Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Füstbe borultak a kertvárosok

Füstölnek a kertvárosok, boldog boldogtalan égeti a falevelet és a gallyakat. Ha valakit tetten érnek, 300 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. A Környezetgazdálkodási Kht. tavasszal és ősszel a többlethulladékot elszállítja.
Avarégetésért 300 ezer forint is lehet a bírság Fotó: Tésik Attila
Egyre tömöttebbek a kukák a kertvárosokban. Kevesen használnak még komposztálókat, ahova a lehullott faleveleket kisebb nyesedékeket, szerves háztartási hulladékokat el lehet helyezni. Ehelyett a szeméttárolókba kerülnek az újrahasznosítható, a föld táplálékául szolgáló anyagok.

Vagy elégnek. Az őszi égetéssel az a legfőbb gond, hogy az avar közé szemét is kerül, azaz nem jöhet létre tökéletes égetés, amikor csak víz és szén-dioxid kerülne a levegőbe. Számtalan mérgező szilárd részecske keletkezik a lakossági avarégetés nyomán és rákkeltő poliaromás-szénhidrogének jutnak a légtérbe – tudjuk meg Benda Judit egészség-tanácsadó gyógyszerésztől. Különösen veszélyes a PVC-termékek, vegyszerekkel kezelt faanyagok égetése, mert komoly egészségkárosításnak tesszük ki magunkat és a környezetünket. Nem véletlen, hogy az önkormányzat bármiféle égetést büntethet. Vaskeba György, a szegedi önkormányzat környezetgazdálkodási és közműfejlesztési osztályvezetője elmondta: a kormányrendelet szerint tilos mindenféle égetés nyílt területen.

Az emberek azonban nem törődnek a négyéves jogszabállyal. Az sem riasztja el őket, hogy 300 ezer forintig terjedő büntetést kaphatnak. – Kéthetente egy-két bejelentés érkezik, de igazából nincs az irodának a tettenérésre apparátusa – jelentette ki az osztályvezető.

Az önkormányzati rendelet tavasszal és ősszel engedélyezi, hogy az ingatlantulajdonosok a gyűjtők mellé zsákokba kihelyezzék a lehullott levelet, amit a környezetgazdálkodási kht. elszállít. Néhány körzetben kísérletképpen már bevezették a szelektív gyűjtést is, amihez a lakók hozzászoktak és a barna zsákokba helyezték a komposztálandó anyagot. Éppen ezért furcsállták például Újszegeden, hogy november 1-jétől 2006. március 31-éig felfüggesztik a barnazsákos begyűjtést. Szabó Ferenc igazgató elmondta: jövő év június 30-áig elkészül a komposztáló üzem, de már ezt megelőzően elkezdik a begyűjtést. Jelenleg a nagy helyigény miatt nem tudják szelektíven elhelyezni a komposztálandó anyagokat. Addig is a gyűjtőedénybe és zsákokba lehet rakni a nyesedéket vagy a lehullott levelet. A kerttulajdonosokat arra kérte az igazgató is, hogy semmiképpen ne gyújtsák meg a hulladékot.

Olvasóink írták

  • 1. rolee 2009. október 09. 20:43
    „2005? Komoly :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos karambol Kisteleknél

Egy ember életét vesztette szombaton késő este az E75-ös főúton Kistelek közelében, amikor… Tovább olvasom