Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Gálaesttel a Pinceszínházért

Bár tavaly még úgy volt: legkésőbb májusban megnyithat Dugonics téri új játszóhelyén a Szegedi Pinceszínház, vezetője, Kancsár József szerint csak szeptemberre készülnek el az új pincehelyiség kialakításával. Addig hitelfelvétellel, jótékonysági gálával és más rendezvényekkel próbálják előteremteni a 15 millió forintos beruházás részben még hiányzó fedezetét.
A Szegedi Pinceszínházban tavaly júliusban megismétlődött a két évvel korábbi beázás, a víz teljesen elárasztotta a teátrumnak otthont adó Horváth Mihály utcai pincét. Az önkormányzattól bérelt helyiséggel együtt a berendezés is tönkrement, több mint 3 millió forintos kár keletkezett. A színházat már 6 éve üzemeltető színészházaspár, Kancsár József és Kancsár Orsolya úgy döntött: nem kockáztat még egyszer, inkább új játszóhelyet keres. Az Olasz Kulturális Intézetnek is otthont adó Dugonics tér 2. számú épület udvaráról nyíló pincét találták alkalmasnak a célra. Az IKV Zrt. cserehelyiségként fel is ajánlotta a 249 négyzetméter alapterületű bérleményt.

Esterházy, Sartre, Bergman

A Pinceszínház a 2007/08-as évadban továbbjátssza Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust című színművét, bemutatja Esterházy Péter Rubens és a nemeuklideszi asszonyok és Sartre Meztelenek című darabját, valamint Ingmar Bergman műve nyomán a Persona című táncszínházi produkciót.
A szerkezetkész, csupasz helyiség színházzá alakítása azonban mintegy 14-15 millió forintba kerül. Fűtési, világítási rendszert, illemhelyeket kell kialakítani, nincsenek burkolatok, és ami a legfontosabb: a profi technikával felszerelt, 80 főt befogadó színháztermet is létre kell még hozni. Egyelőre mindössze 4 millió forint saját forrással rendelkeznek, de mint Kancsár József elmondta: a Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési Program segítségével sikerült 6 millió forint kamattámogatásos hitelt szerezniük, amit 2 év türelmi idő után 10 év alatt kell visszafizetniük. A többit szponzorok segítségével és az Újjászületés gála a Pinceszínházért című jótékonysági esttel szeretnék előteremteni. A gálát lapunk támogatásával április 23-án 19 órától rendezik a Belvárosi moziban, amelynek jegypénztárában mától kaphatók a 2 és 5 ezer forintos belépők. A legszerencsésebb nézők hegyvidéki wellness-hétvégét nyerhetnek.

Kancsár József tegnap megmutatta a Rantal János tervei alapján átalakítandó pincét. Az engedélyek beszerzése után várhatóan májusban kezdődhet meg a munka. A csak szeptemberben megnyíló új színház sokkal komfortosabb, tágasabb, szárazabb lesz, mint az előző volt.
A nyitásig a Belvárosi moziban várják közönségüket: április 22-én Berki Tamás és Blahó Attila lép fel a színház dzsesszsorozatában, 27-én pedig Eszenyi Enikő adja elő zenés önálló estjét A gyönyörben nincs középút címmel.


Várjátékok Darvasi-mesével

Kancsár Józsefék július 4-e és 8-a között ötödik alkalommal rendezik meg a Szegedi Várjátékokat, amelynek bemutatója valószínűleg Darvasi László Trapiti és az első tökfőzelék-háború című mesejátéka lesz. A várszínházban július 13-a és 29-e között tartanak felnőtteknek szóló előadásokat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt tartotta estjét Szegeden Kertész Imre

Telt háznál, több száz hallgató körében tartotta meg tegnap estjét Kertész Imre Nobel-díjas író az… Tovább olvasom