Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Gazdaság, egészségügy

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határidejéhez, február 15-éhez közeledve lapunkban bemutatjuk: mi mindent kínál a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Most az intézmény két centrumához tartozó és az azon kívüli, de hasonló profilú karok kínálatát, úgy is mondhatnánk: a gazdasági és egészségügyi szakokat tesszük nagyító alá.
Az SZTE Dél-alföldi Agártudományi Centrumához tartozik az 1962 óta Szegeden működő élelmiszer-ipari főiskolai kar, illetve a hódmezővásárhelyi központú mezőgazdasági főiskolai kar. Az élelmiszer-iparin 2006 őszén induló tanévre felvételizni élelmiszermérnöki, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapszakra lehet. A részletek kiderülnek az intézmény www.szef.u-szeged.hu honlapjáról. A mezőgazdasági főiskolai kar két alapszakot indít: a mezőgazdasági és a vadgazda mérnök alapszintű képzést – olvashatjuk a kar www.mfk.u-szeged.hu című internetes oldalán.

Az SZTE Gazdaságtudományi Kara három alapképzési szakot hirdet meg a 2006–2007. tanév első félévétől. A kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, valamint a gazdálkodási és menedzsment alapszakról a www.eco.u-szeged.hu honlapon sok információt talál az érdeklődő.

A Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrumot az általános orvostudományi, illetve a gyógyszerésztudományi kar alkotja. E karokon a bolognai folyamat hatására bevezették például a kreditrendszert, de a képzési struktúra érintetlen, vagyis egységes maradt. Így aztán az évek óta ismert, hagyományos szakokra lehet jelentkezni.

Az egészségügyi főiskolai karra jelentkezni ápolási és betegellátási alapszakra lehet (később ott a gyógytornász és az ápoló szakirány); illetve egészségügyi gondozó és prevenció alapszakra (melyhez Szegeden a védőnő szakirányt indítják).

Ugyanakkor felsőfokú szakképzésként gazdagítja a kar kínálatát az öt féléves képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens, illetve a szülésznőképzés is. Mindkét felsőfokú szakképzés előnye, hogy egy alapszakon való továbbtanulás esetén a diák (legfeljebb két félévvel) lerövidítheti tanulmányi idejét. E főiskolai kar hét féléves szociális munka alapszakot is indít, melyre változatlanul nagy az igény.

Az SZTE egészét és a jogi kart lapunk január 28-i, a bölcsészkar szakjait február 9-i, a tanárképző főiskolai kart szombati, a TTK-t hétfői számában mutattuk be. Megjegyezzük: a művészeti képzés struktúrája, így a zeneművészeti főiskolai kar kínálata a bolognai folyamat hatására nem változott.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő Fasori Általános Iskola: a szülők kitiltva

A diákok védelmében zártabbá tették a szegedi Fő Fasori Általános Iskolát, ahol az utóbbi időben… Tovább olvasom