Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Galibát okozott a Szekeres családban az iskola-összevonás

Szeged - Háromból egy iskolává gyúrták Szegeden a Petőfi Sándor, a Hunyadi János és a Bálint Sándor nevét viselő intézményt. Milyen az élet a három épületből és tagiskolából álló suliban? Ezt kérdeztük az új tanév első napján egy kisiskolástól és anyukájától, az igazgatótól, a fizikatanártól és a városatyától.
Szekeres Anna nem kezdhette az elsőt abban az iskolában, ahol két bátyja tanul, illetve ahol egykor az édesapja és a nagyszülei is az iskolapadot koptatták. A szegedi Szekeres családból már a harmadik generáció tanul a petőfitelepi Hunyadiban. Pontosabban – idén szeptembertől – a szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola Hunyadi János Tagiskolájában. Ugyanis a Hunyadit összevonták a tápai Bálint, illetve az ugyancsak petőfitelepi Petőfi-iskolával.

– Hét gyermekünk közül három iskolás: Benedek harmadikos, Mátyás másodikos, és azt reméltem, a most elsőbe lépő Annával együtt járhatnak majd suliba. De a Hunyadiban nem indult első, ezért Anna a Petőfiben kezd. Így őt is kísérnem kell oda és vissza, nem csak két ovis testvérét. Még szerencse, hogy a szomszédasszony vállalta, addig a kétéves és a 9 hónapos kicsikre otthon vigyáz – magyarázza Szekeres Gáborné, miért nehezíti meg mindennapjaik megszervezését az iskola-összevonás ténye. Annak sem örül, hogy míg a Szekeres fiúk 17-18 fős osztályban, addig Anna egy jóval nagyobb, 25 gyerekből álló csapatban tanulhatja a betűvetést, a számolást és olvasást.

Tamáskodó képviselő

– Előnyei még nem látszanak az iskola-összevonásnak – hangsúlyozza a szegedi közgyűlési döntést ellenző képviselő, Juhász Gyula. A tápai városatya ugyanakkor örül, hogy – bár tagiskola lett, de – a Bálint Sándor olyan infrastruktúrát nyújt, mint a városközponti sulik, hiszen a tápai diákok immár új számítógépes és nyelvi laboratóriumban tanulhatnak.

A tantestület néhány tagja számára is föladja a leckét az összevonással keletkezett szegedi iskolába járó 522 gyerek okítása. A kihívástól nem rettent meg az igazgató, Szöginé Veczkó Ibolya. Biológia–földrajz szakos tanárként mindhárom helyen tanít, de igazgat is. Heti rendje szerint a hétfőt ott tölti, ahol a legnagyobb szükség van rá, de a kedd a Bálint-, a csütörtök a Hunyadi-iskoláé, míg szerdán és pénteken a Petőfiben dolgozik.

– Közös tantestületi értekezletünkön több olyan kezdeményezéssel álltak elő a kollégák, hogy milyen új pályázati lehetőségekkel juthatunk pénzhez, illetve az egyes tagiskolák hagyományai közül mit tehetnénk egész iskolás programmá – magyarázta, miért lesz „petőfis" jellegzetesség az ökoiskola, az asztalitenisz-kupa, vagy a helyesírási verseny.

A három önálló iskola 49 pedagógusa közül az összevont intézményben 45 tanár kezdett dolgozni; a technikai személyzethez tartozók közül ketten szeptembertől új munkahelyet kénytelenek keresni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már Szegeden is vásárolhatunk hibrid autót

Nyugat-Európában és a tengerentúlon sokan hibrid autóra cserélték a benzinfalóikat. Magyarországon a… Tovább olvasom