Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Gazerdő a Csongrádi sugárúton

Szeged – Semmi sem írja elő a tulajdonosnak Szegeden, hogy a lebontott háza helyén növő gyomot irtsa, ha az nem bizonyul allergénnek. Arra sem kötelezhető, hogy a bontás után záros határidőn belül új épületet húzzon fel a telkére. Ezt az önkormányzat elrendelheti el, ha a terület jelentősen rontja a városképet.
Évek óta lebontották már a Csongrádi sugárút 40. szám alatti házat, amelynek kerítése mögött nyaranta igazi dzsungel alakul ki különböző gyomnövényekből, de az évek során már néhány keménykérgű fa is sikeresen felcseperedett a rossz állapotú kerítéssel körbevett területen. A környékbelieket évek óta zavarja az elhanyagolt porta; különösen azok az Ősz utcában élők nehezményezik a látványt, akiknek erkélye erre a földdarabra néz.

A lakókat évek óta zavarja az elhanyagolt telek. Fotó: Schmidt Andrea
A lakókat évek óta zavarja az elhanyagolt telek. Fotó: Schmidt Andrea

Amennyiben a szegedi önkormányzathoz egy gazzal benőtt területről lakossági bejelentés érkezik, ott azonnal elindítják hivatalból az eljárást. Megnézik, hogy ki a terület tulajdonosa, címére egy értesítést küldenek ki az eljárás megindításáról. Rövid határidőn belül várják rá a választ, hogy nyilatkozzon: valóban ő-e a terület használója. Amennyiben ő a föld birtokosa, szakemberek mennek ki helyszíni szemlét tartani, hogy a tulajdonos eleget tett-e kaszálási kötelezettségének. Amennyiben ez nem történt meg, úgy kézbesítenek neki egy kötelező határozatot egy határidővel a gyomirtás pótlására. Ha az ebben megjelölt időpontra sem teszi rendbe tulajdonát, az önkormányzat közérdekű védekezést rendel el a földhasználó terhére. Allergén gyomnövényeknél a földhasználónak a károsítók ellen védekeznie kell, de azt nem lehet kijelenteni, hogy minden gyom allergén is egyben. A jogszabályok szerint amennyiben egy területen például csak fű terem, azt a tulajdonos nem köteles lekaszálni.

– Július 1-étől lakossági bejelentések alapján 54 eljárást indított a szegedi önkormányzat különböző gazzal benőtt területek tulajdonosaival szemben. Általában ezen időponttól nő meg a jelzések száma, mivel egybeesik a parlagfűvirágzással. Az eljárás a felszólító levél kiküldésével kezdődik, és tapasztalatunk szerint mire a helyszíni szemlére kerül sor, a tulajdonosok 90 százaléka rendbe teszi birtokát – magyarázta Ácsné Gunda Judit, az igazgatási és építési iroda vezetője.

Kovács Béla, az építési osztály irodavezető-helyettese elmondta: egy lebontott ház helyét a tulajdonos nem köteles beépíteni, ezt maximum az önkormányzat rendelheti el, amennyiben úgy látja, hogy a terület jelentősen rontja a városképet. – A konkrét esetnél nehéz lenne olyan indokot találni, hogy miért pont ez rontaná az összképet, hiszen számos más elhanyagolt porta is található a városban – közölte. Az is kiderült, hogy eladó és vevő is jobban jár, ha egy beépítetlen terület cserél gazdát, mert új ingatlan felhúzásakor ilyenkor több kedvezményt kap az ember, mintha már egy felépített házon akarna változtatni.

Olvasóink írták

 • 10. Lacimaci 2013. július 31. 08:07
  „A munkajukat nem a kozosseg erdekeben vegzo hivatalnokokat kellene megbuntetni es mas alkalmasabb munkaerot kellene alkalmazni helyettuk aki odatud figyelni a kornyezetre. Miert kell ara varni, hogy valaki jelentgessen, anelkul nem lehet felszolitatni a tulajt vagy rendett tenni a varosban?”
 • 9. kormoska 2013. július 30. 09:56
  „A telekspekulánsoknak nem ír elő szinte semmit az önkormányzat....,bezzeg a súlyadó meg a hasonló sarcok másodperc pontossággal érkeznek!
  Miattuk tüsszög-prüszköl a fél a város.
  Sakkoznak az idővel,várnak-spekulálnak de hiába!A gazdasági környezet nem lesz jobb az elkövetkező években,ezután sem fogja megérni építkezni!”
 • 8. rézfánfütyülő 2013. július 29. 21:18
  „És a Szent István téren lévő gaztenger nem zavar senkit sem?
  Az igazán veszélyes, legalább egy méter mélyen ki van ásva és kétméteres a gaz.”
 • 7. nagyen 2013. július 29. 19:52
  „Meg kelleme nézni a Brüsszeli krt ésŐsz utcai sarki elkerített telket, vagy aaz Otutayu és makkosházi krt sarkán lévő Lidl Áruház melleti gyalogútat elválasztó méteres gaztengert.Állítólag koömmandósok járják a határt, csak a belterületre nem jutnak el a milliós csekkjeikkel. Vajon miért ?”
 • 6. matylapát 2013. július 29. 19:22
  „És bontás alatt tönkretett járdát sem kell valakinek helyreállítani? A Kecskeméti utca 19 előtt nagyon balesetveszélyes. Legalább fél év telt el, és semmi nem történik!”
 • 5. Elendur 2013. július 29. 16:35
  „Jó régi a kép, már pár hete rendezettebb a terület...”
 • 4. Emberségetavilágnak 2013. július 29. 15:48
  „"Semmi sem írja elő a tulajdonosnak Szegeden, hogy a lebontott háza helyén növő gyomot irtsa,..."
  Meg a dudvának se, hogy nem nőhet!”
 • 3. Commander-V2 2013. július 29. 15:21
  „A jobbikos-fideszes városházi többség a közvagyon szétosztása helyett inkább hozzon egy rendeletet erről a dologról. Vagy már nem is érnek rá az emberekkel foglalkozni!?”
 • 2. pachakuti 2013. július 29. 15:06
  „A volt Gyevi temető nem szúrja senki szemét? Esetleg az ügyvéd urat nem illik felszólítani?”
 • 1. nemecsekerno_007 2013. július 29. 14:45
  „Ingatlanadó az érték és a kihasználtság alapján. Aki nem törődik vele, az fizessen évente 10%-ot, az önkormányzat döntse el mennyi az ingatlan érétke, de (!) vásárlási kötelezettsége legyen ha tulajdonos sokallja. Ezeket már rég kitalálták, csak be kéne vezetni. Örökös síránkozással nem lesz itt semmi.
  A Mercinél most jött ki a 100 ezredik kocsi, azok nem *******-nak. Jó lenne már megszabadulni ettől a poszt-kádári csinovnyik szemlélettől. "Az önkormányzat büntethet (!) ha...." Ja, persze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem első osztályúak a körülmények a gyorsvonaton

Alig használják az utasok a Szeged és Budapest között járó hibridvonatok gyorsvonati részének első osztályú kocsiját. Tovább olvasom