Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Gandhiról szól a Satyagraha: ma Philip Glass operáját közvetítik a Metropolitanből a Belvárosi moziban

Szeged - Az órák és más kultuszfilmek zenéiért háromszor is Oscar-díjra jelölték már Philip Glasst, akinek Gandhiról szóló operáját, a Satyagrahát láthatja a közönség ma 18.55-től a Belvárosi moziban a New York-i Metropolitan HD-live-sorozatában.
Philip Glass
Philip Glass
Philip Glass napjaink egyik legismertebb kortárs zeneszerzője. 1937-ben Baltimore-ban született; már 15 éves korára elismert fuvolajátékossá és hegedűvirtuózzá vált. Közben apja boltjában Elvis Presley lemezeit árulva a zenei közízlést is megismerte. Először a chicagói egyetemen matematikát és filozófiát tanult, majd a híres New York-i Juilliard Schoolban Darius Milhaud és Nadia Boulanger tanítványa lett. Az 1960-as évek közepén találkozott Ravi Shankar szitárművésszel, aki bevezette őt az indiai zene világába. Zenei felfedezőútján Glass bejárta Indiát, a Himalája vidékét és Észak-Afrikát. 1972-ben találkozott a dalai lámával, azóta elkötelezetten támogatja a buddhizmus és Tibet ügyét, a Nemzetközi Mozgalom Tibet Függetlenségéért nevű szervezetet. Richard Gere színésszel egyik alapítója volt a Tibet Háznak.

Glass a kortárs avantgárd „sehová sem vezető, homályos művészkedésével" szakítva azt a célt tűzte ki, hogy a komolyzenét visszavezesse a szélesebb hallgatósághoz. Ebben sikeresebb, mint legtöbb kollégája, bár sokaknak nem tetszik minimalizmusának radikális egyszerűsége, amelynek egyik legszembetűnőbb stílusjegye a sejtszerű frázisok szakadatlan ismételgetése, amitől a hallgatónak az az érzése támad: Glass zenéje felfüggeszti az időt. Együttesével, a Philip Glass Ensemble-lel manhattani lakáskoncertekkel kezdte; az 1976-os Einstein a tengerparton című hallucinogén operája hozta meg számára az igazi áttörést. A Metropolitan előadásaira elkapkodták a jegyeket. Első digitális albuma, az 1982-es Glassworks is óriási sikert aratott. Az 1984-es Los Angeles-i olimpiára készült ötfelvonásos The CIVIL WarS című opera két felvonásának megkomponálására is őt kérték fel.

Richard Croft Gandhi szerepében. Fotó: DM/DV
Richard Croft Gandhi szerepében.
Fotó: DM/DV

A Gandhiról szóló 1980-as Satyagraha volt „portréopera"-sorozatának első darabja. Martin Luther King, Tolsztoj, a napimádó Ehnaton fáraó élete is foglalkoztatta. Az azóta Nobel-díjjal kitüntetett Doris Lessinggel is írt közös operát. Sajátos munkamódszert alakított ki: a hangmintákra épülő technikának köszönhetően minden zenei ötlete gyorsan kész kompozícióvá alakul, így hihetetlen munkatempóra képes. A 20. század Amerikájáról festett képet Allen Ginsberggel közösen írt Hidrogén-wurlitzer című darabja. Jean Cocteau három filmje – A szépség és a szörnyeteg, az Orfeusz és a Vásott kölykök –, valamint a Nobel-díjas John Maxwell Coetzee A barbárokra várva című regénye is operák komponálására ihlette. Glass Budapesten is koncertezett már, jól ismeri a magyar népzenét, nagyra becsüli zenei hagyományainkat, különösen Bartók, Kodály és Ligeti munkásságát. Rendkívül termékeny szerző, operák mellett szimfóniákat, kamara- és nagyzenekari műveket, filmzenéket is komponál. Filmes munkásságáért Arany Glóbusz-díjjal tüntették ki; háromszor jelölték Oscar-díjra, többek között Az órák zenéjéért.

Szanszkrit nyelvű opera

A Satyagraha ősbemutatóját 1980-ban Rotterdamban tartották. A szanszkrit nyelvű, a moziban ma angol és magyar felirattal látható opera szövegkönyve a Bhagavad-gíta nyomán készült – ez szolgáltatja a filozófiai keretet a szatjágraha, azaz az erőszakmentes ellenállás mozgalmához, amely Gandhi Tolsztojról elnevezett birtokán indul. A Metben 2008-ban mutatták be a darabot, amely Phelim McDermott és Julian Crouch újszerű rendezésében került most újra színpadra. Az előadást Dante Anzolini vezényli. Richard Croft alakítja Gandhit, Rachelle Durkin énekli Miss Schlesen, Kim Josephson Kallenbach, Alfred Walker Parsi Rustomji szerepét. A darab különleges látványvilágát a Washington Post kritikusa „csodálatos színházi munkának" nevezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztéssel köszön el kórházától a megye

Lobbizzanak a polgári oldal képviselői a makói kórház szülészeti osztályának megmaradásáért – kérte a megyei közgyűlés ülésén Buzás Péter makói polgármester. Tovább olvasom