Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Fűtetlen 15 négyzetméterért 53 ezer forint

Preferált szervezet szeretne lenni a 12 éve működő Mátrix Közhasznú Alapítvány, de nem sikerül. Így „piaci" áron bérelnek egy 15 négyzetméteres fűtetlen helyiséget havi több mint 53 ezer forintért Szeged belvárosában.
– Egyenlő bánásmódot szeretnénk a pártokkal, amelyek potom pénzért hatalmas irodahelyiségeket bérelnek a belvárosban. Mi 15 négyzetméternyi fűtetlen lyukért havi 53 ezer 534 forintot fizetünk – mondta Dudás Zsanett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke.
Szegeden, a Roosevelt tér 5. számú házban vagyunk, a parányi, használt ruhával zsúfolásig megtelt helyiség – a Centerke – a régi híd lábánál, a szegediek által puncsszínűnek nevezett házban található.

Az elnökkel, valamint munkatársával, Rácz Anettel déli 12 órára beszéltünk meg találkozót. A helyiségben a rászorulóknak ruhát osztó önkéntes elmondta: a 10 órai nyitás óta 37-en fordultak meg náluk, hoztak is, vittek is különböző holmikat, főleg ruhaneműt, plédeket és játékokat. Az adományokból működő szervezet évente 10 ezer embernek segít átvészelni a mindennapokat. – Egy embert se engedünk el kabát, cipő nélkül – mondták.

A szerző felvétele
Olyan hideg van a helyiségben, hogy csak kabátban lehet kibírni. Balról jobbra: Dudás Zsanett és Rácz Anett. A szerző felvétele

Dudás Zsanett kereste meg portálunkat, elolvasva azt a cikket, amelyet a belvárosi üresen álló üzlethelyiségekről és a magas bérleti díjakról írtunk. Elmagyarázták: őket is érintik a havi fizetni valók, ráadásul karitatív szervezetként is piaci árat kérnek tőlük. Először a szomszéd, 166 négyzetméteres helyiséget, pontosabban pincét bérelték, amelynek a bérleti jogát is megvásárolták. Ott közösségi teret is működtettek, rendezvényeket szerveztek: 324 ezer forint volt a bérleti díjuk. 2012-ben adták vissza az IKV-nak úgy, hogy nem kaptak érte egy fillért sem.
– 2006 óta szinte inden évben kértük a „preferáltságot", mit eleinte azért nem kaptunk meg, mert klubhelyiségként is működött az eredeti székhelyünk, a pince – folytatta Dudás Zsanett. – De hiába adtuk le, utána se kaptuk meg, a közgyűlésnek mindig volt valamilyen kifogása. Ha preferált szervezet lennénk, akkor 90 százalékos kedvezményt kaphatnánk a bérleti díjból.

Mikor lehet méltányosabb bérleti díjat kérni?
Az IKV Zrt. vezérigazgatója, Kardos Kálmán megkeresésünkre a következőket válaszolta: az IKV Zrt. bérletidíj csökkentést kizárólag akkor állapíthat meg, ha műszaki jellegű problémák merülnek fel, használhatósági fokot korlátozó körülmények keletkeznek. Ha felújítják a bérleményt, az átalakítás idejére is lehet engedményt kapni. De méltányossági alapon nem csökkentik a bérleti díjat. A preferált szervezetté nyilvánításról pedig csak a közgyűlés dönthet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Ferenc új ruhája

Különös öltözékben fogadta a vasárnapi misére igyekvőket és a jó időben sétálókat Szegeden a Mátyás téri Szent Ferenc-szobor. Tovább olvasom