg!
  Te nem érzed,vagy nem vagy idevalósi?”
 • 26. queenmargareth1 2013. február 22. 11:56
  „24. rózsakert 2013.02.22. 08:14 , hmm, jól végigfutottad Szegedet:)azért nézzél még körül, biztos nem egyenlő Villach-hal, de az is alföldi város?:)”
 • 25. macs 2013. február 22. 10:26
  „17. placcs ,
  hallottál már Hajdúszoboszlóról? Nos, akik ott fürdőznek, azok járnak át Debrecenbe. Lassan már az árakon is meglátszik. :-(
  21. kormoska,
  azt megfigyelted, hogy a szálloda homlokzata a Somogyi könyvtár megjelenését viszi tovább?
  "Szegeden nyáron dögmeleg van" jártál már nyáron Görögországban, Olaszországban esetleg Spanyolországban?”
 • 24. rózsakert 2013. február 22. 08:14
  „16.roxper 2013.02.21. 18:27

  13.

  Pontosan, ezért élek én Villachban---ez itt gyönyörű , minden másodpercben látnivalók , ja és rend-nyugalom-tisztaság és béke....imádom !

  --belátom, hogy tévedtem...Dóm tér 1 óra---sétahajó max másfél óra-Tiszapart 2 óra ---Kárász utca 1 óra fagyival együtt....na jó legyen kerekítve 6 óra---de ez a maximum.”
 • 23. DobóI 2013. február 22. 05:44
  „7. Szofja 2013.02.21. 10:08

  Egyetértek. Hozzáadva, hogy méregdrága fürdő nem vonzó a turistáknak. Nincs egy normális méretű rendezvény terem, belvárosban a kéregetőkkel és használt ruha boltokkal teli "nagyáruház" passzázsa szánalmas szégyen folt, a boltok fel már bezárt, halódó a kereskedelem (persze nem csoda, ipar sincs), takarítást mellőző Dóm tér galamb ürülékkel van tele,stb.. Sokat elárul arról ki vezeti a várost..”
 • 22. csupaszpisztoly 2013. február 21. 21:24
  „Füvészkert, Vadaspark, Múzeum. Sétahajózás, kisvonatozás. Borfesztivál, Hungarikum fesztivál, szabadtéri.
  Várjátékok, Városháza udvar. Halléfőző, halászcsárdák. Ópusztaszer, Mórahalom, kocsizás a tanyavilágban. Nem teljes körű felsorolás. Menni kell, és nem fanyalogni!”
 • 21. kormoska 2013. február 21. 21:24
  „Ennél több rendezvényt?
  A SZÉCHENYIN lassan le sem bontják a bódésorokat,annyi a fesztivál....,a dóm téren szintén sűrűn van esemény.Ezek viszont csak egy-két napra kötik le az ide látogatót,ennyi idő alatta a város összes nevezetessége is bejárható.
  Szálláshelyből meg lassan több van mint kellene!Nemrégen nyílt hotel a Gutenberg és a Hajnóczy utcákban,nyáron nyílik a Somogyin az a üvegezett szörnyűség,majdnem 100 szobával.
  Étterem is van elég,mással van a gond:Ez pedig az a fránya pénz!
  Egy magyar átlagcsalád hosszú hétvégéken inkább wellneszezni megy a Dunántúlra,meg hegyvidékre,nem az alföldre és a végtelen síkságra kíváncsiak.Szegeden nyáron dögmeleg van,télen meg általában csak latyak.Egyedül a szabadtéri alatt van kellő nyüzsgés,pörgés.
  A másik dolog,hogy jóval kevesebben kapnak bözsi utalványt,mint anno üdülési csekket!
  Szerintem jobban kéne reklámozni a várost különböző fórumokon ill az egész éves eseményeket,esetleg a konferencia turizmust lehetne erősíteni.Szerintem(bár vannak szép részei) Szeged nem tipikus turistaközpont,inkább egy nagyra nőtt mezőváros.”
 • 20. Bendegúz007 2013. február 21. 21:07
  „Szeged a vidéki városok közül szerintem jó helyet foglal el,egyértelmű hogy nem turista paradicsom,nem egy Hévíz,vagy Hajdúszoboszló strandolás szempontjából,de összességében egy kellemes kikapcsolódást tud nyújtani akár 1 hétre is jó programok összeállításával.Földrajzilag jó helyen fekszik ezért közkedvelt a szerbek,és a románok körében is egyre jobban .Szóval nincs mit szégyenkeznünk,becsüljük meg a ránk hagyott értékeket,újítsunk tovább a belvárost,és kínáljunk több programot az idelátogatóknak.”
 • 19. queenmargareth1 2013. február 21. 18:50
  „nos, Gyulán sem tudom, mi az a rengeteg látnivaló a német vénasszonyokon kívül.A várból és a strandjukból tudnak felmutatni valamit.És a szokásos kisvárosi programok, ami már mindenhol megvan.mindenre csinálnak már fesztivált, találkozót stb.Békés megy amúgy is teli van németekkel, osztrákokkal, eddig főleg Gyopáros miatt ugye a kemping mindig fullos volt, aztán persze a Kőrösök vidéke, horgászati szempontból is! csodás, az, hogy hol állnak meg enni sem város kérdése.
  szóval a németek még mindig imádják az országunkat olcsósága miatt, mert nekik még mindig olcsó:)”
 • 18. roxper 2013. február 21. 18:49
  „17.
  Igaz én tavaly nem voltam, nem is vágyok oda, csak muszájból megyek arra, egy nagy alföldi város, ami elég kihalt, olyan mint hmvh csak közel 4x nagyobb kiadásban!”
 • 17. placcs 2013. február 21. 18:31
  „roxper, én tavaly kétszer nyaraltam Debrecenben. Az éttermek tele vannak, a drágák is, rendezvény rendezvény hátán és a város él. Erről ennyit.”
 • 16. roxper 2013. február 21. 18:27
  „13.
  Ha Szeged fél napos, akkor gyula negyed, azon kívül, hogy a meleg vízes medencében áztatják a seggüket a német nyugdíjasok, akik aztán este esznek egyet a halászban, meg egy sütit a kézművesben semmi más lehetőségük nincs! :P”
 • 15. TELSTAR 2013. február 21. 18:09
  „Egyszerűen normálisabb városmarketing kellene, jobban reklámozni Szegedet! Na meg a díszburkolatok mellett a normál úttesteket/járdákat felújítani, mert köpedelem, ahogy némelyik kinéz! Na meg felújítani a Kasst. Na meg rendbe rakni a Partfürdőt, hiszen itt van nekünk ingyen a Tisza, csak épp nem használjuk ki! Na meg színvonalas programokat hozni egész évre, nem csak a szabadtéri idejére! Na meg eltütetni a belváros szégyenfoltjait (Püspök utca - nem csak a centrumgödör hanem a két másik üres telek is!) Na meg... Na meg... Na meg...”
 • 14. queenmargareth1 2013. február 21. 18:04
  „azért nyáron egész biztosan nem egy napos látnivaló Szeged.Sőt, szerintem tavasztól őszig van valamilyen rendezvény, télen marad a színház, mozi, de egyre több a normálisabb kiskocsma is.Pesthez hasonlítani nevetséges, hisz csak Zugló nagyobb lélekszámilag, mint Szeged.
  Pestnek nagyon sok vonzalma van, egy alföldi városka nem léphet nyomába.
  Szegedet viszont szerintem még így is sokan szeretik!”
 • 13. rózsakert 2013. február 21. 14:55
  „opsz...szeged félnapos város...ez van...Gyulán a Hunguest Hotels árai fele, mint szögödében---hát????????--ha már konkurenciáról beszélünk !”
 • 12. macs 2013. február 21. 12:45
  „7. Szofja,
  ha Te mint szegedi, nem látsz semmit sem ebben a városban, és feltételezem ezt a véleményedet nem rejted véka alá, a közeli és távoli ismerőseiddel is megosztod, akkor ne csodálkozz! Hallottál már városmarketingről?”
 • 11. szegedi07 2013. február 21. 12:04
  „Kalandpark, akadálypálya kell?
  Menjenek végig a Nagykörúton gyalog, találnak elég sok kalandot, akadályt, de nagyon nézzenek a lábuk elé, mert ha nem, bokatörés lesz a vége.”
 • 10. dondongó 2013. február 21. 10:48
  „7. Szofja 2013.02.21. 10:08
  A kopjafák és székely zászlók turisztikai vonzereje még csak ettől a szezontól kezdve lesz észlelhető. :-)”
 • 9. Vanek 2013. február 21. 10:35
  „"de hiányol olyan ötletes attrakciót, mint akár egy tiszai vagy a Délép-telepen berendezett kalandpark."

  Már nem kell sokáig hiányolnia, most épül a Laposon a kalandpark (150 állomásos kötélpálya és tsai) . Szeged Napjára tervezik átadni.”
 • 8. roxper 2013. február 21. 10:21
  „"de inkább mennek máshová Debrecen, Pest, Bécs"

  Hangosan felnyerítettem, debrecenbe a kutya nem megy, a másik két város meg nem tudom feltűnt-e neked, hogy főváros! :DDDDDDDD”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvédték országos első helyüket a mórás diákok

A Szegedi Ipari, Szolgáltató, Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményben… Tovább olvasom