Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Futószalag gyűrte maga alá a munkást

Kedden délelőtt baleset történt a Szegedi Öntöde Kft. üzemében. Egy harmincegy éves férfit gyűrt be a futószalag. A munkás beverte a fejét, a mentők súlyos, életveszélyes állapotban vitték a klinikára. A munkáltató csak a „súlyos" balesetet köteles jelenteni a munkaügyi felügyelőségnek. Erről az üzemi balesetről a hivatalhoz nem érkezett információ.
A Szegedi Öntöde Kft. délutáni műszakváltáskor – senki nem szól, senki nem mutatkozik. Fotó: Gyenes Kálmán
Egy harmincegy éves férfit „gyűrt be" a homokot szállító futószalag kedden délelőtt a Szegedi Öntöde Kft. üzemében. Információink szerint a férfi beütötte a fejét. A mentők a helyszínen ellátták a szerencsétlenül járt embert, majd az új klinika baleseti ambulanciájára szállították. Az öntöde igazgatója érdeklődésünkre – a titkárnőjén keresztül – csak a baleset tényét erősítette meg, kérdéseinkre nem válaszolt.
A súlyos üzemi balesetet a munkáltató kötelessége jelenteni a Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Csongrád Megyei Felügyelőségéhez. De tegnap délben tőlünk értesült a hivatal az öntödei esetről.

– Tájékozódtam az öntödében, megkérdeztem a munkavédelemért felelős munkatársat – mondta délután Korom Péter munkabiztonsági vezető. – Ugyanis a munkáltató hatásköre eldönteni, mennyire súlyos az üzemi baleset. Ha például halálos vagy csonkolásos, a cég köteles jelenteni a felügyelőséghez. Az öntöde munkavédelmisétől megtudtam, hogy szerinte nem „jelentésköteles szintű" a sérülés. A dolgozó beütötte a fejét, de nem annyira, hogy ezt nekünk jelezniük kellett volna. Hatósági helyszínelést nem végeztünk. Az öntöde jegyzőkönyvét – a hivatalos rend szerint – jövő szerdáig kapjuk meg. Az írásos jelentést fogjuk vizsgálni.

A fejsérülés súlyosságát a munkavédelmi szabályok alapján bírálja el a cég és a hivatal. Azonban a kórházban kapott információk ellentmondanak az öntöde tájékoztatásának. A traumatológiai klinika vezetőjének megbízottjától, dr. Varga Endrétől megtudtuk, hogy a sérült súlyos, életveszélyes állapotban került hozzájuk. Közvetlen életveszély nem állt fenn, jelenleg stabil az öntödei munkás állapota.

Az üzemi balesetről a tegnap délutáni műszakváltáskor kérdeztük a Szegedi Öntöde Kft. dolgozóit. Legtöbbjük azt mondta: nem hallott az esetről, mások meg nem akartak nyilatkozni.

– Ismerem azt, akivel baleset történt, rendes és dolgos fickó – mondta egy baseballsapkás fiatal ember, aki megállt és válaszolt kérdéseinkre, de a nevét nem árulta el. – Segédmunkás. Becsavarta, és háromszor körbe tekerte a homokot szállító szalag. Szegény, nagyon beverte a fejét. A testvérétől hallottam, hogy nem érzi a fél oldalát. Remélem, gyorsan felépül! Néhány napja dicsekedett, hogy születésnapja van! – sóhajtott a munkatárs, és hogy ne lássuk a könnyeit, sietősen elköszönt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától bontják a piacot a Szent István téren

Tegnap végleg el kellett költözniük a szegedi Szent István téri árusoknak. Ma elkerítik a területet,… Tovább olvasom