Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Fürdőszobában nevelkedtek a naposcsibék Bakson

Szeged - Bakson 139 család kapott tavaly nyáron naposcsibét és kacsát, hogy háztáji kerülhessen az asztalra. 8 hónappal az állatosztás után megnéztük: hová lettek a csirkék, felnőttek-e a kacsák.
– Jöjjön, hátul vannak a kacsák, ott napoznak – invitált a roma szegregátumként ismert baksi Mária-telepen otthonába Őzi Róbertné. A családban két gyermeket nevelnek, tavaly nyáron tucatnyi naposcsibét és kacsát kaptak a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványtól. Megírtuk, 8 hónapja Bakson 139 nehéz sorsú családnak osztottak kisállatot és tápot, azért, hogy könnyebben kerüljön hús az asztalra. Megnéztük, mi lett a kiscsibékkel, meddig éltek a nevelésre átadott kacsák.

– Egy gúnárt is vettünk hozzá, hogy a lányok mégse legyenek egyedül – mondta nevetve Kocsisné Tamás Mária, majd elárulta: az alapítványi akció előtt nem neveltek állatot. Elmesélték, a 10 kacsából kettőt a kutya „szelektált", a többiek viszont jól vannak.

Fürdőszobában nevelkedtek a naposcsibék Bakson. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

300 ezer kisállat

A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány 2013-as programjában a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség települései vettek részt. Az akcióban önfenntartó zöldség- és kisállatprogramot indítottak a legrászorultabb családok számára, tavaly 7454 családnak közel 300 ezer napos állatot osztottak ki.

A több száz négyzetméteres kertben saját ólt is kaptak az állatok, a kis jövevényeket hálóval védték a ragadozóktól. – A csirkéket 3-3,5 kilós korukig neveltük, majd levágtuk őket: túl kövérek voltak. A kacsák megmaradtak, így napi 3-4 tojással „gazdagodunk" – folytatta. – A Ticsitacsa a leghosszabb nyakú, előle menekülni kell. A gyerekek mégis szeretik őket. A hűtőben még a csirkékből is van, megérte őket felnevelni – mesélte Kocsisné Tamás Mária. Hozzátette, örömmel részt venne egy újabb állatnevelési programban. A Mária-telepiek közül Csurárné Boldizsár Hajnalkáékhoz is jutott a naposcsibéből. Az unokáit egyedül nevelő özvegyasszony elmesélte, először a fürdőszobában, majd az udvaron tartották a szárnyasokat. – Jó pár megdöglött, nem bírták a nyár eleji hideget. A többit viszont felneveltük, 2,5 kilósan vágtuk le őket – mondta az asszony, majd hozzátette, a fából készült ólat a napokban bontották el. Kellett tüzelőnek. – Sütve, töltve, káposztával is ettük a kacsákat – árulta el Csurárné Boldizsár Hajnalka. Úgy fogalmazott, ha lenne még ilyen program, az megmentené őket az éhségtől.

A tavaly nyáricsibe- és kacsaosztás eredményét a baksi önkormányzat szeptemberben összesítette. Kiderült, az állatok 90 százalékát a családok felnevelték, alig páran adták el a kapott naposcsibéket. – A családok nemcsak állatot, vetőmagot is kaptak a nyár elején. Ősszel felmértük, milyen volt a termés, hogyan sikerült a vetés. A többség eredményesen élt a termelés adta lehetőséggel – fogalmazott Lépné Soós Anita. A családgondozó azt mondta, a legnehezebb helyzetben lévő családok nehezen boldogultak az állattartással, ugyanis a táp beszerzésére sem volt pénzük. – Van olyan hatgyermekes család, ahol a mai napig tartják a csirkéket. A többség tisztességgel fel tudta nevelni az állatokat – mondta Lépné Soós Anita. Hozzátette, többen a szomszédok segítségét kérték, ugyanis jellemző, hogy ma már falun is kihaló félben van a háztáji állattartás. A családgondozó úgy fogalmazott, mivel a háztartások a jövedelem felét élelmiszerre költik, az önellátás jelentős támogatás a segélyezetteknek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a torlódás Röszkén

A szerbiai hóhelyzet miatt veszteglő utolsó kamion is kilépett az országból Röszkénél február 6-án 2… Tovább olvasom