Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Gálával ünnepeltek az operabarátok

Szeged - Pótszékes telt ház előtt gálakoncerttel ünnepelte megalakulásának 20 éves jubileumát, és emlékezett Gregor Józsefre a Szegedi Operabarátok Egyesülete szombaton a nagyszínházban.
A Szegedi Nemzeti Színház színpadán Gregor József kedvenc karosszéke és olvasólámpája is emlékeztette a közönséget az operabarátok szombati gálakoncertjén az egyesület életre hívójára. Világhírű basszistánk a rendszerváltás idején kezdeményezte, hogy nyugati mintára, az országban elsőként civilszervezetbe tömörüljenek a műfaj szegedi szerelmesei. Neves fellépőkkel – Gregor egykori kollégáival – ünnepelte 20 éves jubileumát az egyesület, amelynek elnöke, Gyémánt Csilla színháztörténész köszöntőjében „a szegedi operajátszást fénybe emelő" Vaszy Viktorig visszatekintve emlékezett. Hangsúlyozta: a több mint kétszáz főt számláló tagság ma is szilárd bázisát alkotja az operatársulatnak.

Gulyás Dénes ...Fotó: Veréb Simon
Gulyás Dénes ...
Fotó: Veréb Simon

Az est házigazdája, Gyüdi Sándor főigazgató a színpadra szólította, és köszöntötte Karikó Teréz operaénekest is, aki nemrégiben kapta meg a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. A négy évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas basszus emlékét ápoló alapítvány kuratóriuma nevében Gregorné Takács Mária Vajda Júliának és Gulyás Dénesnek adta át a Gregor József-emlékplakettet, amelyet idén ítéltek oda először.

és Vajda Júlia kapta a Gregor József-emlékplakettet. Fotó: Veréb Simon
... és Vajda Júlia kapta a Gregor József-emlékplakettet.
Fotó: Veréb Simon

Az operabarátok egyesülete a gálán a Szegedi Szimfonikus Zenekart dirigáló Pál Tamás karmestert emlékéremmel köszöntötte pályafutásának 50., szegedi működése 35. évfordulóján, az ugyancsak fellépő Rost Andreának pedig Erkel Ferenc-emlékérmet adományozott. Érmet kapott kiemelkedő zenepedagógiai és művészi munkásságáért Temesi Mária operaénekes, az SZTE Zeneművészeti Karának tanszékvezető professzora is. A Toronykőy Attila rendezte hangulatos estet – amelyen Balczó Péter, Berkes János, Kertesi Ingrid, Keszei Bori, Kónya Krisztina, László Boldizsár, Szonda Éva és Réti Attila is fellépett – Gregor egyik nagy szerepével, a Simon Boccanegrából Fiesco áriájával zárták. Miközben Altorjai Tamás énekelte, „Nagy ősök fényes vára, búcsúzom tőled...", a 70 éve született basszistánk portréja tűnt fel a háttérben.

Olvasóink írták

  • 2. gereben 2010. november 02. 14:31
    „sőt, nem is Rost Andrea, hanem Temesi Mária látható.....”
  • 1. pákásznák 2010. november 02. 12:26
    „a képen Vajda Juli helyett Rost Andrea látható.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bangó Margit énekel a dédunokáknak

Mindig nagy családot szeretett volna Bangó Margit, a cigánydalok királynője: s nNemrég született meg második dédunokája, Szelina, akiről süteményt is elnevezett. Tovább olvasom