Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Gazdátlan telkek Szegeden, tele parlagfűvel

Szeged - Tavaly összesen nem indult annyi eljárás külterületi parlagfű miatt, mint idén egy hónap alatt, Szeged belterületén viszont gondtalanul virítanak az óriásra nőtt parlagfüvek. Mi a Kálvária téri OMV-benzinkút helyére, a József Attila sugárútra és két móravárosi telekre csaptunk le.
Rengeteg a gyomos magánterület, rajta tengernyi az allergiás tüneteket kiváltó gaz. Nem szálaztunk, nem vártunk hatósági razziára. A Kálvária téri hamburgeres mögött egy hektáron növő dzsumbujt térképeztük fel. Embernél is magasabbra nyúlik benne a parlagfű – a szénanáthások pokla. Ez nem közpark, mert azt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. rendben tartja. Ez a régi benzinkút helye, amelyet – mi is többször megírtuk – az OMV bérel az önkormányzattól. Az olajtársaság fizet, mint a katonatiszt, nemhogy végre a megállapodás szerint rendezné a terepet, és visszaadná a városnak. Inkább átutalta a bérleti díjat, és állta a közérdekű védekezésért (kényszerkaszálásért) tavaly is kirótt milliós büntetést. És nyilván idén ugyanígy tesz, mert eddig egyetlen felszólításra sem reagált. A körzet önkormányzati képviselője,
Lauer István szerint megint eljárás indult a cég ellen, a város pedig éppen tegnap délre kaszáltatta le az égig érő gazt, amit reggel még teljes nagyságában lefényképeztünk.

A Kálvária téri benzinkút helyén kétméteres a parlagfű. Fotó: Segesvári Csaba
A Kálvária téri benzinkút helyén kétméteres a parlagfű.
Fotó: Segesvári Csaba

Korábban panasz volt a József Attila sugárúti Gyevi temető telkével kapcsolatban is. Ott az utóbbi években rendszeresen kaszáltat a tulajdonos J. V. H. 2000 Kft. Egy vékonyabb csík viszont az egykori textilipari iskola oldalában látszólag a senki földje – mérhetetlen gyomtengerrel. Révész Mihály képviselő nem tudja, kié, tájékozódik a gazda után. Úgy hallottuk, az önkormányzaté a keskeny parcella –  a városvezetés megkeresésünkre úgyszintén nyomozni kezdett. Kopogtattunk a korábbi tulajdonos OTP Ingatlan Zrt.-nél, de az eladást intéző projektmenedzser beteg, a budapesti központ vonalán egy portást találtunk, aki azt mondta, az egész házban süketek a telefonok, senkit nem tud kapcsolni. Kétnapos utánajárásunkat végül siker koronázta; Szentgyörgyi Pál alpolgármestertől megtudtuk, a terület a városé, és elrendelte a kaszálást. 

Rekord pollenáradat várható

Az utóbbi évek legnagyobb gyominvázióját okozta a sok esőzés. Az Euroregionális Polleninformációs Szolgálat adatai szerint egyelőre a csalánfélék virágpora lépi át a határértéket, de a növény- és talajvédelmi igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy addig kell kiirtani az allergén gyomot, amíg nem szórta szét a pollenjét.

Móravároson is szemléztünk, ahol kétháznyi telket vert föl a gyom. Az egyik a Katona és a Hajnal utca kereszteződésében éktelenkedik, közvetlenül a buszmegállóban. A szomszéd Nemzeti Hírközlési Hatóságnál nem voltak „otthon". Megkérdeztük Katona Gyula önkormányzati képviselőt, miért hagyják a bekerítetlen saroktelket ilyen állapotban. Ugyancsak az ő „fennhatósága" alá tartozik a Móra utca 52. szám melletti szörnyűség. A városőr képviselő azt mondta, a tulajdonosokat többször felszólította már a közterület-felügyelet, de hiába. Legutóbb mindkettőt feljelentették az önkormányzatnál.

A legfertőzöttebb Szeged térsége

Egyetlen parlagfüves büntetést sem küldött még ki az önkormányzat általános igazgatási irodája. 49 belterületi bejelentésre indult eljárás, amelyből 17 telektulajdonos rendezte a portáját. A többi ügy folyamatban van. A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vásárhelyi növény- és talajvédelmi igazgatósága előrébb jár a külterületeken. Hódi László igazgató elmondta: tavaly egész évben 270 ügyük volt. Most, mióta júliustól büntetnek, egy hónap alatt 345. Kényszerkaszáltatást 125 helyen rendeltek el, és 3 millió forint bírságot szabtak ki. A legfertőzöttebb kistérség idén a szegedi, a mórahalmi és a csongrádi.

Az OMV fizet, de nem kaszál. Fotó: Segesvári Csaba
Az OMV fizet, de nem kaszál.
Fotó: Segesvári Csaba

Csongrád térsége is rendkívül fertőzött

A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vásárhelyi növény- és talajvédelmi igazgatóságán Hódi László igazgató elmondta: tavaly egész évben 270 ügyük volt. Most, mióta júliustól büntetnek, egy hónap alatt 345. Kényszerkaszáltatást 125 helyen rendeltek el, és 3 millió forint bírságot szabtak ki. A legfertőzöttebb kistérség idén a szegedi, a mórahalmi és a csongrádi.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 13. not to seals 2008. augusztus 08. 17:43
  „seals ez hulyeseg”
 • 12. seals 2008. augusztus 07. 18:21
  „A parlagfuvel es mas un.gyomnovennyel egyutt el az emberiseg mar osidok ota.Igy megtanultunk alkalmazkodni ,tobbe kevesbe hozzajuk.Mindeki ezeket okolja az allergiaert,de mi van a rengeteg ember csinalta mutragyaval,novenyvedoszerrel?.Szerintem azok a kemiai anyagok sokkal karosabbak es sokkal tobb allergiat is okoznak,mert mestersegesek.A gaz es a gyomnoveny inkabb rondava es apolatlanna teszi a kornyezetet, amiben elunk.Viszont a mutragyazott termekeket mi esszuk meg,igy a szervezetunkbe is bekerulnek a mergek es raktarozodnak,mert nem urulnek ki.
  Nem tudom,hogy vegeztek-e mar olyan felmereseket,amiben kimutattak,hogy mennyi ember szenved az allergiatol a parlagfu miatt es mennyi a mutragyak es novenyvedoszerektol.Es nem utolsosorban mi van a levegoszennyezodessel,a kipufogo gazokkal?Azok nem okoznak allergiat?.Erdemes lenne erre is odafigyelni!A gazt termeszetesen irtani kell,mert az emberek szeretik a szep es apolt kornyezetet.”
 • 11. Pataki Gergely 2008. augusztus 07. 14:21
  „A szegedi Klub Next ta´rsadalmi munka´ban imma´ron harmadik e´ve szervezi a parlagfu´´-mentesito´´ akcioja´t, Parlagfu´´ Kommando ne´ven. Aki ba´rmilyen szegedi teruleten parlagfuvet e´szlel, halade´ktalanul jelezze a szeged@klubnext.hu email ci´men, aktivista´ink elleno´´rzik a teruletet es megteszik a szukseges bejelente´st az onkormanyzat fele´.”
 • 10. k 2008. augusztus 07. 00:01
  „De nem azért mit ér az ha lekaszálják ,ez ugyan olyan mint a fű újra nő. Nem véletlenül gyökerestől kellene kiszedni,meg nem akkor mikor a magjai megérnek a növényen.

  Az OMV fizet, de nem kaszál.
  Fotó: Segesvári Csaba
  Ez a kép hol készült? Hogy jön ide az OMV?”
 • 9. honorus 2008. augusztus 06. 22:09
  „A gyevi temeő kapcsán nem ugy volt hogy a keskeny telek részen az egyház fog egy emlékpark szerűséget kialakítani??, Elég szép summát kaptak az adásvétel során a telekért. Meglepő info hogy a város tulajdonában van-halkan jegyzem csak meg. ezt is eladta tehát az egyház :S
  Na mindegy csak eszembe jutott a sorokat olvasva.”
 • 8. Tudorka 2008. augusztus 06. 20:42
  „Egy ici-pici problémát azért látok a dologban. Az említett területen én magam is jártam, viszont parlagfűvel nem találkoztam. Jobban mondva igen, de nagyon kevéssel, ami volt az sem nőtt meg 5-10 cm-nél magasabbra. Mintha valaki(k) gondosan ügyelné, hogy e kellemetlen gyom ne tudjon terjeszkedni. A gaz és a felsőképen látható köznyelven szólva cigányparé viszont mint tenger úgy hullámzott ott jártamkor a kora reggeli lágy, délről jövő fuvallatban...
  Tehát a kasza hadrendbe állítása időszerű volt...”
 • 7. Safranek 2008. augusztus 06. 15:42
  „Én szerencsére nem vagyok allergiás (max. a politikusokra), de felháborító, hogy nem tesznek semmit ellene!
  A "fertőzött" területek nagy része persze az önkormányzathoz tartozik.
  Vajon mikor büntetik meg saját magukat?
  Egyébként tartok tőle, hogy a gyógyszergyáraknak is részük van a dologban.
  Szerintem nyakig benne vannak.
  Elvégre jó biznisz.
  Nekik.”
 • 6. méltatlankodó 2008. augusztus 06. 12:28
  „Minek felszólítani? Lekaszálni és a költség legalább 50-szeresét ráverni a tulajra. Aki nem allergiás, nem tudja mit jelent az valójában.”
 • 5. Köszönjük 2008. augusztus 06. 12:04
  „Tegnap lekaszálták a 2 méter magasra nőtt Kálvária téri gaztengert!
  Remélem legközelebb már Délmagyaros cikk nélkül is sikerülni fog... :)”
 • 4. eva55 2008. augusztus 05. 19:58
  „Jó lenne, ha végre valaki csinálna is valamit, nem csak az egymásra mutogatások mennének. Közben mi allergiások meg szenvedünk. Érdekes módon tavaly a parlagfű szezon közepén Németországban és CSehországban töltöttem néhány hetet, és gyógyszer nélkül sem volt semmi bajom, itthon meg gyógyszer mellett is minden nyáron meg kell küzdeni a kötőhártya gyulladással és a torokfájással és bedagadással. Lehet, hogy nálunk van a baj?”
 • 3. Nagyon allergiás 2008. augusztus 05. 18:58
  „És a töltés? Láttátok már? Derékig ér a parlagfű a Hídtól a határ irányában. Azért ki a felelős?
  MEGFULLADUNK!
  SEGÍTSENEK MÁR!”
 • 2. bio.u-szeged 2008. augusztus 05. 17:24
  „Manila!!!! Kérem ne terjesszen butaságokat. A parlagfű nem azonos sem a fehér-, sem a fekete ürömmel. Annyi a közös bennük, hogy széllel porzódnak, ezért veszélyes allergének, továbbá mindhárom a fészkesvirágzatúakhoz tartozik. A parlagfű, bármily hihetetlen, a napraforgónak közelebbi rokona, mint az ürmöknek (ezért is nehéz a napraforgótáblákból vegyszeresen kiirtani).”
 • 1. manila 2008. augusztus 05. 17:05
  „Érdekes, hogy a gyógynövényekkel foglalkozó szakemberek még nem hívták fel a figyelmet arra, hogy a parlagfűként jelzett növény voltaképpen fehér, illetve fekete üröm. Mindkettő gyógynövény illetve fűszernövény. Persze ettől függetlenül az allergiásokra ártalmas is lehet, ha virágzik és a pollenjeit szétszórja. Rengeteg növény és egyéb más irritálhatja az allergiára érzékeny embert. A gondok gyökere azonban az a sok szintetikus anyaggal kezelt élelmiszer, amely az ellenálló képességet csökkenti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a dugófigyelő csatorna a GPS-en

Szeged - Egyre népszerűbb a GPS, vagyis a műholdas navigációs rendszer. De a folyamatos… Tovább olvasom