Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Gáton a Csongrád megyei mentőcsapat is

Budapest - Két csapatban, 12 órás munkarendben dolgoznak a dunai védekezésben a Csongrád megyei tűzoltók: a munka kimerítő, de elégedettek az ellátással. Budapesten 900 centin is tetőzhet a Duna, a Margit-szigetet már csütörtökön kiürítették. A Margit híd környékét ellepték a katasztrófaturisták. A rakparton álló Szegedi Halászcsárdát is nyaldossa már a folyó. (Riportunk még pénteken készült, azóta természetesen óráról órára változott a helyzet.)
– Két csapatot alakítottunk ki a Csongrád megyei 114 fős katasztrófavédelmi mentőcsoportból: a 47 szegedi mellé került a 10 csongrádi tűzoltó, a másik csoportot alkotják a makói, hódmezővásárhelyi és szentesi kollégák. Azonos védekező feladatokat látunk el 12 órás munkarendben: csütörtök este a Dunaalmásnál lévő Által-éren dolgozott az egyik csapat. Az ér a Dunába folyik, itt kellett magasítaniuk a töltést. A most dolgozók két neszmélyi helyszínen végeznek komoly fizikai munkát: a vasúti híd aluljáróját védik, illetve a településen hordják a homokzsákokat – számolt be lapunknak péntek délelőtt a dunai védekezésre csütörtökön kirendelt Csongrád megyei csoport vezetője. (A vasárnapi árvizi helyzetről itt olvashat.) Lúczó László makói tűzoltó őrnagy elmondta: fárasztó a munka, de régebbi árvizeknél is ilyen beosztásban dolgoztak, a munka után egyfolytában tudnak pihenni 12 órát, amit a tatabányai tűzoltó-parancsnokság nagy tornatermében töltenek. Matracokon alszanak, a szállással és az ellátással elégedettek.

Az elmúlt napokban feltűntek a katasztrófaturisták is a fővárosi Duna-parton. Fotó: MTI
Az elmúlt napokban feltűntek a katasztrófaturisták is a fővárosi Duna-parton.
Fotó: MTI

B. Nagy is homokzsákot pakol

A Csongrád Megyei Kormányhivatal 30 önkéntese – köztük B. Nagy László kormánymegbízott – ma reggel 6-kor indul útnak Szentendrére. Homokzsákokat töltenek és rakodnak egész nap. A Csongrád és térsége polgárőr egyesület elnöke, Nagypál Sándor negyedmagával Győr térségében segít a munkálatoknál.

Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója pénteken elmondta: a leginkább veszélyeztetett kilenc szakaszból kettő rövidesen vizsgázik. Az első ilyen helyszín a Mosoni-Duna bal partjánál van, ahol egy régi töltés javítási munkálatait az érkező árhullám miatt már nem tudták befejezni. A másik a komáromi védvonal, ahol a vízügyi szolgálat szakemberei és a honvédség erői éjjel-nappal dolgoznak. A vízügyi főigazgató szerint Nagybajcsnál 900 centiméter körül fog tetőzni a Duna, Budapestnél a tetőzés szintjét 885 plusz-mínusz 20 centiméterben határozták meg.

Ezért rakodnak már homokzsákokat a budapesti Margit-szigeten is, amely a Margit híddal, valamint a Duna pesti és budai rakpartjával néhány óra alatt változott katasztrófa sújtotta területté. A Duna már csütörtökön is eléggé barátságtalan arcát mutatta az embereknek, akik százszámra látogattak ki az Újpesti és a Széchenyi rakpartra. Szinte mindenki kezében mobiltelefont vagy fényképezőgépet lehetett látni, iskolás csoportok tanáraikkal együtt nézték a hömpölygő vizet a Margit hídról. A külföldi turistáknak is egyik fő programjává vált a folyó megtekintése. Okostelefonjával kamerázta a vizet Klagyvik Zsolt is, néhány 10 méterre a Parlamenttől.

9 méter körüli lehet a Duna vízszíntje Budapesten. Fotó: MTI
9 méter körüli lehet a Duna vízszíntje Budapesten.
Fotó: MTI

– A budai oldalon dolgozom egy irodában, közel a rakparthoz. Ilyen nagynak még sose láttam a Dunát. Döbbenetes, hogy már alig van hely a Margit híd alsó boltozata és a víz között. Nekem különösen sokkoló a helyzet, hiszen a Margit-szigetre szoktam járni futni. Először kicsit nevetségesnek gondoltuk a kollégáimmal, hogy felhívást tettek közzé: lehet menni segíteni homokzsákot rakni a Margit-szigetre, ahol emberek nem is élnek. Utána jöttünk rá, hogy állatok is élnek ott, a mentésük megkezdődött – mondta munkába menet a 27 éves fiatalember. Zsolt nem értette: miért nem lehet megakadályozni egy árvizet akkor, amikor már emberéletek is múlhatnak rajta. – Lehet, hogy túl filmes az ötletem, de ha látszik, hogy jön az ár, miért nem lehet a Dunára kitelepíteni hajókat olyan eszközökkel, amelyek elpárologtatják a vizet? – kérdezte. A Margit-szigetre valóban csak az önkéntesek, és a mentésben részt vevő szakemberek léphettek be. Másokat a rendőrök nem engedtek be.

– Itt már csak védelmi munkák zajlanak. A szállodák vendégei sincsenek már itt, csak néhányan a személyzet közül, akik kipakolják, amit még lehet – magyarázta egy rendőrnő a kordonnál. Itt találkoztunk Bíró Árpáddal: a fiatalember önkéntes homokzsáktöltőnek jelentkezett. – A katasztrófavédelem honlapján vettem észre a felhívást, hogy önkéntes homokzsákpakolókat keresnek. Láttam, hogy milyen károkat okozott a Duna Nyugat-Európában. Volt két szabadnapom, s mivel kétórás váltásokban keresték az önkénteseket, úgy gondoltam, ez simán belefér. A regisztrációm után hamar kaptam választ: a katasztrófavédelem jelölte meg benne, hogy hány órára és hova kell mennem önkénteskedni. Még soha nem pakoltam zsákot, de jó erőben vagyok: ha kell, két óránál is tovább maradok – mondta.

Olvasóink írták

 • 1. majzik 2013. június 10. 12:14
  „A katonák ! Dunaszeg, Győrújfalu, Almásfüzitő és talán ma már Dunakeszi !

  Várhatóan ! Paks, Dunaszekcső, Mohács !

  Kárpát - medence !

  Kárpát a hegyvidék ! Medence a többi !

  Ja ! Havi 80 -120 000 Ft nettó ! Csak a rend kedvéért !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangjukat adták az önkéntesek

Felolvasónapot rendeztek a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában. Weöres Sándor, Ady Endre, József Attila, Janikovszky Éva, Nagy Bandó András műveit is hallhatták a látássérültek.
Tovább olvasom