Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Fűszerbirodalom és szegedi nagytáj könyvben

Szeged - Amilyen híres, olyan keveset tudunk a Kotányi fűszerbirodalom keletkezéséről. Alapítója, Kojeteiner Jakob 1858. május 18-án született Szegeden.
A család a Háromkorona, ma Hajnóczy utcában lakott, 1862-ben magyarosította a nevét Kotányira. A világhírű cég alapításáról annyi derül ki, hogy Kotányi János 14 éves szegényfiúként gyalogolt el Szegedtől Bécsig, ahol fűszeresinasnak állt. Rájött, hogy kevesen ismerik a szegedi paprikát, és ha teát, kávét messze földről importálnak, Szeged és paprikája sincs messze. 1880-ban megalapította az első ausztriai paprikamalmot – írja Apró Ferenc helytörténész a Kotányi család történetéről a Móra-múzeum Zsidók Szeged társadalmában című új tanulmánykötetében, amelyet a holokuaszt 70. évfordulójára adtak ki.

Más évfordulót, Sík Sándor születésének 125. jubileumát ünnepli az a tanulmánykötet, amelyet Miklós Péter történész szerkesztett Sík Sándor eszmekörei címmel. A könyv gerincét egy tavalyi konferencia előadásai alapján készült írások adják. Mellettük olyan szerzők munkái kaptak helyet, akik a piarista tanár, költő, író, műfordító életútjához, munkásságához, illetve korához kapcsolódó alapkutatásokat végeztek. A történész gondozásában megjelent

A szegedi nagytájtól az egységesülő Európáig című tanulmánykötet is. Az összeállítás a hasonló című konferencia írásai alapján készült. A tanulmányok első csoportja a régió történetével és művelődéstörténetével foglalkozik. A második egység szerzői az európai egységeszme, a határokon átnyúló kapcsolatrendszerek és a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió felől közelítenek a helyi értékek felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegbaleset, devizaadós és gyerekverés

Sorozatot indítottunk: megmutatjuk, melyik hónapban, melyek voltak a legolvasottabb cikkeink, illetve a legnézettebb galériáink. Márciusban például a balesetekre kattintottak a legtöbben. Tovább olvasom