Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -1°C | 11°C Még több cikk.

Gázkészülék-felülvizsgálat: nem eszik forrón...

Szeged - Új rendelet várható szeptemberben a gázkészülék-felülvizsgálatokkal kapcsolatban. Emiatt a szakember szerint érdemes pár héttel elhalasztani a lakossági berendezések ellenőrzését.
A tavaly életbe lépett törvény szerint egyértelmű a tennivaló: minden ingatlantulajdonos köteles elvégeztetni gázkészülékeinek felülvizsgálatát. Ellenőriztetni kell a lakásban futó gázvezetékeket, a kazánt, a gáztűzhelyt. Az első határidő az idei év vége, vagyis addig kell átnézetni az 1981 előtt vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett gázkészülékeket. A később felszerelt berendezésekre a 2014. december 31-i határidő érvényes. Ehhez képest egy rádióműsorban elhangzott, hogy változás lesz a szabályozásban.

Megkeresésünkre Talla Gyula szegedi gázberendezéseket felülvizsgáló szakember elmondta: a legutolsó minisztériumi és épületgépész-szövetségi egyeztetésen elhangzott, hogy szeptember elejére kormány-állásfoglalás várható a felülvizsgálattal kapcsolatban. A szakember úgy tudja, hogy a határidők nem változnak, azt a törvény változatlanul rendezi. Valószínűleg fizetéskönnyítésről lesz szó, vagyis arról, hogy a szolgáltató a költségek egy részét átvállalja. A szakma szerint ezt a rendeletet meg kell várni. Addig is a szakember a lakossági ügyfeleket igyekszik rábeszélni, hogy halasszák el pár hétre a felülvizsgálatot, és az iránymutatás megjelenéséig ne rendeljék meg az ellenőrzést. A társasházi közös képviselőket sarokba szorítja a törvény, hiszen ők felelősek a közös helyiségekben lévő vezetékek átnézéséért. Emiatt ezeket az érintett vezetékeket a szakemberek ellenőrzik, és jegyzőkönyvben rögzítik az eredményt. A lakáson belül már a tulajdonos a felelős, így az ottani vezetékeket, berendezéseket egyelőre nem vizsgálják.

Nem kell begyufázni. Talán lesz könnyítés a költségekben. Illusztráció: Segesvári Csaba
Nem kell begyufázni. Talán lesz könnyítés a költségekben.
Illusztráció: Segesvári Csaba

A felülvizsgálat során jellemzően a régi zárószelepeket, illetve a flexibilis csövet cseréltetik ki. Az árak becslésére a felülvizsgáló szakember nem vállalkozott, az lakásonként változó. Elmondta azt is, hogy a panelprogramban felújított lakásoknál nagyobb problémát okoz, hogy több helyen automata légbeeresztő nélküli ablakra cserélték ki a régi nyílászárót. Ezekre légbevezetőt szereltetnek azokban a helyiségekben, ahol szükséges. Ha valaki már légbevezetős ablakot szereltetett fel, de később redőnnyel takarta el a nyílást, akkor az ablakra lentebb új légbevezetőt kell tetetni. Felföldi István, a szegedi Anni Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, egy új légbevezető felszerelése 15-17 ezer forintos költség. Régit áthelyezni nem lehet, mert a korábbit a szolgáltató már nem fogadja el.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. csonakos 2013. augusztus 31. 08:55
  „26. v.imre 2013.08.31. 08:46
  Azokat a flexibilis csöveket cseréltetik le amelyek nem gázra szolgálnak! (sárga) A csapokat is gázosra kell cserélni! Nem fix bekötés kell!”
 • 26. v.imre 2013. augusztus 31. 08:46
  „Az a nonszensz a flexibilis csővel, hogy egy hosszabb ideig szabványos volt Magyarországon. Így a kisebb lakás átalakításoknál (padlószint változás burkolatcsere miatt, készülék tipus, bútorcsere miatti helyigény, stb.) adott volt a lehetőség. Egyszeriben (3-4 éve?) tiltott lett. Kinek, miért nem tetszett? Társasházunk egy lakásában a fix csőre csatlakozott tűzhelyet nyomta arrébb a házaspár, sérült a menetes kötés. Majd elmentek otthonról. Ki kellett hívni a szolgáltatót, főcsap lezárás... Tehát a fix kötés is sérülhet.”
 • 25. SP 2013. augusztus 30. 22:24
  „Nem éppen energia takarékos,
  gázfogyasztás takarékos, ha átesnek a ló másik oldalára, a túlzott erőltetett szellőztetésre.

  Pedig közérdek lenne a takarékosság.

  ""Dél-Koreában
  úgy próbálja ránevelni lakóit az energiatakarékosságra,
  hogy pazarlás esetén összehúzza falait. Hirtelen elfogy a tér a lakók körül........intelligens épületek irányzata már eddig is az interaktivitásra törekedett...""”
 • 24. merenge 2013. augusztus 30. 16:35
  „Azt nem értem, hogy a gáz összetételében történt változás? Eddig jó volt minden, ahogy volt? Én nem fogok semmit változtatni. Télen is bukóra nyitott ablaknál főzünk., új ablakok vannak, felül nyílással(ilyet volt kötelező rakni a konyhába), amit rendszeresen takarítok. Van még a motoros szellőztető. Mi hét végén főzünk csak, mert hét közben mindenki menzázik. Így is ennyi gázhasználatért mérhetetlen pofátlanság, és lehúzás havonta 2200 Ft-ot fizetni, de sajnos még nem találtam meg a megoldást rá. Abból a sok feleslegesen befizetett gázszámlából fizesse ki a Dégáz!!Ráadásul még nincs 1 éve, hogy gáztűzhelyet cseréltünk, akkor szakember kötötte be, mit ellenőriztessek rajta? Mondjuk garanciába még belefér, de az embereknek nincs pénzük, nekem sem, főleg felesleges kiadásokra.”
 • 23. Fatboy35 2013. augusztus 30. 08:49
  „Ha Németországban megfelel a flexibilis gázcső akkor Magyarországon miért nem ? Ez a népnyúzó banda mindent kitalál hogy az emberek életét megkeserítse.”
 • 22. polo 2013. augusztus 30. 08:16
  „6. IVY
  Jó ötlet, de a leszerelés és a gáz kikötése még több pénzbe kerül, akár mit csinál az ember fizetnie kell sajnos.”
 • 21. polo 2013. augusztus 30. 08:16
  „6. IVY
  Jó ötlet, de a leszerelés és a gáz kikötése még több pénzbe kerül, akár mit csinál az ember fizetnie kell sajnos.”
 • 20. Admin07 2013. augusztus 30. 08:01
  „Az egész már megint egy óriási lehúzás. A régi MOFÉM csaptelepek eddig megfeleltek? A régi flexibilis gázcsővek eddig jók voltak? A panelekben (a spájzban) két bazi nagy luk van a falon. Ezeknek nem megfelelő a légáteresztő képességük? Az ablakok szellőzőnyílásán a redőny akadályozza a légbeáramlást? Na, ne röhögtessenek! Mondják meg mennyi pénzt adjunk, hogy békén hagyjanak. Odaadjuk és így mindenki jól jár. Csak a lakást nem kelljen szétbarmolni!”
 • 19. v.imre 2013. augusztus 29. 23:10
  „18. kormoska 2013.08.29. 21:50
  "...A régi 80-100 éves belvárosi társasházak és régi családi házak lakói húzhatják a legrövidebbet és a legdrágábbat!..."

  Úgy bizony! Ahhoz, hogy a 90 éves anyám ugyanannyi éves házán ezt az erőltetett kötelezvényt magamévá tegyem, kellene még a nem létező 13., 14., 15. havi nyugdíja és nyugdíjam is. Úgy hogy nem csinálok(lunk) semmit... Hitelbe pláne.”
 • 18. kormoska 2013. augusztus 29. 21:50
  „Nálunk is az említett úr volt ellenőrizni.Korrekt volt,és mondta is hogy zárhatatlan ablaknyílás kell!
  Mivel az én konyhaablakomon már van egy nyílás,nem akarok ementálit csináltatni belőle.
  Ezért arra jutottam(jutottunk többen),hogy az újabb ellenörzés napjára leszedetem a redőnyt,másnap pedig visszarakatom.
  5-6 ezerből megúszom és nem lesz csupa lyuk a pár éves ablakom.

  Azt viszont továbbra sem értem,hogy a működő és karbantartott közös szellőző+az elszívó+a már meglévő nyílás az ablakon miért nem elég......,így is hideg télen a konyha.Még jó hogy a szellőzőmotorhoz nem ragaszkodnak....
  Megfigyelhető,hogy a panellakók elégedetlenkednek legjobban,pedig a legnagyobb szívás nem ott lesz!
  A régi 80-100 éves belvárosi társasházak és régi családi házak lakói húzhatják a legrövidebbet és a legdrágábbat!”
 • 17. Tina80 2013. augusztus 29. 20:11
  „na ebből valaki már megint szép kis summát akaszt le magának, de én nem fizetek egy vasat sem,már épp eléggé lehúztak!!!”
 • 16. SP 2013. augusztus 29. 19:53
  „""Az árak becslésére a felülvizsgáló szakember nem vállalkozott...."

  Nagy hiba,
  hogy ha az árak általában ködbe burkolóznak. Lehetőséget ad a visszaélésre.
  Lakosság széles körét,
  tömegeket érintő, zsebbenyúlós események árairól pontos, lista szerű nyilvános tájékoztatás kellene előre.

  Magyarok árérzékenyek,
  a panelprolik pedig halmozottan azok. Mégis ezt a réteget vadásszák le legjobban a szélhámos közreműködök.
  Nincs panelproli érdekképviselet, érdekvédelem , szabad a rablás.

  Akár hatósági árassá,
  de minden képen limitált árassá kellene tenni a hasonló eseményeket.
  Valószínű
  a pénzüket elköltő lakosoknak rentábilissá válna egy egy hasonló program ez által. Ami most nem jellemző.
  Még a állami közérdekű fosszibilis energiák megtakarítás programok is.

  pl. A nincsumbuldamekkmester házkezelőnél panelprogram pályázat 5 szintes háznál 2 000 000 Ft lett volna pár éve. A közvetlen szomszéd lépcsőházé más kezelésében nagyon sokkal kevesebb.”
 • 15. Fri 2013. augusztus 29. 19:42
  „Szereljük le a redőnyt ? Megint valaki nagyot kaszált az ötletével. Nem, az a baj, hogy aboztonságra kell törekednünk, hanem az észszerűtlen pénzlehúzó törvények idétlenek. Igen aki kitalálta volt már panel konyhában. az ablk légszűrőjén télen csak úgy süvít be a hideg ! Nappal a redőny nincs lehúzva csak éjszaka és attól még nem hermetikusan zár le. Szóval ne idétlenkedjenek már !!!!! Melleslg ahol a még a spájzot is megsazüntették annek ehlyen két nagy LYUK VAN ! na kell még ennél nagyobb levegőáralmlás, vagy verjük ki az egész falat ??????? GONDOLKODJANAK MÁR A NAGYOKOSOK, pént máshonnan szerezzenek !”
 • 14. Agáta 2013. augusztus 29. 19:22
  „13. info-nak: Ezért írtam feltételes módban :DD”
 • 13. info 2013. augusztus 29. 18:49
  „12. Agáta 2013.08.29. 18:24 De ott fent nincs, nem pár, egy sem........”
 • 12. Agáta 2013. augusztus 29. 18:24
  „1./ A redőny nem tapad hermetikusan az ablakra, a levegő ugyan úgy áramlik az ablakon levő légáteresztőn, mintha nem lenne redőny. Különösen télen tűnik fel, mert akkor lehet igazán érezni, ha az ablaknál állok, hogy jön be a hideg. Csukva is tartom a konyhaajtót, amikor nem vagyok ott, hogy ne hűtse a lakás többi részét. Megmértem télen, olyenkor a konyhában 2 fokkal hidegebb van, mint a lakás többi részében.
  2./ A panelkonyhák elég kicsik, 7 nm-től kezdődik a méret. Aki egyáltalán kitalálta azt, hogy légáteresztős ablak kell, annak fogalma sincs, hogy hogyan főz egy háziasszony. Biztosan férfi az illető és legfeljebb a konyhaajtóban áll meg annyi időre, amíg megkérdezi, mikor eszünk. Nem csigázom tovább a kíváncsiságát, megmondom, hogy LEHETETLEN csukott ablaknál főzni. Télen-nyáron nyitott ablaknál szoktunk!
  3./ Ha az indok az, hogy a gázkészülék miatt kell a légáteresztős ablak, akkor a gázfűtéses lakások szobáiba miért nem kell? Hadd fűtsék csak az utcát! Na és mi van a sok gázfűtéses-bojleres ablaktalan fürdőszobával szerte az országban? Ott hová tegyenek légáteresztőt? Van egy-két ötletem, hogy a rendelet kitalálója hová tegye, de az intelligenciám nem engedi, hogy leírjam, mindenkinek a fantáziájára bízom :D.

  Egy szónak is száz a vége, megint valakinek kipattant az agya helyén levő akármiből egy jó nagy marhaság és a legszomorúbb az, hogy mások ezt el is fogadják, rendletet alkotnak a nélkül, hogy végig gondolnák reálisan a helyzetet. Az helyes, hogy át kell vizsgáltatni a gázkészülékeket, tisztíttatni, szelepet cseréltetni - ez minden használó saját érdeke és akinek egy kis esze van, sűrűbbgen csináltatja meg, mint azt a rendelet elő írja - de ezen kívül ilyen hülyeségeket kitalálni, egyszerűen döbbenet. Nagyon örülnék neki, ha ott fent lenne pár, ésszel rendelkező ember és hatályon kívül helyezné a légáteresztő ablakkal kapcsolatos ostobaságot.”
 • 11. KamuNeni 2013. augusztus 29. 18:05
  „Persze hogy hatasos a kozponti leg rendszer amit annak idejen beapitettek, csak az most nem hoz nekik penzt. Az bajuk.

  A gazkeszulekekkel es a flexi csovekkel sincs semmi problema, csak eppen kell a penz. Nehogy valaki is abba a tevedesbe essen hogy az allamot erdekli valakinek a biztonsaga. Nem erdekli oket mint a rengeteg rossz torveny ami csaladoka ezreit teszi tonkre is mutatja. Csak azert van ez hogy a biztonsag neveben penzt szedjenek be. Ado az alkatreszek utan a munka utan a benzin utan amit a szerelo hasznal, A nagyker adoja, stb stb stb.”
 • 10. vovozs 2013. augusztus 29. 17:36
  „A redőny nem takarja el ha felül van mindkettő a panelablaknál. Amúgy tőlem ki is szedhetik a csövet inkább visszaadom a gázszolgáltatást és félévente viszek fel egy palackot ha kell, de lehet havonta is megérné még. A csőre meg nem tartok igényt ami átmegy a lakásomon, fizessen a szolgáltató nekem ha kell neki.. sakk matt.”
 • 9. info 2013. augusztus 29. 17:25
  „Miért építettek be a panel lakásokba központi szellőző rendszert? -miért nem elég hatásos ez? Ha ez nem elég hatásos akkor iktassák ki és nem viszi a közös költségből a szellőző fogyasztása a pénzt. Erre minden panelban rengeteg pénzt költenek és több helyen is kicseréltették a közösből.
  A lakáson belül miért terhel engem az összes gázvezetékért a felelősség mikor a gázcsap előtti szakasz a DÉGÁZ tulajdona?
  Amikor a panel fölújítások zajlottak miért nem építettek be minden lakásba a követelménynek megfelelő ablakokat?! Évekkel később kell ennek kiderülnie, hogy mégis csak rossz amit beépítettek? Milyen minősítést adtak a beépített ablakokra ha most ez nem felel meg?”
 • 8. zazie 2013. augusztus 29. 17:21
  „3. kontrapista
  Igen valóban sok az életveszélyes készülék, csakhogy tényleg mérlegelés nélkül elzárják a gázt.
  Nyugodtan kérdezz körbe, ha akár csak a bejárati ajtót kicseréltette valaki, akkor már nem jó a héra fejes cserépkályha vagy a kéményes konvektor, meg a bojler, hanem be kell vezetni a kazános fűtést (szerinted mekkora költség ez egy 50-60 nm-es lakásban?) valamint akkora lyukakat írnak elő a falra, ami mellett felesleges fűteni...
  Az ablakra felszerelendő szellőzőt még csak-csak elfogadja az ember, amennyiben jogos, de nem ellenőrzik a lakás szellőzését, hanem egész egyszerűen elviszik a gázórát...
  Aki nem szokta ellenőriztetni az eszközeit, az ezután sem fogja, és teljesíteni sem fogja az előírásokat. Az is lehet, hogy teljesítené, de nem tud leakasztani 60 nap alatt sehonnan milliós nagyságrendű összeget, hogy teljesítse azt...
  Tehát aki nem tudja vagy nem akarja teljesíteni, elviszik a gázóráját, majd vesz hősugárzót, túlterheli a rendszert és leég az egész ház... Tényleg sokkal biztonságosabb... Aztán majd jönnek a villany ellenőriztetéssel, és kicseréltetik mindenhol a vezetékeket...
  A hülyéktől semmilyen jogszabály nem véd meg senkit...”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még titkos, kik indulnak a MSZP és az E14–PM színeiben

Még nincs hivatalos döntés arról, kik indulnak képviselőjelöltként az MSZP, illetve az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség színeiben jövőre az országgyűlési választáson Csongrád megyében. Tovább olvasom