Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Gálaest a nagyszínházban

A szegedi teátrum örökös tagja, Réti Csaba operaénekes vette át szombaton, a nagyszínházi gálaesten a Dömötör-életműdíjat. Botka László polgármester bejelentette: beemelnék a városi kitüntetések közé az idén nyolcadszor átadott civil elismerést.
Az életműdíjas Réti Csaba. Fotó: Frank Yvette
A Dömötör-gála emberi okokból mégis megtartatik – köszöntötte a nézőket szombaton a nagyszínházban Székhelyi József. A színidirektor úgy fogalmazott: „Nekünk, színházi mukiknak, minden áldott este ünnep, és kicsit arra is készülünk, hogy a Dömötör-díj nomináltjai lehessünk." Az est házigazdája, Janik László színművész előre elnézést kért a sebtében összeállított műsor bakijaiért, majd a színház női karának tagjai egy örökzöld slágerrel, a Gedeon bácsival léptek a fodrászszalonnak berendezett színpadra.

A nők bálványaként Bodnár György, a teátrum népszerű hajszobrásza is bekapcsolódott a játékba, majd konferansziéként is segédkezett. A hagyományokhoz híven a műsorszámok között a támogató cégek vezetői – köztük Szetey András, lapunk főszerkesztője – adták át a közönség szavazatai alapján az egyes kategóriák győzteseinek az elismerést. A díjazottak Beliczay Mária szegedi szobrász Dömötör-tornyot ábrázoló, domborműves bronz kisplasztikáját kapták. A színház társulata titkos voksolással idén is maga választotta meg a legjobb háttérmunkást: Vági Holka jelmeztervező-asszisztenst.

Szetey András, a Délmagyarország főszerkesztője adta át Papp Gabinak a legjobb női mellékszereplő díját. Fotó: Frank Yvette
A szokásosnál visszafogottabb, de jó hangulatú műsor végén Botka László lépett színpadra. A polgármester vastapsot aratva bejelentette: a Dömötör-díj a színházhoz és Szegedhez méltó elismeréssé vált, ezért a júniusi közgyűlésen javaslatot tesz, hogy rendelettel emeljék a díjat a város kitüntetéseinek sorába. Szeged biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy a közönség szavazatai alapján és a város cégeinek szponzori közreműködésével a jövőben is megrendezhessék a díjátadó gálát. A kuratórium által odaítélt életműdíjat, és a vele járó ajándékot Botka László a meglepett Réti Csaba operaénekesnek, a színház örökös tagjának adta át. A megrendültségével küzdő tenorista köszönetképpen elmondta: tíz éve hagyta abba az éneklést, de ma is minden előadást megnéz. A közönség felállva, nagy tapssal köszöntötte a 70. születésnapját idén ünneplő művészt.


A szavazás győztesei

Legjobb férfi színészi alakítás: Járai Máté (Mechanikus narancs). Legjobb női színészi alakítás: Márkus Judit (Szindbád). Legjobb operaénekes: Altorjay Tamás (A kékszakállú herceg vára). Legjobb opera-énekesnő: Tóth Judit (Carmen). Legjobb táncos: Varga József (Hegedűs a háztetőn). Legjobb rendező: Juronics Tamás (A kékszakállú herceg vára). Legjobb díszlettervező: Székely László (A kékszakállú herceg vára). Legjobb jelmeztervező: Papp Janó (Szindbád). Legjobb férfi mellékszereplő: Gömöri Krisztián (Szindbád). Legjobb női mellékszereplő: Papp Gabi (Hegedűs a háztetőn). 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállításrendezők nagy álma

Milliárdos festményeket foghatnak kezükben, mégsem ezt tartják a legkülönlegesebbnek munkájukban a… Tovább olvasom