Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Garázsra bejegyzett elővásárlási jog verte ki a biztosítékot a Szamos utcában

Garázsra bejegyzett elővásárlási jog verte ki a biztosítékot a Szamos utcában
Szükség van parkolókra Tarjánban, ezért a város elővásárlási jogot jegyeztet be a Szamos és a Bite Pál utcai garázsházra. A döntés régi, de a tulajdonosoknál így is kiverte a biztosítékot.
Négyezer parkolóhely kellene

Négy éve kiszámolták az önkormányzatnál, a Retek utca–József Attila sugárút–Szilléri sugárút–Budapesti körút közötti lakások, üzletek, vállalkozások után 3992 parkolóhelyet kellene biztosítani. Ehhez képest most mindössze 1984 hely van. Az elővásárlási jogról a Bite Pál és a Szamos utcai garázsház 91 tulajdonosa kapott levelet. Sz. Fehér Éva városi főépítész érdeklődésünkre megerősítette, egy régi döntést vezetnek át most a telekkönyveken. Ez a tulajdonosoknak semmilyen hátrányt jelent, kizárólag eladáskor kötelesek felajánlani az ingatlant a városnak a vevő által kínált áron.
– Felkaptam a fejem, amikor decemberben lakossági fórumot tartott az önkormányzat a felsővárosi és tarjáni fejlesztésekről. Napokkal előtte ugyanis sima formalevelet küldött a városi főépítész, hogy az ingatlanjainkra elővásárlási jogot jegyeztetett be a város. Megdöbbentünk, mert azt írták, a közgyűlés májusban döntött erről. A mellékelt táblázatban pedig az áll, hogy a közérdekű cél parkolóház építése. Ennek érdekében tart igényt az önkormányzat a területre – összegezte problémájukat Tábory Tamás garázstulajdonos. A Szamos utca 4. közös képviselője megmutatta: a Szegeden egyedülálló házban két szinten 72 garázs, étterem, kocsma, autómosó, a második emeleten pedig 6, egyenként 35 négyzetméteres lakás épült.

A nyolcvanas években azért húzhatták fel, mert már akkor kevés parkolóhely volt a lakótelepen. Hasonló a mellette lévő, Bite Pál utcai garázsház, ahol alagsori és magasföldszinti garázsokat helyeztek el, nagyjából összesen 70-et. A helyrajzi számok alapján az elővásárlási jog ezekre is vonatkozik, de nem találtunk olyan tulajdonost, aki kapott volna értesítést.

A lakossági fórumon kiderült, hogy a 700 millió forintos városrész-felújítás a garázsházakat nem érinti. Elhangzott az is, hogy a város építési szabályzatának egységesítésekor a szakemberek rájöttek, nem vezették be a földhivatali nyilvántartásba ezt a bizonyos elővásárlási jogot. Régi döntésről van ugyan szó, de a hiányzó bejegyzést pótolni kell, ezért küldték ki a leveleket. 

A közös képviselőt ez nem nyugtatta meg. Több tulajdonos megkereste, mert nem értette az intézkedést. Tábory Tamás tudja, hogy a használatban nem jelent akadályt az elővásárlási jog. Az viszont kérdés, meddig tűri az önkormányzat, hogy nem adják el az ingatlanokat, és indít-e esetleg kisajátítást. Hiszen nyilván célja van az elővásárlási joggal. Sokan egyáltalán nem kaptak értesítést, mások azt kérdik a közös képviselőtől, tisztában van-e az önkormányzat azzal, hogy lakások is vannak a garázsházban. Ha el akarják adni a garázsokat, akkor ugyanazon az áron, amit a vevő adna, fel kell ajánlani a városnak, és 60 napja van, hogy döntsön, él-e vele. A tulajdonosok félnek, hogy ennyi huzavonával elvesztik a vevőt.
 
Tábory Tamás közös képviselő és garázstulajdonos lakossági fórumot szeretne a Szamos utcai garázsházról. Fotó: Frank Yvette


Abban is bizonytalanok, hogy ilyen helyzetben költsenek-e az épületet javítására, felújítására. Ha a garázsház helyén parkolóház épülne, ezalatt másutt kell elhelyezni a lakókat és az autókat. A vállalkozásoknak a költözés is problémát okozna. A közös képviselő már utánanézett, hogy közcélt megvétózni sem lehet. Lakossági fórumot szeretne az ügyről. Ajánlja, hogy inkább az ugyancsak magántulajdonú Gyevi temető helyén legyen parkolóház.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerűbb az új építési törvény, de félnek tőle

Egyszerűbb az új építési törvény, de félnek tőle
Tavaly decemberben módosították az építési törvényt: a változások csak a 300 négyzetméternél kisebb… Tovább olvasom