Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Galambürülék a Belvárosi hídon: már tisztítják

Szeged - Hetek óta borítja galambürülék a Belvárosi híd járdáit. A szakértő szerint közegészségügyi kockázat nincs, legalábbis nagyon valószerűtlen. A bűz és a kosz is zavarja a járókelőket, a környezetgazdák csütörtökön takarítottak. A riasztó elromlott, a galambok a karácsonyt még biztosan a hídon töltik.
A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szerdán feltett kérdéseink után ma elkezdte takarítani a hidat.

A környezetgazdák két ütemben dolgoztak. Reggel 6 órakor a hidegre való tekintettel nem használtak vizet, féltek hogy csúszóssá válik az út és a járda. Így aztán lapáttal és seprűvel próbálkoztak. A délutáni órákban már nagynyomású tisztitóval tüntették el a galambiszkot a korlátról és a járdáról is. Ettől a galambok is megijedtek, elrepültek a hídról. Egy járókelő azt mondta, hiába mossák le, másnapra úgyis megint tele lesz madárpiszokkal, inkább távol kellene tartani a galambokat.

Galambürülék a Belvárosi hídon: már tisztítják. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Véleményünk szerint a hídra felszerelt elektronikus galambriasztó meghibásodása okozza ezt a problémát, amelyet jeleztünk a vállalkozónak, aki hamarosan elvégzi a szükséges javításokat – tudtuk meg Mátó Sándor hídkezelőtől. Hozzátette, a kivitelező legkorábban a két ünnep között tudja megkezdeni a javítást, mert le kell egyeztetni a szolgáltatókkal az egész híd áramtalanítását.

Korábban:

– Legalább két hete tartják megszállva a hidat, elképesztően undorító. Nemcsak a látvány, a szag is – mondta tegnap a Belvárosi hídon Szabó Bálint. Az Újszegeden élő fiatalember naponta többször sétál át a hídon, a szegedi oldalon van a munkahelye. Minden alkalommal le kell tisztítania a cipője talpát. Ottjártunkkor megdöbbentő volt a látvány, a híd korlátja feketedett az ürüléktől, a járdán végéig állt a zöld, sárga és sötét piszok. A híd ívelt vasszerkezetét teljesen ellepték a galambok. Szabó Bálint azt mondta, ilyen invázióra nem emlékszik, az az érzése, hogy a város összes galambja egyszerre pottyant a járókelők fejére.

Ami sok az sok I. Fotók: Karnok Csaba
Ami sok az sok I. Fotók: Karnok Csaba

– Éjszakai alvóhelyükre térnek vissza a városba. Kijárnak szántóföldekre vagy éppen a deszki tehenészet területére. Isznak a Tiszából, de előtte megpihennek a hídon. Magam is vizsgáltam, hogy miért lepik el télen ilyen arányban a galambok a tartószerkezetet, tényleg igaz, hogy többen vannak ebben az évszakban. Az okára azonban egyelőre nem jöttem rá – mondta Albert András, az Ökoturisztikai és Környezeti nevelési Osztály szegedi munkatársa.

Ami sok az sok II.
Ami sok az sok II.

Nincs közegészségügyi kockázat

– A galmbpiszok ilyenkor nem jelent komoly közegészségügyi kockázatot. A tenyésztők kapnak olykor tüdőgyulladást, amikor a porladó ürüléket belélegzik. Télen, a hidegben gyakorlatilag kizárható annak esélye, hogy valaki így járjon, ilyen időben ne porlad az ürülék – hallottuk Tombácz Zsuzsanna megyei tisztifőorvostól.  

A madarak pontos számát a teljesen ellepett hídon Albert András nem tudta megmondani, de több ezerre tippelte. Mint mondta, elvadult házi galambokról van szó, akik kirepülnek a városból élelemért, de bent töltik az éjszakáikat, lakások peremén meghúzódva. Húszas, harmincas csapatokban járnak. A szakember szerint komoly problémát jelentenek, távol kellene őket tartani a hídtól az illetékeseknek.

Beszéltünk galambásszal és biológussal is, ők névtelenséget kértek, miután elmondták, hogy fogalmuk sincs arról, miért télen szállják meg az állatok a hidat ekkora számban. A biológus szerint az állatvilág egyik megmagyarázhatatlan jelenségével találkoztunk. Talán egy vezérmadár döntött úgy, hogy a híd a legjobb hely, a többiek pedig őt követték.

Jól látható, hogy az ürüléket nem takarítják a hídon. A járda közepe tisztábbnak tűnik, mint a szélei, de csak azért, mert a gyalogosok azon a vonalon közlekednek, így vagy fölszedik a piszkot cipőjükkel, vagy a szélére rugdossák. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a tegnap feltett kérdéseink után az ígérte, ma eltakarítják az ürüléket.

Ami sok az sok III.
Ami sok az sok III.


– A Belvárosi híd galambürülékkel szennyezett szakaszának takarítását, megtisztítását társaságunk dolgozói a reggeli órákban fogják elvégezni. Véleményünk szerint a hídra felszerelt elektronikus galambriasztó meghibásodása okozza ezt a problémát, amelyet jeleztünk a vállalkozó felé, aki még ezen a héten elvégzi a szükséges javításokat – írta Mátó Sándor, hídkezelő - ügyintéző.

Közben megtudtuk, a környezetgazdák reggel 6 órakor lapáttal és seprűvel takarították az ürüléket, magasnyomású tisztítóval, vízzel nem merték, féltek, hogy a hideg miatt csúszóssá válik az út vagy a járda.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mellényt adtak a rendőrök

A gyalogosbalesetek megelőzéséért tartott közlekedésbiztonsági akciót a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottsága. Tovább olvasom