Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Gajda Ferenc sírköves: gyérebb esztendők ezek, mint a 70-es évek

Gajda Ferenc sírköves: gyérebb esztendők ezek, mint a 70-es évek

Szeged - Egyre kevesebb pénzt költenek sírkőre az emberek, és egyre többen választják a hamvasztást. A mester szerint szükség van az olcsó kínai síremlékekre is.

Arany T. János - Délmagyarország napilap - 2013.10.31. 10:03
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– A kínálat meghaladja a keresletet. Segélyből pedig nem lehet sírkövet készíttetni – foglalta össze a kőfaragó és műkőkészítő szakma helyzetét a szegedi Gajda Ferenc. A 73 esztendős mesterrel alsóvárosi műhelyének kertjében beszélgettünk. – 1955 óta ezzel foglalkozom, mást nem csináltam életemben. Felébredek hajnali négy órakor, rendbe hajítom magam, és jövök ki. Itt érzem jól magam – mutatott körbe.

A mester úgy fogalmazott, az érdeklődés folyamatos, de jó, ha 30 érdeklődőből egy rendel síremléket. Gajda Ferenc szerint egy időben úgy, ahogy a virágoknak, a sírkőnek is volt kultusza. – Gyérebb esztendők ezek, mint a 70-es évek. Ha akkor bejöttek hozzám márciusban, a következő évre tudtam előjegyezni, úgy tele voltunk munkával – mesélte.

Gajda Ferenc azt mondja, jó, ha 30 érdeklődőből egy rendel síremléket. Fotó: Frank Yvette
Gajda Ferenc azt mondja, jó, ha 30 érdeklődőből egy rendel síremléket.
Fotó: Frank Yvette

– Hiába akarnak szépet az emberek, ha nincs rá fedezet. Ezért egyre kevesebb a testes temetés. A hamvakat tartalmazó urnát pedig a családi síremlékbe teszik – sorolta, hogyan spórolnak a temetésen.
A szakemberek szerint nemcsak a hamvasztás jött divatba, de változott a hamvak elhelyezése is. Sokan hazaviszik az urnákat. Egyre kevesebben tudják megfizetni a testes temetés több százezer forintos költségét, de még az urnás temetés minimum 80–90 ezer forintos árát sem. A hamvakat már 50 ezer forint körüli áron kiadják.

Kínai nonszensz

Egy név nélkül nyilatkozó sírköves nonszensznek nevezte, hogy a kínai sírkövek rosszabb minőségűek lennének, mint az olasz, a brazil vagy a dél-afrikai áru. – Ott is van jó és rossz minőségű anyag – fogalmazott.

A spórolás másik módja, ha valaki olcsóbb, Kínából importált csiszolt műkövet választ. A szakemberek közül sokan felháborodtak, amikor közel két évtizede megjelentek Magyarországon az előre gyártott, katalógus alapján kiválasztható, olcsó, kínai síremlékek. A kínai sírkövek ára jóval alacsonyabb a hazai kézműves termékeknél.

Gajda Ferenc azt mondta, a kínai áru körülbelül 20 éve van jelen a magyar sírkőpiacon. Időtállósága nem követi a nemeskövekét, de olcsó, ezért szükség van rá. – A szegényebbeknek is legyen lehetőségük síremlék állítására – fogalmazott a sírköves mester, majd hozzátette, tapasztalata szerint Szegeden nem jellemző a kínai kő használata. Egy egyszemélyes síremlék kínai kőből elkészítve 220 ezer forintba kerül. A határ a csillagos ég.

Arra a kritikára, hogy a kínai sírköveket importálók egy része valójában nem mester, hanem egyszerű kereskedő, azt mondta, hiába nem szakmabeli hozza be a kínai követ, akkor is szakembert kell foglalkoztatnia, mert egyedül nem tudja azt összerakni.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 10. Krampampuli 2013.11.02. 13:31

most pont egy sírkövest kellett megkérdezni...

Moderálásra küldöm 9. stori 2013.11.01. 18:27

2. vakanyad 2013.10.31. 18:18 -volt van rá lehetőséged és csináld utána! Ha jól kijössz, akkor itt várjuk a véleményedet! S@gen ülve könnyű másokat kritizálni.
6. norad 2013.11.01. 10:14 -annál inkább is jobb volt régen mert nem volt ennyi akadékoskodó mint ma!-még-ha szerényebben is éltünk.

Moderálásra küldöm 8. pachakuti 2013.11.01. 17:31

Már megbeszéltem a családommal, ha eljön az idő jeltelen sírba temessenek.
... csupáncsak azért, hogy ők megtaláljanak így november táján, egy nagyon szerény, 45-50 méteres márvány obeliszket állítsanak fölém...

Moderálásra küldöm 7. Wacky 2013.11.01. 11:13

6. norad 2013.11.01. 10:14
biztos vagy te ebben??
manapság az internet és más médiák előretörésével sokkal több és változatosabb információkhoz jutsz mint akkoriban...
sokan visszasírják azokat az éveket, pedig dehogy volt az jó, max az idő megszépít ezt lehetne rá mondani...
bárhogy is nézzük sokat változott azóta a világ, és ha most visszamehetnének egy időgéppel azok akik úgy visszakívánják azokat a régi szép időket, biztos 1-2re megváltozna a véleményük!!
visszafele lépni sokkal nehezebb...
ui.: abban egyet értek hogy a mai tendencia is hordoz magában sok problémát!

Moderálásra küldöm 6. norad 2013.11.01. 10:14

Tudod Óperenciás! Én még azt az időt is visszasírom néha. Igaz, hogy nem volt választék, de az az egyféle parízer amit lehetett kapni, az parízer volt, a Trappista sajt valóban tejből volt. Hiába lehet most 35-féle virslit kapni, ha egyik rosszabb, mint a másik. Abban az időben egyféle volt, de annak volt íze, és nem műanyagból volt. Ma már a nyers zöldségekben, húsban sem lehetsz biztos, hogy nem mérgező... :-(

Moderálásra küldöm 5. Óperenciás 2013.11.01. 08:52

Ha most bemenne valaki egy hetvenes évek hazai kínálatával ellátott áruházba, elcsodálkozna, azt mondaná: nincs választék, alig lehet kapni valamit. Nem csoda, hogy sokan sírkőre költötték a pénzüket.

Moderálásra küldöm 4. npeter 2013.10.31. 22:59

A számla "sci-fi" ebben a műfajban. Tapasztaltuk a Belvárosiban.

Moderálásra küldöm 3. papsajt 2013.10.31. 19:23

a családunk által rendelt sírkő 2 hete készült el. szegeden 420ezer körüli ajánlatokat kaptunk, míg egy szeged környéki településen ugyan azt a méretet anyagot kiválasztva 250be megállt.
direkt nem írom le a címet,mert nem reklámot akarok csinálni, de szegeden drága.

Moderálásra küldöm 2. vakanyad 2013.10.31. 18:18

Gajda szaki a saját műkő munkáit sem adja olcsóbban ,meg ott van a vrágboltja is ami hozza a betevőt...

Moderálásra küldöm 1. Naca 2013.10.31. 13:30

Ténylegesen van anyagi akadálya, de mellette egyéb is. A mai világban már nem nagyon van az embereknek ideje rendben tartani a sírokat, különösen a nagyobbakat. Kimennek a "divatból" a rendszeresen temetőbe járó nyugdíjas nénikék. Ezért is terjed az anyagi szempontok mellett a hamvasztásos, meg a szórásos temetés.Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...