Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Gáspár Sándor: az útravalót továbbvisszük

Szeged - Az ember tragédiájában lép fel először a Dóm téren Gáspár Sándor. A Szentesről indult Kossuth-díjas színészt megrendítette a drámai tagozatot megalapító Bácskai Mihály halála.
– Mindig berzenkedtem annak megfogalmazásától, van-e mesterem, hiszen annyiféle iskolába jártam, annyiféle hatás ért. De ahogy Taub János, úgy most Bácskai Miska bácsi halála is egy igazi nagy mester elvesztését jelenti számomra. Jórészt nekik köszönhetem, hogy a mesterségemet ezen a szinten művelem. Mindkettőjük halála megrázott – mondta az éjszakai próba szünetében a Dóm téren Gáspár Sándor színművész, aki a Miltiádészként felbukkanó Ádámot játssza Az ember tragédiája athéni színében.

Gáspár Sándor a Tragédia Dóm téri próbáján. A szerző felvétele
Gáspár Sándor a Tragédia Dóm téri próbáján.
A szerző felvétele

Lányuk is színész

Gáspár Sándor és Bánsági Ildikó lánya, Gáspár Kata is a színészi hivatást választotta.

– Ezen a pályán senkinek nem látni a biztos jövőjét, és ez nem feltétlenül csak a pillanatnyi gazdasági helyzettel van összefüggésben. A tehetség nem konzerválható árucikk. Ebben a pályában benne van a bizonytalanság, az ismeretlen. Mivel az én életemben sokkal több volt a jó, a váratlan meglepetés, bizakodó vagyok, hogy a lányom is hasonló csodákkal fog találkozni. A Nemzeti Színházban járja az inaséveket, kisebb-nagyobb szerepeket játszik. Szereti, amit csinál – meséli Gáspár Sándor. – Akkor lennék szomorú, ha a színházat a politika egyre jobban érdekelné, és ennek az lenne a következménye, hogy a színház a közönséget egyre kevésbé érdekelné. Hála Istennek nem látok még ekkora bajt, minden megszorítás és nehézség ellenére a nézők még megpróbálnak kitartani. Nem vesztették el a hitüket abban, hogy érdemes színházba járni.

– Taub Jánost többször is meglátogattam a kórházban, Miska bácsiról is hallottam a híreket, de nem tudtam már beszélni vele. Ezt nagyon sajnálom. Azt az útravalót, szellemiséget, amit nemcsak én kaptam tőle, hanem a magyar színházi szakma meghatározó, minőségi része, továbbvisszük. Nem véletlenül állítottam párhuzamba Taub János és Miska bácsi szellemiségét. Ők a művészetet, a játékosságot, az igazságot, a szabadságot és a fegyelmet együtt mindennél fontosabbnak tartották. Akik a szentesi műhelyből kerültek ki, kíváncsiak másokra, a szakmájukra és önmagukra. Azt a fajta diákbetyárságot, vagányságot, hogy a jég hátán is megélünk, látni rajtunk.

Gáspár Sándor nem így tervezte a nyarát. Most fejezte be egy tévéfilm forgatását Vitézy László rendezésében Móricz Zsigmond Égi madár című novellájából. Karácsonykor mutatják be a televízióban. – Nehéz évadom volt, nagyon vártam már a pihenést, de Vidnyánszky Attila hívására feltételek nélkül jöttem Szegedre, mert már háromszor dolgoztunk együtt meghatározó előadásokban. Sok mindenben tudom őt rokonítani az említett két nagy mesteremmel. A beregszászi kollégák is nagyon jó iskolába jártak, többségük Attila szüleinek vezetésével tette meg első lépéseit a színpadon még az iskolában. Az a drámapedagógiai munka, amit Miska bácsi végzett évtizedeken át Szentesen, rokonítható a Vidnyánszky család működéséhez Kárpátalján. Szegeden többször is játszottam már, de a szabadtéri nagyszínpadán eddig még soha. Előadásokat persze láttam, mindig lenyűgözött a Dóm tér monumentalitása, a kollégák és a műszak hihetetlen munkája. A most születő produkciót különösen figyelemre méltónak tartom, nemcsak a szabadtéri 80 éves jubileuma, hanem Az ember tragédiája miatt is. A prózának egyre mostohább a helyzete a szakmában, ez a vállalkozás szembeszáll ezzel a szemlélettel. Azt próbálja igazolni, hogy lehet monumentális térben is értékes, értelmes gondolatokat megszólaltatni – vallja a Kossuth-díjas színész, akit a fiatalok leginkább az Üvegtigris-széria Rókájaként ismernek.

Bár a filmek is fontosak a pályáján, a színház a lételeme. Szeged után a Gyulai Várszínház várja, ahol anyateátruma, az Új Színház címszereplésével Závada Pál Bethlen Gáborról szóló színdarabját játssza. Korán kezdi a következő évadot is: augusztus végén a nyíregyházi Vidor Fesztiválon két előadásban is érintett. Osztrovszkij Erdő című komédiájában és a Györgyi Annával bemutatott Krumplirózsában játszik.

– Szeretek utazgatni, de pár éve már a Balaton-felvidék az állandó kikötőm, a nyarakat ott töltöm. Az utóbbi években elkezdtem ismerkedni a főzés tudományával, tudok már csinálni pörköltalapot. Aki ezt tudja, szakácskönyvet is írhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukában végezte a paprika

Állt a bál szombaton a szegedi Mars téri piacon. Egy őstermelő regisztrációs szám nélkül, illegálisan árult őrölt paprikát – amit az ügyvezető-helyettes mérgében kiöntött a kukába. Tovább olvasom