Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Galériával bővült az antikvárium

Szeged - Két és fél hónapos átépítés után megújult belső térrel, nyitott galériával várja a könyv barátait Szegeden a Kárász utcai antikvárium, ahol a több ezer kötet mellett hanglemezeket, porcelánokat, ékszereket is árulnak.
Fölöslegesen aggódtak a hagyománytisztelő könyvbarátok. Bezárt ugyan decemberben Szeged legrégebben, 1967 óta működő antikváriuma, de az új tulajdonos nem száműzte a könyveket: profilbővítéssel újította meg a kínálatot. A könyvek mellett porcelánokat, ékszereket is forgalmaznak.

– A felújítással azt szerettük volna elérni, hogy egy tágasabb, szebb teremben biztosítsunk helyet a böngészésre – mondta el Vargáné Pálfi Szilvia, a bolt társtulajdonosa. A felújítás során kinyitották a galériát, így még több – terveik szerint 6-7 ezer – kötetet tudnak közszemlére tenni. Az utolsó komoly felújítást 1959-ben végezték el ebben az üzletben, tehát már éppen ideje volt egy nagyrekonstrukciónak. Az új bútorok, vitrinek sora is a korábbinál szebb „díszletet" kínál az antikvárium barátainak.

Van törzsvevő, aki mindennap betér. Fotó: Segesvári Csaba
Van törzsvevő, aki mindennap betér.
Fotó: Segesvári Csaba

– Szerencsére az évek során hatalmas törzsközönség alakult itt ki. Akad olyan vendégünk, aki valaha még szegedi diákként szerette meg ezt a boltot, most Békéscsabán él, és hetente visszatér Szegedre, érdeklődni, milyen újdonság érkezett. Van olyan vevőnk, aki egyetlen napot sem hagyna ki, nehogy véletlenül egy könyvritkaságról lemaradjon. Aminek különösen örülünk: rengeteg fiatal nyit be hozzánk, az egyetemisták például leginkább régen kiadott, ma már csak antikváriumban fellelhető jegyzetek, tankönyvek után kutatnak – mondta el Kovács Róbert. Ő a folytonosságot képviseli az antikváriumban, hiszen a régi tulajdonosok keze alatt tanulta ki a szakmát, most mint a könyves részleg vezetője köszönti a vásárlókat.

– Sokan úgy hihetnék, az internetes könyvrendelés szinte leküzdhetetlen vetélytárs. Én azt tapasztalom, ma még rengeteg ember érzi úgy, hogy a helyszíni szemlélődés varázsát, az itt kialakult baráti közösségeket, csevegéseket a világháló nem tudja pótolni. Azért dolgozunk, hogy az antikváriumunk még sokáig a Kárász utca egyik legmeghittebb találkozóhelye maradjon – fogalmazta meg a célokat Kovács Róbert.

Kisboltos palota

Az antikváriumnak otthont adó, szecessziós stílusú Ungár-Mayer palotát Magyar Ede tervei alapján 1911-ben adták át. Eredetileg a földszintre 18 kis alapterületű bolt került volna, de végül a Corso Kávéház nyílt meg. Később vendéglő, majd sörcsarnok nyílt a helyén, idővel több kis boltra osztották szét. Ekkor nyílt a sarkon a Szent István Társulat könyvkereskedése, amit államosítottak, de könyvesboltként üzemelt tovább a múlt század végéig. Ebből vált ki 1967-ben az antikvárium, az egyetlen olyan üzlet a házban, ami évtizedek alatt nem változtatott profilt.

Olvasóink írták

  • 1. Baba_ 2008. március 27. 13:47
    „Végre megnyitott, gyermekkorom óta látogatom ezt a helyet, régebben két naponta betértem, vagy 200-300 db könyvet vásároltam náluk. Remélem az árak továbbra sem szaladnak el túlzottan...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezernél is többe kerülhet a négylábú kosztja

Szeged - Az állatorvosi ellátás csak tetézi a költségeket, pedig több mint tízezerbe is kerülhet egy… Tovább olvasom