Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Futók az élen

Szeged - Május első vasárnapja előtt volt a legnagyobb tumultus a kertészetekben – sokan anyák napjára is a balkonnövényeket szánták ajándéknak. A rutinosabbak már április első hetében feldíszítették az erkélyt. A muskátli még mindig a legkedveltebb, de nyomában ott a futópetúnia is.
A legtöbben már április elseje után, amikor megcsillan az első tavaszi napsugár, elkezdenek ültetgetni a balkonra. Szegeden és környékén ez nem is elővigyázatlanság, nagyon ritka az az extrém fagy, ami elpusztítaná a tipikus balkonnövényeket. Ha pedig mégis nulla fok alá süllyedne a hőmérséklet, érdemes újságpapírral letakarni a virágokat. Az anyák napját megelőző hétvégén volt a legnagyobb tolongás a kertészetekben, ezután már csak olcsóbbak lesznek a balkont díszítő egynyáriak.

– A muskátlit érdemes minél hamarabb kiültetni, mivel akkor sokkal több ideje lesz megerősödni. A kedvelt dísznövény nehezen viseli a nyári 35-38 fokos hőséget, életben tartásának titka, hogy minél mélyebb edénybe és több földbe ültessük. Tavalyi földet soha ne használjunk. A legfontosabb: ne felejtsük el naponta megöntözni. Érdemes hetente négyszer tápoldattal kezelni, segítségével például a tiroli muskátli akár egy méter hosszúra is megnőhet – magyarázta Árendás Csilla virágkertész.

A Dobay kertészet egynyári virágai. Fotó: Miskolczi Róbert
A Dobay kertészet egynyári virágai.
Fotó: Miskolczi Róbert

A hatvanas évek elejéig az emberek szinte csak a piros muskátlit ismerték. Ma már a félfutó, telt virágú, és a kevés szirommal rendelkező, viszont annál burjánzóbb tiroli típus is nagyon divatos. Az utóbbi úgy nő, mint a fű. A Belvárosi hidat idén is ezzel díszítették. Ciklámen, rózsaszín, korallszínű és fehér – a sárgát kivéve minden színben kapható. A neonszínekben pompázó angolmuskátli a legdrágább. Korábban cserepes szobanövényként ismerték, néhány éve azonban kiültethető a balkonra is.

A muskátli után a futópetúnia a második legkedveltebb balkonnövény. A szintén sokféle színben pompázó egynyárit biotechnológiai módszerrel állították elő tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Az egy tőből szerteágazó növény valamivel jobban tűri a szárazságot, mint a futómuskátli, de a napi többszöri locsolást ugyanúgy igényli.


A balkon szélsőséges klímáját a kerti begónia, népi nevén jegecske vagy szőlővirág, illetve a pistike is jól viseli. – Manapság divatos a balkonládába egyszerre többféle növényt ültetni. A hagyományos kerti muskátlit előszeretettel kombinálják valamilyen futónövénnyel, például a tömjénes illatáról ismert szúnyogriasztóval, ami alig hoz virágot, ám valóban távol tartja a szúnyogokat. Az olcsóbb, magról szaporított egynyári növények – a pistike, a begónia és a büdöske – is jól mutatnak a hagyományos balkonnövénnyel egy ládába ültetve. Amellett, hogy feldobják a virágosláda színvilágát, védik egymást a kiszáradástól is – beszélt a divatos erkélydíszítési praktikákról Dobay Ferenc, a Dobay kertészet szakembere.

Olvasóink írták

  • 1. Muskátli fan 2008. május 06. 11:26
    „Valaki hozzáértő megmondaná, hogy miért nincs sárga muskátli?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buderus márkabolt nyílt Szegeden

Szeged - A fűtéstechnikai berendezések egyik legnagyobb európai gyártója, a német Buderus nyitott… Tovább olvasom