Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Füstmentes világ a TIK-ben

Szeged - A szegedi bölcsészkar épülete és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) környékén a dohányzók kezdik megszokni, hogy a bejárattól 5 méteren kívül gyújthatnak csak rá. Április 1-jétől 50 ezer forintba is kerülhet egy rossz helyen pöfékelt cigaretta.
Ha valaki április 1-jétől az oktatási intézmények bejáratától számított 5 méteres sugarú körön belül rágyújt, 20-tól 50 ezer forintig terjedő bírságra számíthat az ÁNTSZ utódjától, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervtől. A nemdohányzók védelméről szóló törvény minden egyetemi épületet érint. A szegedi bölcsészkar és a TIK környékén kezdik megszokni a dohányosok, hogy a vonalon kívülre helyezkedjenek. A TIK-ben kampányt indítottak A vonalon belüli füstmentes világ címmel.

 Drága lenne, ha közelebb szívnák. Fotó: Schmidt Andrea
Drága lenne, ha közelebb szívnák. Fotó: Schmidt Andrea


Hamutál – csonkból

A bölcsészkarnál is azt tapasztaltuk, hogy a cigiző egyetemisták nagy része betartja a képzeletbeli öt métert. De láttuk rossz példát is. A bejárattól egy méterre található kukát eltávolították, egy darab vas maradt a helyén. Ezen a csonkon legalább 10 csikket számoltunk össze. Ráadásul az olvadó hó alól hihetetlen mennyiségű elszívott cigaretta bukkant fel az Egyetem utcában. Csak a Petőfi épület előtt találtunk kukát.

– Plakátokat helyeztünk minden bejárathoz, kollégáink folyamatosan figyelmeztetik a dohányosokat – mondta Erdélyi Evelyn intézményigazgató.

Tájékoztató kisfilmet is készítettek, a csomagmegőrzőben is hirdetik a hallgatóknak, hogy figyeljenek. Erdélyi Evelyn online fogadóórákat tart a témában, az oktatási termekben található laptopok háttérképe információkkal van tele, az egyik közösségi portálon is kampányolnak.

– Célunk, hogy megismertessük a hallgatókkal a törvény magánszemélyekre vonatkozó részét. Természetesen a munkatársakat is felvilágosítottuk. A tapasztalatok szerencsére azt mutatják: mindenki jól fogadja, alig kell valakit figyelmeztetni – magyarázta az igazgató. Az SZTE Védelmi Irodája és a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv határozza meg ott a dohányzóhelyeket, ahol az 5 méter már az egyetem területén kívül esik. Matricával vagy vonalfestéssel igyekeznek majd a pontos helyeket kijelölni.

– Mindennap több órát töltök a könyvtárban, sokat járok le dohányozni – mesélte egy egyetemista a TIK bejáratától 6 méterre cigarettázás közben. Nem ért egyet a törvénnyel, de betartja, drágának tartaná, ha 50 ezer forintot kellene fizetnie olyanért, amibe szerinte „amúgy is belehal egyszer".

– 5 métert még rozzant tüdővel is tudok sétálni – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. anuvuk 2012. március 07. 18:59
  „Az öt méter,a panelban, a második szomszédra is vonatkozik? mert az első, bőven azon belül van!!!”
 • 3. Ada83 2012. március 07. 10:24
  „Remélem HÖK épületére is vonatkozik majd a szabályzat.Már alig várom.
  A kedves fiatalok az ajtó előtt cigiznek rosszabb esetben az ajtón belül résnyire nyitott ajtónál.
  Aki arra megy a járdán kerülgeti őket és vár rájuk, hogy hajlandóak arrébb menni és nem fújják a szemébe szájába a füstöt..”
 • 2. Füvesember 2012. március 06. 20:13
  „Láttam egyszer a TV-ben delirálni a nikotinhiánytól azt a szerencsétlen képviselőt, aki ezt az egész marhaságot beterjesztette, mint törvényjavslatot (az mondjuk más kérdés, hogy a 2/3-os megélhetési szavazógép meg megszavazta...). Nos, ez a nyomorult-miután felszedett kb. 25 kilót-már alig csoszog és napi egy dobozzal nyom el.
  Kíváncsi volnék, hogy HOL. Ezeket ki ellenőrzi? Nem igazán látom az összevont szemű ellenőrt, ahogy a Parlamentben szórja áprilistől az 50 ezres csekkeket.
  Úgy baromság ez az egész, ahogy van!
  Egyszer ez is elmúlik, mint az összes eddigi életképtelen magyar elmebaj...”
 • 1. uborka 2012. március 06. 16:57
  „Ugyan kérem, ez anomália.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Avignonba és Plzenbe készül az Armel operaverseny

Egyre több nemzetközi kapcsolatot épít az Armel Operaverseny és Fesztivál. Tovább olvasom