Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Gárdonyi nyomában

Szeged - Három évig Szegeden élt és dolgozott, sőt párbajozott, fogházba is került Gárdonyi Géza. Az író nyomában haladva egy sétán felkerestük az egykori Szekfű utcát, a Mérey utcát mint lakóhelyeit, és több törzshelyét jártuk be.
150 éve született neves írónk, Gárdonyi Géza. Három évig – 1888 őszétől 1891 nyaráig – Szegeden élt és dolgozott. Az évforduló kapcsán tegnap irodalmi városnéző sétákat tartott a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára. Csatlakoztunk a délelőtti, 11 fős csoporthoz, hogy bejárhassuk az íróhoz kötődő helyeket és épületeket.

A Mérey utcai ház. Az érdeklődők az  író egykori lakhelyét is felkeresték a séta alkalmával.
A Dóm téri panteonban, Gárdonyi szobránál.
Fotó: Schmidt Andrea

A Dóm téri panteonban kezdtünk, a zenélő óra alatt látható Az egri csillagok szerzőjének mészkőből készült mellszobra. A szegedi egyetem irodalom tanszékéről került 2003-ban a Nemzeti Emlékcsarnokba. A diákokból és felnőttekből álló kis társaság szorgalmasan jegyzetelt, a résztvevők feladatlapot töltöttek ki, a megoldásokat pedig az állomásokon tudhatták meg. Nagy Zsuzsanna és Mekkelné Dús Judit gyermekkönyvtáros vezetésével a volt SZOTE Klubhoz mentünk, amelynek közelében állt az az 1926-ban elbontott Szekfű utcai ház, amelyben Gárdonyi lakott. Albérletét a saját festményeivel díszítette.

Halpaprikás a Bálónál

„Nem sajnálom ezt a három évet, amely Szeged porához tapasztja a lelkemet. Pedig akárki elhiheti, hogy nem gazdagodtam meg Szegeden. (...) Szellemi tekintetben sokra vittem Szegeden. Tagja voltam a Próféta asztalának. És itt Szegeden jöttem rá, hogy a legnagyobb földi jó nem az elmélkedő filozófia, sem a vagyon, sem a holdvilágos szerelem, hanem egy-egy pénteki halpaprikás a Bálónál" – fogalmazott Gárdonyi a Búcsú Szegedtől című tárcájában, amely a Szegedi Naplóban jelent meg 1891. július 30-án.

A Szegedi Akadémiai Bizottság székházánál is időztünk, ahol egykor a Hungária Szálló működött, egy 300 főt befogadó kávéházzal. Szívesen járt ide „a láthatatlan egri remete", az újonnan érkezőket „gyüttmöntből" itt fogadták be az írók társaságába. Az Oskola utca 18. szám alatti cukrászdánál volt a Szegedi Napló szerkesztősége, ahol az író dolgozott. A Roosevelt téren elolvastuk Juhász Gyula szobrának talapzatán a Szeged című verset, amelyben a költő Gárdonyi nevét is megemlíti. Dankó Pista szobrát megszemléltük a Stefánián, kiderült, jó barátságban voltak, sok nótához Gárdonyi írt szöveget. Bár a városházán erre semmi nem emlékeztet, itt is többször járt az író a Dugonics Társaság felolvasóülésein – pontosan négy alkalommal, 1894 és 1900 között.

– Ezért már érdemes volt eljönni, nem tudtam, hogy itt is lakott – jegyezte meg egy hölgy a Mérey utca 18. szám alatti udvaron. A társasház lakói közül van, aki büszkén meséli, és a faliújságon dokumentálja, hogy milyen közük van Gárdonyihoz, más szerint tévedés, hogy az udvari keresztépületben élt volna. Sétánk utolsó állomása a Kölcsey utca 6. és 8.: a nagy árvíz előtt itt lévő Prófétához címzett étterem két legnevesebb vendége Mikszáth Kálmán és Gárdonyi Géza volt. A Vasas Szent Péter utca 17–19. szám alatt – ide már nem ballagunk el közösen –, a volt államfogházban többször raboskodott néhány hétig az egri remete, párbajai miatt csukták le.

A Mérey utcai ház. Az érdeklődők az  író egykori lakhelyét is felkeresték a séta alkalmával.Fotó: Schmidt Andrea
A SZAB-székház a Somogyi utcában. Egykoron itt kávéztak az írók, amikor itt működött a Hungária Szálló. Fotó: Schmidt Andrea

– Érdekes, hogy mennyire becsülték egymást az írók, és hogy milyen nagy munkabírással, precizitással dolgozott Gárdonyi, akiről a séta alatt kiderült, hogy igen sokszínű volt, hiszen festett, cimbalmozott, hegedült is – összegzett Szűcs József villamosmérnök. Domonkos Angéla és kislánya, a harmadik osztályba készülő Vadász Petra szintén élvezte az emléktúrát, azt mondták, sok érdekességet hallottak. Ezen a héten még bárki kérhet feladatlapot a Somogyi-könyvtárban, a játék eredményhirdetését augusztus 24-én, szombaton tartják, amikor könyvjutalmakat és apróbb ajándékokat osztanak ki.

Olvasóink írták

  • 1. csupaszpisztoly 2013. augusztus 17. 12:16
    „Jó lehetett. Gárdonyi Géza a kedvenc íróm. Voltam a szülöházánál és a sírjánál is. Gratula a programhoz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági őrök veszik el az utasoktól az alkoholt a Mars téren

A folyamatos balhék miatt biztonsági őrök ellenőrzik a szombaton késő este Bordány felé tartó diszkójárat utasait, akiktől a vagyonőrök az alkoholt is elkobozhatják. Tovább olvasom