Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Fusson, aki új hűtőt szeretne

Szeged - Hűtőcseréhez nyugdíjasok, nagy-családosok kaphatnak 25–35 ezer forintot, ha kiírják a pályázatot és ha elég gyorsak, mivel a pénz napok alatt elfogyhat.
 Vásárlás, igazolással

Számítások szerint a fűtés- és a nyílászáró-pályázat pénze mintegy 3500 háztartásban lehet elegendő a korszerűsítésre, hűtő- és fagyasztócsere esetén pedig 21 ezer szerencsés nyertest hirdethetnek. De csak a legkisebb támogatást, a háztartási nagygépes 25–35 ezer forintot kaphatják meg előre a jelentkezők. Ez a pályázat úgy működik majd, hogy a nyertesek egy igazoló iratot, kupont kapnak arról, hogy jár nekik a pénz, és a kedvezményt a vásárláskor érvényesítik, vagyis ennyivel olcsóbban veszik meg a gépet. A fűtés-korszerűsítési és a nyílászáró-pályázat azonban utófinanszírozású. Aki nyer, annak előbb meg kell vennie és beszereltetnie a gépeket, az ajtókat-ablakokat, majd számlákkal igazolva kaphatja vissza a beruházása 40 százalékát az államtól, de nem többet annál a bizonyos 650, illetve 520 ezer forintnál.

– Nagyon kellene már egy új hűtő, a jelenlegi körülbelül 12 éves: hol hűt, hol nem, előfordult, hogy a legnagyobb melegben kellett az összes húst, tejterméket kidobni, ami benne volt – mondta Angéla, aki a kislányával, Virággal nyitotta ki  az öreg Zanussit.

– Öt gyerekünk van, a legnagyobb 17, a legkisebb 5 éves, szinte minden élelmiszert a hűtőben tárolunk – mondta Zsuzsa.

Kiderült: a Kolompár család nem hallott arról, hogy szeptember 25-étől hűtőcsere-akció indul. Mintegy 627 millió forint állami támogatáshoz juthatnak azok a nyugdíjasok és nagycsaládosok – köztük ők is –, akik hatékonyabb hűtőt, fagyasztót vásárolnának. Aki A+ energiaosztályú berendezést készül venni, maximum 25 ezer, aki pedig a leghatékonyabb, A++ és A+++ osztályú hűtőt, fagyasztót szeretné, legfeljebb 35 ezer forintot kaphat.

Egymás után 3 pályázat is megjelenik az EMI Nonprofit Kft. honlapján, az emi.hu-n, a hűtőcserés csak az egyik. Tegnap óta – délután jelent meg erről a pályázati kiírás – az, aki lecseréli régi kazánját, elvben az új készülék árának 40 százalékát kaphatja meg az államtól, de legfeljebb 650 ezer forintot.

Szeptember 29-étől homlokzati nyílászárókat is lehetne cserélni állami támogatással, az összeg 50 százaléka ingyenpénz, egy ember legfeljebb 520 ezer forintot takaríthat meg. A pályázatokat a megjelentést követő 30. nap után lehet beadni, de jó lesz igyekezni, mivel hamar kimerülhetnek a keretek. A jelentkezéseket érkezési sorrendben veszik figyelembe.

Szerettük volna tesztelni, mennyire egyszerű egy hűtőcsere-jelentkezés kitöltése, de ezt legkorábban csütörtökön próbálhatjuk ki, de csak akkor, ha minden jól alakul.

Fotó: DM
A pályázati keret pár nap alatt kimerülhet. Fotó: DM

Árak

– Egy A+-os, 200 literes hűtő ára 70 ezer forinttól indul, az A++-os 100 ezertől, de az utóbbi már 300 literes – tájékoztatott a jelenlegi árakról Sánta Károly, a Media Markt Szeged Kft. ügyvezető igazgatója. – Az A+++ kategóriájú gépek már olyan drágák, hogy szerintem ebben az akcióban nem kerülnek be a választható típusok közé. Sajnos egyelőre még mi sem tudjuk, hogy bonyolítják le ezt az akciót, például a „kupont" hogyan kell majd beszámítanunk a vételárba, és mi lesz az áfával. Azt azonban hallottam, hogy a gyártók felkészültek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusadó és bérlakásprogram

Az „Elég a kilakoltatásokból!" elnevezésű tájékoztatón elhangzott, olyan szociális… Tovább olvasom