Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Fűtenek, energiát termelnek és fürdőznek a termálvízzel

Mórahalom - A napokban cserélik ki az egyik mórahalmi termálkút búvárszivattyúját, ami idővel elhasználódik. A homokháti városban a fürdő mellett minden közintézményt termálvíz alapú geotermikus energiával fűtenek.
Kistelek is vízzel spórol

Kisteleken 2005-ben egy 1700 méter mélységű kutat fúrtak, amely képes a termálvizet a hasznosítás után visszapréselni a homokkőrétegbe. Ezután öt kilométer hosszú távvezeték épült, amellyel a termálvizet elvezették a közösségi épületekbe. Végül korszerűsítették a nyolc közintézmény fűtésrendszerét. A beruházás átadásával a kevésbé korszerű, drága és környezetszennyező gázfűtést olcsóbb, környezetbarát technológiával váltották fel. Az önkormányzat évente több mint tíz százalékot takarít meg a fűtésen.
– Mórahalmon három különálló, termálvíz alapú geotermikus rendszer működik. Az első a közismert Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő termálvizes rendszere, a második a Hunyadi ligetben lévő Mórahalmi Geotermikus Kaszkádrendszer, a harmadik a város szélén található norvég geotermikus közműrendszer – mondta Pásztor József, Mórahalom megújulóenergia-referense.

Az első termálkutat 1960-ban fúrták 660 méter talpmélységgel a gyógyfürdő számára, amely a termálvizes medencéket látja el friss termálvízzel. Az Alföldön feltárt geotermikus források jelentős része a termálvízzel együtt kísérőgázt is a felszínre hoz, ami metánt tartalmaz. Ilyen magas metántartalmú termálvíz-kísérőgáz források találhatók Mórahalom területén is.

Dobó István, a fürdő műszaki vezetője elmondta, a közel 70 Celsius-fokos termálvizet 2004 óta használják fűtésre is. A kísérőgázt leválasztják, gázmotort hajtanak vele, ami villamos energiát állít elő. – A fürdőben 30 kilowatt villamos energiát termel a rendszer, amivel a szivattyúkat üzemeltetjük. A termálvizet visszahűtjük, 50 köbméteres tartályban tároljuk, majd a medencékbe pumpáljuk – magyarázta. A fürdő területén működő rendszer 180 millió forintba került.
 
Cserélik a mórahalmi Hunyadi ligetben lévő termálkút búvárszivattyúját. Fotó: Karnok Csaba
Cserélik a mórahalmi Hunyadi ligetben lévő termálkút búvárszivattyúját. Fotó: Karnok Csaba

A Hunyadi ligeti teljes geotermikus fűtési rendszer 2010 szeptemberében készült el. Ezt a gyógyfürdőtől eltérően kizárólag fűtésre használják. Az itt kitermelt vízzel fűtik az önkormányzati épületeket: a gondozási központot, a sportcsarnokot, az iskolát, óvodát, városházát, könyvtárt és az Aranyszöm Rendezvényházat. A lehűlt vizet ebben az esetben visszasajtolják, azaz ugyanabba a rétegbe juttatják vissza, ahonnan kitermelték.

A kiépítése 543 millió forintba került, ennek fele uniós támogatás. Pásztor József a helyszínen hozzátette, a napokban cserélik a termálkút búvárszivattyúját, ami bizonyos időközönként elhasználódik.
 
A Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőben kitermelt közel 70 fokos vízzel fűtenek, majd visszahűtik, és a medencékbe töltik. Fotó: Karnok Csaba
A Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőben kitermelt közel 70 fokos vízzel fűtenek, majd visszahűtik, és a medencékbe töltik. Fotó: Karnok Csaba

A Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán is nyert pénzt Mórahalom. A város szélén működő geotermikus alapú távhőtermelő rendszer fűti a Mini Hungary Park fogadóépületét és a sportközpontot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemműtétje előtt vásárolt be Zsuzsa

Szemműtétje előtt vásárolt be Zsuzsa
Óvatos vásárlónak bizonyult lapunk Telekosár nevű játékának újabb nyertese. Tovább olvasom