Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Gazdasági érdek a romák beilleszkedése

Csongrád megye - A roma diákok elkülönítése és hátrányos megkülönböztetése jellemzi Csongrád megye középvárosai, de az ország számos településének oktatási gyakorlatát is. Ellenben a szegedi és vásárhelyi integrációs, mentorokkal támogatott program modellértékű.
Először esett meg hazánkban, hogy oktatási szegregáció, iskolai elkülönítés és hátrányos megkülönböztetés miatt 5 miskolci roma diáknak 100-100 ezer forint kártérítést ítélt meg a Legfelsőbb Bíróság. A döntés közvetve mintegy 200 ezer halmozottan hátrányos helyzetű diákot érint – Mohácsi Erzsébet szerint.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumának elnöke véleményét osztja Szűcs Norbert szegedi romológus, a DARTKE Egyesület hallgatói mentorprogramjának vezetője is.

A DARTKE Egyesület gyermeknapi programja a szegedi Eko parkban. Fotó: Veréb Simon
A DARTKE Egyesület gyermeknapi programja a szegedi Eko parkban.
Fotó: Veréb Simon

– Extrém méretű oktatási szegregációt tapasztaltunk 2006-ban a szegedi Kolozsvári téri iskolában, ahol a diákok négyötöde roma, 73 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű volt. Az intézmény az ország tíz legrosszabbul teljesítő iskolája közé tartozott – emlékeztet Szűcs, aki – többek között – Szeged és Hódmezővásárhely példáján doktori értékezésben elemzi a deszegregációs program sikerének kritériumait.

Szerinte a roma diákok elkülönítése és hátrányos megkülönböztetése a mai napig jellemzi megyénk középvárosainak, de az ország számos településének oktatási gyakorlatát is, holott mást diktálna a gazdasági érdek.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. maros50 2010. június 08. 11:58
  „gumikaca111!
  Az írásod téged mínősít,hogy romákat <moderálva> családnak nvezed.Hogy a szomszédod olyan amilyen arról te is tehetsz.A szomszéd is szocializál azaz a környezet is.Tegyél róla jó szándékkal,hogy ne legyen gond a "varjú családdal".Képzeld nekem is van roma szomszédom és ha elkéri a fűnyírót,hogy le szeretni vágni a fűvet odaadom.
  De számtalan példát tudok felsorolni,hogy a jószomszédi viszonyt,hogyan kell ápolni.”
 • 41. gumikacsa111 2010. június 08. 09:05
  „maros50 2010.06.08. 08:51

  Költözzön a szomszédodba legalább egy <moderálva> család, majd megváltozik a véleményed!!”
 • 40. maros50 2010. június 08. 09:04
  „Elolvastam a hozzászólásokat egyik hajmeresztőbb mint a másik.Egy-kettőtől eltekintve.Azt kérem a DM-től,hogy ha már a gárdások nem vehetik fel az egyenruhájukat és nem vonulgathatnak legyen minden héten "romás cíkk",hogy legaláb legyen egy kis örömük.”
 • 39. maros50 2010. június 08. 08:51
  „36.szilléri!
  Hol élsz?,hogy amitől a cikk vérlázító lenne! Te nem arról beszélsz amiről kellene. itt az oktatásról szól a fáma és nem munkatáborról.Eggyire ne mételyezzen meg Vona demagóg szövege.,mert ezzel a szöveggel nem igazán lehet mit kezdeni és ez nem valósul meg.
  Arra kell keresni értelmes válaszokat,hogy az oktatás színvonala javuljon és legyen mindenkinek esélye a tanuláshoz az oktatáshoz és még sorolhatnám.Ahol baj van ott meg kell keresni a bajok forrását és meg kell oldani azokat. A Jozkó hozzásszolóval egyetértek, értelmes beszéd.
  Nincs szükség szélsőséges véleményekre mert ezek nem oldják meg a problémát.Ezt a kérdést nem lehet így leegyszerűsíteni. Ami még fontos nem szabad általánosítani.”
 • 38. maros50 2010. június 08. 08:33
  „Kedves Újszászi Ilona !
  Egyetértek a cikk címével,de a cikk tartalmával azon részével,hogy csongrád megyében az oktatási intézmények a roma tanulókat elkülőnítik így nem igaz. Csongrád megyében 16 településén láthatóan számszerű roma lakosság él.Ezeken a településeken nincs szegregált oktatási intézmény a cigány gyerekek együtt tanulnak a magyar gyerekekkel.Az általános iskolások együtt ballagnak.településemen minden évben 8-10 fő cigány gyerek fejezi be az általános iskolát és tanul közép és felsőfokú oktatási intézményben.Hasonlló a helyzet a többi településeken.
  Nincs rálátásom a többi megyére így nem tudok véleményt mondani a szegregációs törekvésekről.”
 • 37. kakoszeged 2010. június 08. 08:09
  „17 utazo81
  köszi”
 • 36. szilléri 2010. június 08. 08:06
  „Vérlázitó !

  Milyen hátrányos helyzetű?

  Aki nem dolgozik munkatábor !”
 • 35. klj_54 2010. június 08. 07:10
  „Már leírtam, de igaz.
  1960-ben kezdtem az iskolát Kalocsán. Már akkor is gond volt a cigánykérdés.
  Akkor sem akarták / tudták kezelni a gondot.
  Ma még nehezebb:(”
 • 34. sevenof9 2010. június 08. 04:40
  „majd ha a bodzaaratasbol megepul az elso cganynepfoiskola,akkor talan. addig nemnemsoha.”
 • 33. jozko 2010. június 07. 22:07
  „Szegregáció /kirekesztés/ tényleg nem kell. Kellene viszont iskolaérettségre vonatkozó tárgyilagos felmérés, ami a tényleges tudásszintre, a szocializációra, együttélési alkalmasságra vonatkozna. Mert ahol a WC használat, higiénia, a m inimális f egyelem betartása probléma, ott iskolaérettség fel sem merülhet. Az ilyen gyerekeket -és nem feltétlenül cigányok- bizony a megfelelő szintű előkészítő-felzárkóztató intézményekben kellene az iskolai oktatásra felkészíteni. Sehol nem szenved csorbát az egyenlő elbánásra való jog. Integrálódni , beilleszkedni csak azok tudnak, akik ezeken az alapvető vizsgákon átjutnak. Ha ez megkülönböztetés, akkor a legnagyobb tisztelettel megkérdezem a hátrányos helyzetűeket, hol és mivel töltötték eddig az idejüket? Magyarországon mintegy 100 éve "ingyenes" az elemi iskolai és alapvető szakmára felkészítő oktatás! Az idézőjellel a nem egészen ingyenességre céloztam, amit elemi szinten a magyar családok azért kinyögnek. Ami pedig a felzárkóztatás költségeit illet: gondolom, a cigányság jómódú elitje, a vezetőik készek az áldozatvállalásra....mert most a társadalom igen csak szorult helyzetben van...de saját fajtájuktól csak nem sajnálják a pénzt?”
 • 32. bagoly66 2010. június 07. 21:42
  „Szerintem a szegregáció miatti büntetés nagyon is helyénvaló.
  Főleg azoknak a nem roma szülőknek kéne kifizetniük akik nem a Kolozsvári téri Általánosba íratják a gyereküket pedig közel laknak hozzá, hanem a Ságvári gyakorlóba,Madácsba,vagy az Arany Jánosba stb. Tekintet nélkül arra hogy az éppen orvos ügyvéd vagy újságíró csemetéje.
  Tényleg lehetne a nap kérdése hogy ön szívesen járatná-e a gyerekét olyan iskolába ahol a tanulók nagy része roma.”
 • 31. dodó 2010. június 07. 21:06
  „"2010-06-07. 19:21 Miskolci polgármester: nő az etnikai feszültség a ... cigányok miatt

  Káli Sándor állítása szerint a vízzel elárasztott területeken, valamint a kitelepített embereket befogadó szállásokon felerősödtek az etnikai feszültségek, egyre súlyosabbak az együttélési problémák. Ennek oka főleg az, hogy higiéniás problémák jelentek meg az ideiglenes szálláshelyeken. A gyerekek egy része tetves(!), mások pedig nem akarják rendeltetésszerűen használni a tisztálkodási eszközöket és helyiségeket(!)...
  A miskolci polgármester hozzátette: szájra kaptak fosztogatásokról szóló hírek is. Elmondása szerint Miskolcon jól vizsgázott a közterület felügyelet, valamint a polgárőrség és a városőrség, ami azt igazolja, hogy a helyben fenntartott rendvédelmi erők szerepe egy ilyen katasztrófa helyzetben felbecsülhetetlen. Bár - tette hozzá - a tapasztalatok azt is mutatják, hogy vészhelyzetben a jelenleginél több jogosítványt kellene biztosítani az intézkedő szervezetek számára. Hogy pontosan mire gondolt, nem részletezte..."”
 • 30. TrombiFrédi 2010. június 07. 20:36
  „igen”
 • 29. TrombiFrédi 2010. június 07. 20:36
  „Mindenhéz két fél kell -legalább, de amíg addig tart a (többségi)társadalomhoz tartozás, amíg "a jogok és juttatások" vannak napirenden viszont kötelezettséggel nem ugen járnak, addig ez nehéz (lesz)!!!”
 • 28. krisztoballit 2010. június 07. 20:01
  „Az integráció nem úgy fog megvalósulni, hogy foglalkoztatási kvótákat szabunk etnikai hovatartozás alapján. Ne azért vegyenek fel egy adott esetben rosszabb képességű cigányt egy munkahelyre, csak mert cigány. Ők is legyenek egyenlőek, és vegyék fel a harcot! Nagyon sok pozitív példa van, ami bizonyítja, hogy a képességekkel nincs baj, csak a tenni akarás hiányzik!”
 • 27. krisztoballit 2010. június 07. 19:58
  „Már nagyon sokszor bebizonyosodott, hogy a cigány és a magyar diákok egy fedél alatt való taníttatása nem jó megoldás! Igenis elkülönítve kell megoldani a cigányok oktatását, mert speciális körülményeket és tanárokat igényelnek.
  Létre kell hozni külön iskolákat cigányok számára, ahol cigány tanárok oktatnak! Foglalkozni kell a kiemelkedő tehetségekkel, ugyanakkor meg kell nevelni a neveletlen gyerekeket és szülőket egyaránt! Egy átlag magyar pedagógus nem arra van kiképezve, hogy a szülői terror ellen bármilyen eszközzel fel tudjon lépni. Ezt nekik saját közösségen belül kell megoldaniuk, mert különben azzal jönnek, hogy "dícsák rásszístá a tánár"”
 • 26. saturnus 2010. június 07. 19:55
  „Munka munka munka nekik. A munka tanít,a munka felemel,a munka rendre nevel.”
 • 25. lidocain 2010. június 07. 19:32
  „20
  az utolsó mondatoddal egyetértek de sajnos a magyar rendőri és birói gyakorlatban ez nem igy van.
  persze megértem,hogy nem lehet minden cigány bűnözőt börtönbe zárni,mert már igy is teltház van tőlük.”
 • 24. apátfalvifaszagyerek 2010. június 07. 19:09
  „20. Ezt nem fogja megérteni. Neki még mindig Hitler a 20. század legnagyobb alakja. (Ezt ő írta) Le van maradva cirka 70 évet.”
 • 23. klj_54 2010. június 07. 16:36
  „A beilleszkedéshez kellenek a beilleszkedni akaró egyének is!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordkötbérért perel az önkormányzat

Rekordösszegű, 740 millió forintos kötbér miatt perli be Szeged az 1-es villamosvonal kivitelezőjét. A beruházás még nem zárult le, két szakasza készült el. Tovább olvasom